Αυξάνεται η τιμή της πλαστικής σακούλας στα καταστήματα από την 1η Ιανουαρίου

Η τιμή της πλαστικής σακούλας από το νέο χρόνο αυξάνεται και γίνεται ακόμα πιο τσουχτερή.

Το τέλος για την χρήση της πλαστικής σακούλας όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί θα αυξηθεί και στόχος είναι να περιοριστεί ακόμα περισσότερο η χρήση της.

Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου 2019 η πλαστική σακούλα θα κοστίζει από 3 στα 9 λεπτά. Η πλαστική σακούλα χρεώνεται εδώ και ένα χρόνο αλλά η περίοδος με την χαμηλή χρέωση ήταν δοκιμαστική. Μαζί με την αύξηση στην τιμή της πλαστικής σακούλας θα αυξηθούν και τα πρόστιμα. Πάντως η τιμή της πλαστικής σακούλας παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ. Ο στόχος της κοινοτικής νομοθεσίας είναι να περιοριστεί η χρήση της πλαστικής σακούλας στις 90 (ετησίως) ανά πολίτη έως το 2020 και στις 40 έως το 2025.

Ποιες πλαστικές σακούλες δεν χρεώνονται

Τα καταστήματα μπορούν να προμηθευτούν σακούλες οι οποίες έχουν πάχος από 50 ως 70 μm. Με τον τρόπο αυτό δεν οφείλουν να χρεώνουν τέλος στους καταναλωτές και έτσι να απαλλαγούν από τον επιπλέον κωδικό που θα πρέπει να “περάσουν” στην ταμειακή μηχανή. Δεν χρεώνονται επίσης οι νέου τύπου πλαστικές σακούλες οι οποίες είναι βιοαποδομήσιμες/λιπασματικές. Οι σακούλες δηλαδή που μετά από λίγο καιρό “διαλύονται” δεν χρεώνονται. Δεν χρεώνονται επίσης οι σακούλες που είναι μικρότερες των 15 μικρομέτρων.

Οι καταναλωτές πολλές φορές δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ποια σακούλα είναι πια και έτσι η πιο σίγουρη λύση είναι η προμήθεια σακούλας πολλαπλών χρήσεων η οποία κοστίζει 0,40 λεπτά ως 1,20 και με την οποία ο καταναλωτής μπορεί να κάνει… απόσβεση μέσα σε μερικές μόνο αγορές, καθώς το κόστος τους είναι ίσο με δέκα κοινές πλαστικές σακούλες…

Πηγη newsit.gr