«Λαοθάλασσα» στην Αγιάσο για την 15η γιορτή κάστανου- Πλήθος κόσμου και Τούρκων τουριστών- (pics, vids)

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χτες αργά το απόγευμα μια γιορτή θεσμός στην Αγιασο της Λέσβου..  


Αποστολή Αγιάσος Λέσβου | LesvosPost.com

Ο καλός καιρός (κατά διαστήματα αραιή συννεφιά με πολύ καλή θερμοκρασία) παρακίνησε πολλούς να ανηφορίσουν στην Αγιάσο χτες Κυριακή 4 Νοεμβρίου του 2018.

Ιδιαίτερα λίγο πριν το μεσημέρι της Κυριακής η κίνηση θύμιζε δεκαπενταύγουστο.

Κατά μήκος όλης της αγοράς, από τα λεωφορεία ως την πάνω πλατεία της Παναγίας, υπήρχαν φουφούδες που έψηναν και καζάνια που έβραζαν κάστανα.

Στην Πλατεία Δημαρχείου η Lesvos Gourmet (σύμπραξη λεσβιακών επιχειρήσεων) προσέφερε κεράσματα στον κόσμο, με προεξάρχουσα την Ποτοποιία Ούζου Πλωμαρίου Δημητρίου Δ. Γιαννατσή, που για τέταρτη συνεχή χρονιά έδωσε βροντερό παρών με το περίπτερό της, που πλάσαρε το εξαίρετο λικέρ Castanelli (από αγιασώτικο καστανόμελο και πλωμαρίτικο ούζο).

Οργανώθηκαν δυο περιπατητικές διαδρομές μέσα στον καστανιώνα δίνοντας την ευκαιρία στους πολυπληθείς φυσιολάτρες να απολαύσουν την υπέροχη φθινοπωρινή φύση.

Οι τιμές στα άψητα κάστανα σε όλους τους πωλητές ήταν στα 2 με 2,50€ το κιλό.

Φυσικά «όλοι» οι Αγιασώτες κάτι …πουλούσαν.

-Περισσότερος από κάθε άλλη φορά ήταν ο κόσμος… και πλήθος Τούρκων τουριστών

Περισσότερος από κάθε άλλη φορά ήταν ο κόσμος που επισκέφθηκε φέτος την 15η Γιορτή Κάστανου στην Αγιάσο την Κυριακή.

Πλήθος κόσμου από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα έφτανε στον παραδοσιακό οικισμό για να γευτεί τον καρπό της εποχής, να κάνει τη βόλτα του στα μονοπάτια του περίφημου καστανιώνα, αλλά και του χωριού και να πάρει μια γεύση από... χειμώνα.

Φυσικά δεν έλειψαν και οι παρουσίες επισήμων όπως Βουλευτές, Αντιδήμαρχοι, τέως Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχες κτλ.

Η μυρωδιά από τα ξύλα που έκαιγαν όλη μέρα ψήνοντας κάστανα σε φουφούδες ή σε καζάνια ήταν κυρίαρχη. Κι ύστερα το χέρι απλωμένο με το σακουλάκι η ποτηράκι στο χέρι, αναμένοντας για λίγα από τα γλυκά κάστανα της Αγιάσου, ψητά ή βρασμένα.

Κάθε σοκάκι του χωριού γεμάτο από κόσμο, μικρούς και μεγάλους, που αφού οι περισσότεροι περιηγήθηκαν στον καστανιώνα της Αγιάσου, ξεχύθηκαν στο χωριό για μια όμορφη βόλτα.

Στο χωριό οι διάφοροι παραγωγοί της περιοχής πουλούσαν εκτός από κάστανα και μήλα Αγιασώτικα, πράσινα και φιρίκια, λάχανα ντόπια, αλλά και τον περίφημο χαλβά της περιοχής με τα χρωματιστά μπαλάκια που όλοι μας έχουμε αγαπήσει και... διεκδικήσει ως παιδιά.

Φυσικά από το σκηνικό δεν έλειψαν και τα προϊόντα από κάστανο φτιαγμένα από τα μέλη του Αγροτομεταποιητικού Συνεταιρισμού Αγιάσου. Ψωμί, κορμός, σοκολατάκια και άλλες νοστιμιές που αν και λίγο... τσουχτερά σε τιμές, άξιζαν το αντίτιμο.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές της μέρας αυτής ήταν τα παιδιά που με περίσσια χαρά βοηθούσαν στο ψήσιμο των κάστανων.

Αξίζει να τονίσουμε ότι πολλά ταξιδιωτικά πρακτορεία είτε με γκρουπ είτε σε προνομιακές τιμές διοργάνωσαν εκδρομές προς την Αγιασο φέρνοντας εκατοντάδες Μυτιληνιούς και ξένους στο γραφικό χωριό… Αρκετοί ήταν και οι Τούρκοι τουρίστες που ήρθαν στην Λέσβο τις τελευταίες ημέρες και ανηφόρισαν χτες στην Αγιασο.

Μέχρι αργά το απόγευμα ο κόσμος σεργιάνιζε στα καλντερίμια του χωριού, ψώνιζε τα φημισμένα τοπικά προϊόντα και γευμάτιζε στα ταβερνάκια.

Η γιορτή αυτή που έχει γίνει θεσμός δεν στέκεται μόνο στην παράδοση, αλλά πολύ περισσότερο θέλει να παρακινήσει τους κατοίκους της περιοχής μας και πιο πολύ τους νέους, να ασχοληθούν ξανά με την καλλιέργεια-παραγωγή και εμπορία του κάστανου.