Κι άλλο δημοσίευμα..ντροπή για την Λέσβο: «Spiegel για Μυτιλήνη: «Το νησί των καταραμένων»

Στις άθλιες  συνθήκες  διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό της Μόριας αναφέρονται για ακόμη μια φορά γερμανικά ΜΜΕ, με τη διαδικτυακή έκδοση του περιoδικού Spiegel να χαρακτηρίζει τη Μυτιλήνη «το νησί των καταραμένων».


«Υπερπλήρη κοντέινερ, βία, απόπειρες αυτοκτονίας παιδιών. Οι πρόσφυγες στη Λέσβο ζουν υπό τόσο καταστροφικές συνθήκες που οι ελληνικές αρχές προχωρούν σε μερική εκκένωση του καταυλισμού. Είναι αυτό το τέλος της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας;» διερωτάται το Spiegel Online σε ανταπόκριση από τη Μυτιλήνη με τίτλο «Το νησί των καταραμένων».

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το Spiegel τονίζει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης στα ελληνικά νησιά ζουν περίπου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες -τρεις φορές περισσότεροι από αυτούς που μπορούν να φιλοξενήσουν οι καταυλισμοί.Μιλώντας στο περιοδικό για τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια, οργανώσεις αρωγής μιλούν για «ανθρωπιστική καταστροφή».

«Η καγκελάριος Μέρκελ επιμένει να χαρακτηρίζει την προσφυγική συμφωνία επιτυχία παραπέμποντας στη δραματική μείωση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από την υπογραφή της συμφωνίας την άνοιξη του 2016. Το δράμα των προσφύγων δεν μοιάζει να παίζει ρόλο σε αυτούς τους υπολογισμούς. Χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Ιταλία θα προτιμούσαν ούτως ή άλλως η Ευρώπη να αποποιούνταν κάθε ευθύνη για όσους ζητούν βοήθεια» γράφει το περιοδικό.

Την ίδια ώρα, υπογραμμίζει ότι οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να αναλάβει πρωτοβουλία: «Τη Δευτέρα οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν να μεταφέρουν μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες που χρίζουν ειδικής προστασίας, όπως λέγεται, στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως ζητούν εδώ και μήνες ανθρωπιστικές  οργανώσεις».

Όπως τονίζεται, με αυτόν τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση «αποκλιμακώνει βραχυπρόθεσμα την κατάσταση» στη Μυτιλήνη.

«Παράλληλα όμως δημιουργεί νέα προβλήματα. Ο αριθμός των προσφύγων στην Ελλάδα αυξήθηκε ούτως ή άλλως τις τελευταίες εβδομάδες. Αν ανοίξει, έστω και εν μέρει, ο δρόμος των μεταναστών προς την Αθήνα, τότε αυτό ενδέχεται να ενθαρρύνει ακόμα περισσότερους πρόσφυγες να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Για μια ακόμα φορά η ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική επιστρέφει και πάλι στο σημείο εκκίνησης» γράφει επίσης το δημοσίευμα.

Πηγη cnn.gr