Το 2031 το Βόρειο Αιγαίο συνδέεται με το κεντρικό δίκτυο


Επενδύσεις ύψους 32,7 εκατ. ευρώ θα φέρει το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα- Η Ελλάδα θα υπερκαλύψει τους ευρωπαϊκούς στόχους

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, έδωσε συνέντευξη τύπου για να παρουσιάσει το νέο σχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και τον Ιανουάριο θα υποβληθεί επίσημα στην Κομισιόν. Στη συνέντευξη τύπου μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος και ο  πρόεδρος της εθνικής επιτροπής που συστάθηκε για το κλίμα, Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό το Εθνικό Σχέδιο βασίζεται σε τρεις πυλώνες, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό δίκτυο και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με τη λήψη μέτρων ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση στην ενέργεια.  «Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το σχέδιο δεν ξεκινάει από το μήδεν.

Το πλαίσιο παρεμβάσεων για την επίτευξη των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων στόχων έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Προχωρήσαμε στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τόσο στην χονδρική όσο και στη λιανική. Διαχωρίσαμε τα δίκτυα από τα εμπορικά τμήματα, έτσι ώστε τα δίκτυα να παραμείνουν στο δημόσιο και τα εμπορικά τμήματα να αποκρατικοποιηθούν. Προχωράμε την ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας και στα μέσα του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας» δήλωσε ο κ. Σταθάκης. Αναφορικά με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας είπε «Ανανεώσαμε τα κριτήρια και τις παροχές, και διπλασιάσαμε την έκπτωση στις ασθενείς κοινωνικές ομάδες».

Αναφορικά με τους λιγνίτες και την απόσχιση των μονάδων από το ενεργειακό μείγμα, ο υπουργός ανέφερε πως η απόσχιση των παλαιών μονάδων δεν θα γίνει απότομα. «Προωθούμε την ενεργειακή αναβάθμιση στις μονάδες που είναι εφικτό. Επιθετικοί είμαστε προς τις μονάδες που δουλεύουν με πετρέλαιο» σχολίασε.

Ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η σύμβαση για τη διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Μέχρι το 2030 όλα τα νησιά (το 2031 το Βόρειο Αιγαίο) θα έχουν διασυνδεθεί με το κεντρικό δίκτυο.

Για τα υπόλοιπα νησιά, που είναι μικρότερα, η κυβέρνηση σκοπεύει να τα κάνει ενεργειακά αυτόνομα.

Επίσης ενημέρωσε πως προωθείται η ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στο εσωτερικό της χώρας και μέσα στα επόμενα χρόνια 44 πόλεις θα διασυνδεθούν με δίκτυο φυσικού αερίου.

Παράλληλα, το υπουργείο ρίχνει το βάρος προς την γεωθερμία.



Ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Φάμελλος, δήλωσε «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό που ο ενεργειακός σχεδιασμός γίνεται πράξη. Δεν υπάρχουν αποσπασματικοί σχεδιασμοί. Η Ελλάδα με ένα ολοκληρωμένο εργαλείο προχωράει στην μεταμνημονιακή εποχή. Με αυτο το σχέδιο η Ελλάδα υπερεπιτυγχάνει τους ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους. Περιλαμβάνει μεγάλες επενδύσεις. Αυτό σημαίνει ότι συνδέεται με την εργασία και με τό το κόστος κατανάλωσης και για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Αναφορικά με τις εκπομπές αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή ο κ. Φάμελλος ανέφερε πως θα επιτευχθεί μείωση 47% έναντι 21% που είναι ο στόχος. Επίσης, ανέφερε πως το σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη και την ενίσχυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και έχει προβλέψεις και προγραμματισμό μέχρι το 2040.



Η μείωση της συμμετοχής του πετρελαίου στην ηλεκτροπαραγωγή φτάνει το 74% ως το 2030, σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει την απόσυρση των μονάδων αυτών, οι οποίες δεν θα εγκαταληφθούν αλλά θα συντηρούνται έτσι ώστε να υπάρχουν εφεδρικές σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Επίσης, ο κ. Φάμελλος, ανέφερε πως το σχέδιο περιλαμβάνει κίνητρα για την αύξηση της ηλεκτροκίνησης, προκειμένου να επιτευχθεί μείωση εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τα αυτοκίνητα. «Στοχεύουμε να υπερβούμε τους ευρωπαϊκούς στόχους» υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο εθνικό σχέδιο συμβάλλει στο σενάριο για μικρές έως και μηδενικές εκπομπές αερίου το 2050.

Τέλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για το Κλίμα, Μιχάλης Βερροιόπουλος, από την πλευρά του ανέφερε πως πριν τεθεί το σχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, είχε προηγηθεί διαβούλευση με όλους τους παράγοντες του κλάδου της ενέργειας.

Πηγή energyin.gr