Στους δρόμους οι μαθητές του Μουσικού σχολείου Μυτιλήνης για το άρθρο 40 και το στεγαστικό πρόβλημα

Το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης διοργανώνει αύριο το πρωί  πορεία διαμαρτυρίας με σημείο συνάντησης την μαρίνα, αφού γίνει η εκκίνηση από το σχολείο στις 9:30.


Η πορεία, εκτός από το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια το σχολείο, αφορά και το νέο νομοσχέδιο για τη λειτουργία όλων των Μουσικών, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη βουλή. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το 15μελες συμβούλιο, «σύμφωνα με κάποια βασικά άρθρα του νομοσχεδίου, καταργείται η καλλιτεχνική επιτροπή που εξέταζε τα εξειδικευμένα ζητήματα των μουσικών σχολείων και η χρηματοδότηση του τεχνικού εξοπλισμού από το κράτος, κατά την οποία, εντέλει το σχολείο καλείται να αναζητήσει το ίδιο χορηγούς και ιδιώτες για την κάλυψη των αναγκών του. Με αυτό το νομοσχέδιο λοιπόν, υποβαθμίζεται ο ρόλος και η λειτουργία των Μουσικών Σχολείων, τα οποία προάγουν τον πολιτισμό, και για αυτό το λόγο θεωρούμε απαραίτητη την παρουσία σας και τη συμβολή σας στον αγώνα για να μην κατατεθεί στη Βουλή.»

Πηγή ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΠΑΡΑΥΤΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 40 ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!

Υπό τον τίτλο «Διατάξεις για τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία» δημοσιεύτηκαν στις 5-11-2018, σε εκπαιδευτική ιστοσελίδα ρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου «ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ… ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ». Μεταξύ αυτών εισάγονται ρυθμίσεις που αφορούν τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία στο άρθρο 40 με πολλαπλό αρνητικό χαρακτήρα.

Μετά από εκτενή και αναλυτική συζήτηση, με τη συμμετοχή πολλαπλής αντιπροσωπείας του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης και μ ε τ ην α πόλυτη σ ύνταξη σ την α πόφαση τ ης Α ’ Ε ΛΜΕ Α χαΐας, τ ο Δ .Σ. τ ης Ε ΛΜΕ Λέσβου ΟΜΟΦΩΝΑ κατέληξε:

α) Με τις αλλαγές αυτές αλλάζει άρδην ο εκπαιδευτικός και επαγγελματικός χαρακτήρας των μουσικών (και καλλιτεχνικών) σχολείων της χ ώρας. Γι’ αυτό το άρθρο 40 δε διορθώνεται, αλλά π ρέπει άμεσα ν α αποσυρθεί.
β) Στα πλαίσια της επιχειρούμενης αυτής αναδιάρθρωσης, στις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ: 1) Δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας του γνωστού μνημονιακού «εξορθολογισμού» (τόσο περιορισμός διορισμών και προσλήψεων, όσο και δημιουργίας τεχνητών πλεονασμάτων), 2) Περιορίζονται τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά χαρακτηριστικά των σχολείων (ως Γυμνασίων, Λυκείων και μουσικών ειδικοτήτων), 3) Μετατρέπεται η μουσική εκπαίδευση σε απλή «ενθάρρυνση» και οδηγούν τους γονείς είτε στα ιδιωτικά Ωδεία είτε στη στέρηση της επαγγελματικής μουσικής ειδίκευσης, 4) Εισάγεται η λογική της προτεραιότητας στις προσλήψεις ιδιωτών και 5) Χρησιμοποιείται ο «εξορθολογισμός» αυτός ως προπομπός για ευρύτερες αναδιαρθρώσεις στα δημόσια σχολεία.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λέσβου ομόφωνα καλεί τους συναδέλφους την Παρασκευή 23-11-2018 και ώρα 10:00 σε παράσταση διαμαρτυρίας στην ΠΔΕ Β. Αιγαίου μαζί με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού μας Σχολείου.

Ομόφωνα και συμπληρωματικά κηρύσσει διευκολυντική τρίωρη στάση εργασίας 08:00 με 11:00 την Παρασκευή 23-11-2018.

Ομόφωνα συμβάλλει οικονομικά στην κινητοποίηση με την πλήρη κάλυψη των εξόδων ενός εκπαιδευτικού του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης για τη μετάβασή του στην Αθήνα, όπου μαζί με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, θα μετάσχουν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΛΟΥΜΕ

α) Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ άμεσα να μπει μπροστά στον αγώνα απόσυρσης του άρθρου 40 και της στήριξης των Μουσικών (και Καλλιτεχνικών) σχολείων.


β) Το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει πάραυτα το αντιμουσικό και αντιεκπαιδευτικό άρθρο 40 του εν λόγω νομοσχεδίου. Για το Δ. Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε.

Ο Πρόεδρος
Μιχαήλ-Άνθιμος Δήσσος
Ο Γραμματέας
Σταμάτιος Κρητικόγλου