Εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου και την 8η Νοεμβρίου από τον Ροταριανό Όμιλο Μυτιλήνης (Pics)

Εορτασμός Επετείων «28ης Οκτωβρίου 1940 και 8ης Νοεμβρίου 1912»


Την 3η Νοεμβρίου 2018 σε πανηγυρική συνεστίαση ο Όμιλός μας γιόρτασε τις Εθνικές Επετείους της 28ης Οκτωβρίου 1940 και 8ης Νοεμβρίου1912 (Απελευθέρωση -Λέσβου),στο Ξενοδοχείο «Ηλιοτρόπιο».

 Ομιλητής της βραδιάς ο Dr καθηγητής Ηλίας Παπαγεωργίου με θέμα : «Η απελευθέρωση της Λέσβου», με παράλληλη προβολή διαφανειών.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο φίλος του Ομίλου, πρώην βουλευτής, νομάρχης και δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος και πολλοί φίλοι των ροταριανών.



Ο πρόεδρος του ομίλου Ιγνάτιος Χατζηβασιλέλλης καλωσόρισε τους παρισταμένους, τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους και τόνισε πως ο Ρ.Ο. Μυτιλήνης, από ιδρύσεώς του, εορτάζει και τιμά τις εθνικές επετείους. Αναφέρθηκε με λίγα λόγια στην δράση της Χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μόριας και ευχαρίστησε τα μέλη της για την συμμετοχή τους στην εκδήλωσή μας.

Η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μόριας, παρουσία της προέδρου του Συλλόγου Μαριάνθης Μακρή, και υπό την καθοδήγηση της μαέστρου της, Δώρας Χαραλαμπή τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια, που είχαν σχέση με τις δύο επετείους που εορτάζαμε.

Ο ομιλητής της βραδιάς αναπτύσσοντας το θέμα του, έκανε μια πλήρη ανάλυση των συνθηκών της εποχής εκείνης και την σταδιακή επέκταση της Ελληνικής επικράτειας, έπειτα από τους νικηφόρους αγώνες σε στεριά και θάλασσα και την κατοχύρωσή τους μέσω διεθνών Συνθηκών. Τέλος αναφέρθηκε στο ιστορικό των επιχειρήσεων της απελευθέρωσης, τις κινήσεις του Ελληνικού στόλου υπό τον ναύαρχο Π. Κουντουριώτη και το Θωρηκτό Αβέρωφ.



Ακολούθησε η προσφορά αναμνηστικών δώρων τόσο στη χορωδία όσο και στον ομιλητή της βραδιάς.

2. Εκδρομή προσκύνημα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Κωνσταντινούπολη.

Ο Ρ.Ο. Μυτιλήνης συμμετείχε στην Προσκυνηματική Εκδρομή της 2484 Π.Δ.Ρ. και του Διοικητή μας Θεοδώρου Ασπασίδη στη βασιλεύουσα και στον εορτασμό των 125 χρόνων από την ίδρυση του Ζωγραφείου Λυκείου.

Μια ομάδα ροταριανών και φίλων του Ομίλου μας συμμετείχε στην πιο πάνω εκδρομή με δικό της πρόγραμμα από 22 έως 27 Οκτωβρίου 2018. Οι εκδρομείς συμμετείχαν τόσο στον Πανηγυρικό Εσπερινό που έγινε στον Άγιο Δημήτρη Ταταολων όσο και το Πατριαρχείο.

Ο όμιλός μας, μετά τον εσπερινό στον Άγιο Δημήτρη, δια του Βοηθού Διοικητή Λευτέρη Χαβραλή, που τον εκπροσωπούσε, προσέφερε στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αργυρή εικόνα των αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.



Συμμετείχαν επίσης στην εκδήλωση του Ζωγραφείου Λυκείου στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος όπου ο Ρ.Ο. Νέστου διοργάνωσε συναυλία παραδοσιακού τραγουδιού. Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκε μεταξύ άλλων και και ο τ. Δ/της 2484ΠΔΡ και μέλος του Ομίλου μας ρ. Νίκος Κουζινόγλου.
Το γκρουπ των Μυτιληνιών είχε την χαρά, μεταξύ άλλων, να επισκεφτεί τα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης, το Βόσπορο, τα Τα Πριγκηπονήσια και τη Σχολή της Χάλκης.

Επιγραμματικά αναφέρουμε, την Αγία Σοφία, τη Βασιλική Δεξαμενή, τον Ιππόδρομο, το Μπλέ Τζαμί, το Τοπ Καπί, το Ντολμά Μπαχτσέ, τη Σκεπαστή Αγορά, Την Παναγία των Βλαχερνών, και τη Σταυροπηγιακή Μονή των Βλαχερνών. Εκτός από την Κωνσταντινούπολη επισκέφτηκαν την πόλη της Προύσας και το μουσείο Καραγκιόζη.

3. Συνεστίαση 14 Νοεμβρίου 2018. Προβολή διαφανειών εκδρομής στην Κωνσταντινούπολη και Σατιρικός σχολιασμός από τον ρ. Νίκο Κουζινόγλου.

Στη συνεστίαση της Τετάρτης 14ης Νοεμβρίου 2018 με τη συμμετοχή και των φίλων που συμμετείχαν στην εκδρομή του Ομίλου μας στην Κωνσταντινούπολη, ο ρ. Σπύρος Καρδακάρης ετοίμασε ένα Slides show με εικόνες από την εκδρομή.



Οι παριστάμενοι θυμήθηκαν τις λεπτομέρειες του ταξιδιού και απήλαυσαν στιγμιότυπα από εκείνες τις μέρες. Γέλασαν με τη καρδιά τους από τη σατιρική παρλάτα, που ο άοκνος και αστείρευτος ρ. Νίκος Κουζινόγλου, «ζωγράφισε» καλοπροαίρετα τις «αδυναμίες» και τις συνήθειες των συμμετεχόντων στην εκδρομή.

Η Μπέμπα Ορφανού αναφέρθηκε σε κάποια ευτράπελα συμβάντα στην εκδρομή και η Άσπα Αβαγιανού διάβασε έναν ύμνο για την βασιλίδα των πόλεων που είχε την ευαισθησία να γράψει και να μοιραστεί μαζί μας.

4. 18 Νοεμβρίου Εκδρομή στο χωριό Ανεμώτια και στα Τσιπουράδικα.

Με πρόταση του ρ. Ηλία Παπαγεωργίου πολλά μέλη και φίλοι του Ομίλου μας επισκέφτηκαν την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 το χωριό Ανεμώτια.

Ήταν μια απρογραμμάτιστη εκδρομή που είχε μεγάλη επιτυχία. Το χωριό πρόσφατα απέκτησε το δικό του αποστακτήριο (καζάνι) και όπως είναι φυσικό, το φθινόπωρο, που είναι και οι πρώτες αποστάξεις, γιορτάζονται με τσίπουρο-οινοποσία, μουσική, τραγούδια και αμείωτο κέφι. Στην Ανεμώτια ήταν η πρώτη επίσημη απόσταξη και τέσσερις Ιερείς του χωριού και των γύρω χωριών, έκαναν τον Αγιασμό.

Οι εκδρομείς απόλαυσαν όλα τα παραπάνω και διασκέδασαν με τη «ψυχή τους» , στο κέντρο «Μπαλαρίνα». Αν και ο καιρός δεν βοήθησε, εν τούτοις κι αυτή η εκδρομή στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία.



5. Συνεστίαση 20ης Νοεμβρίου 2018. Ομιλία για το αποστακτήριο στην Ανεμώτια.

Στη συνεστίαση της 20ης Νοεμβρίου 2018 μετά τις ανακοινώσεις ροταριανού περιεχομένου του ρ. Γ. Γραμματέα Στρατή Κοκκώνη και του Προέδρου Ιγνάτη Χατζηβασιλέλλη, το λόγο έλαβε ο ρ. Ηλίας Παπαγεωργίου, και μίλησε για την εκδρομή της Κυριακής και την Ιστορία του Αποστακτήριου στο χωριό Ανεμώτια.

Αναφέρθηκε για τους νεαρούς ιδρυτές, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τον χώρο εγκατάστασης, το παλιό ελαιοτριβείο, και την θετική ευόδωση των προσπαθειών. Τόνισε τη σημασία του να παρευρίσκονται ροταριανοί στα εγκαίνια δείχνοντας την στήριξη και συμπαράσταση μας στους νέους επιχειρηματίες και ιδιαίτερα σε μικρά και απομακρυσμένα χωριά.

Ο όμιλός μας στο παρελθόν είχε επισκεφτεί ξανά την Ανεμώτια με πολλούς γιατρούς που είχαν εξετάσει αφιλοκερδώς όλους του κατοίκους του χωριού που το επιθυμούσαν.

Για τον Ρ. Ο. Μυτιλήνης

Σπύρος Καρδακάρης.