Η Pastra Cretonaxiosa κολυμπάει το πέρασμα Αϊ Στράτη – Λήμνος-Μια απόσταση 45 χιλιομέτρων για υποτροφία 24.000€ σε φοιτήτρια του Αϊ Στρατη

Η «Ελληνική Ομάδα της Μάγχης»,  όπως έχει γίνει γνωστή σε όλο το κόσμο η Pastra Cretonaxiosa φέτος βάζει πλώρη ένα νέο της μακροπρόθεσμο στόχο: την ενίσχυση της γνώσης.


Υποτροφία ύψους 24.000 ευρώ σε αριστούχα μαθήτρια ακριτικού νησιού από την ΑΜΚΕ Excellen Seas και την κολυμβητική ομάδα ανοικτών θαλασσών Pastra Cretonaxiosa. 

Η Pastra Cretonaxiosa κολυμπάει για πρώτη φορά παγκοσμίως το πέρασμα Αϊ Στράτη – Λήμνος. Μια απόσταση 45 χιλιομέτρων. 

Στόχος να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και να συγκεντρωθούν όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα για να καλυφθεί το κόστος της 4ετούς φοίτησης της πρώτης υποτρόφου Ζωής Τζομπανέλλη.

Απώτερος στόχος της ΑΜΚΕ Excellen Seas, αποτελεί η δημιουργία μιας «Κοινότητας Υποτρόφων» που θα βοηθούν μελλοντικά νέους φοιτητές.

Η «Ελληνική Ομάδα της Μάγχης»,  όπως έχει γίνει γνωστή σε όλο το κόσμο η Pastra Cretonaxiosa φέτος βάζει πλώρη ένα νέο της μακροπρόθεσμο στόχο: την ενίσχυση της γνώσης.

Γι’ αυτό το λόγο πρόσφατα ίδρυσε την ΑΜΚΕ Excellen Seas (Θάλασσες Αριστείας).Φορέας που έχει αποκλειστικό σκοπό την επιβράβευση άριστων μαθητών – φοιτητών των ακριτικών μας νησιών μέσω της παροχής υποτροφιών.

Φέτος επιλέχθηκε το απομακρυσμένο νησί του Αϊ Στράτη και η φοιτήτρια, πλέον, Ζωή Τζομπανέλλη. Η Ζωή είναι η μοναδική απόφοιτος του Λυκείου του Αγίου Ευστρατίου για το 2018  και  πέτυχε στις πανελλαδικές εξετάσεις, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας στο τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων.

Με ένα εμπνευσμένο υψηλό συμβολισμό που αναδεικνύει τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στα ακριτικά νησιά, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα  ότι καμία δυσκολία δεν είναι ανυπέρβλητη, η ομάδα Pastra Cretonaxiosa κολυμπάει την Παρασκευή26 Οκτωβρίου, πρώτη φορά παγκοσμίως,  το πέρασμα Αϊ Στράτη – Λήμνος. Μια απόσταση 45 χιλιομέτρων.
Σκοπός της μέσω αυτής της δράσης είναι να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για να καλυφθεί το κόστος της 4ετούς φοίτησης της Ζωής Τζομπανέλλη. Έτσι,  έχει δημιουργηθεί τραπεζικός λογαριασμός για όσους θέλουν να συνεισφέρουν σ’ αυτή την προσπάθεια με στόχο τη συλλογή του ποσού των 24.000
Τζομπανέλλη!ExcellenSeas–ΑΜΚΕ:GR3802600520000230201023863 (Eurobank - αιτιολογία “Ζωή»). 

Ξεκινώντας από τον Αι Στράτη οι κολυμβητές θα παραδώσουν την υποτροφία στην Ζωή Τζομπανέλλη. Τον αγώνα υποστηρίζει ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δια της Περιφερειάρχη κα Χριστιάνα Καλογήρου.

Η ΑΜΚΕ Excellen Seas of Pastra Cretonaxiosa (Θάλασσες Αριστείας)της Pastra Cretonaxiosa).

Η ΑΜΚΕ Excellen Seas(Θάλασσες Αριστείας) ιδρύθηκε από τα μέλη της κολυμβητικής ομάδας καιείναι φορέας με αποκλειστικό σκοπό την επιβράβευση άριστων μαθητών – φοιτητών των ακριτικών μας νησιών μέσω της παροχής υποτροφιών. Υποτροφίες που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των πανεπιστημιακών σπουδών. Από την έναρξη ως την ολοκλήρωση τους.

Την υλοποίηση του προγράμματος υποστηρίζει η Επιστημονική Επιτροπή των Excellen Seas η οποία στελεχώνεται από τακτικούς ή ομότιμους Καθηγητές Ελληνικών και αλλοδαπών Πανεπιστημίων καθώς και από διακεκριμένες, για το ήθος και το υψηλό ακαδημαϊκό τους επίπεδο, προσωπικότητες.

Κομβικό έργο της Επιτροπής αποτελεί η επιλογή των υποτρόφων και η στενή παρακολούθηση της ακαδημαϊκής τους εξέλιξης. Επιπλέον, όμως και η παροχή πολύτιμου συμβουλευτικού έργου κατά το επόμενο στάδιο, αυτό της επαγγελματικής αποκατάστασης τους.

Απώτερος στόχος της ExcellenSeas, αποτελεί η δημιουργία μιας Κοινότητας Υποτρόφων ώστε στο μέλλον αφενός να ενισχύουν και αυτοί το έργο της, με την οικονομική συνδρομή τους,  ως μία μικρή «επιστροφή»,  και αφετέρου να βοηθούν συμβουλευτικά τις νεότερες γενιές των φοιτητών των ακριτικών νησιών της χώρας μας. 

Στο πρόγραμμα της Excellen Seas σε πρώτη φάση έχουν ενταχθεί ακριτικά νησιά των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων.

Ποια είναι η ομάδα Pastra Cretonaxiosa

Η Pastra Cretonaxiosa ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν τρεις αχώριστοι φίλοι οι Βαγγέλης Ζουρμπάκης, Βασίλης Μαρούλης και Ευγενία Τζαννίνη αποφάσισαν να κολυμπήσουν μαζί, στον πρώτο τους αγώνα του Spetses Marathon. Τότε δεν ήταν ομάδα. Μια πολύ ωραία παρέα ήταν με πολύ κέφι. Αργότερα προστέθηκε και ο Σωτήρης Πάστρας ως προπονητής και έτσι σιγά σιγά η παρέα έγινε ομάδα και βαφτίστηκε.  Για να έχει «διαβατήριο» για τις εξορμήσεις της ανά τον κόσμο.

Τον Ιούλιο του 2015 διέσχισαν κολυμπώντας τα νερά του Βοσπόρου και αμέσως μετά προστέθηκαν στην ομάδα οι Κωνσταντίνος Μίχος,  Έλλη Φλέγγα, Θοδωρής Ζουμπουλάκης και ο Αποστόλης Τσαγκαράκης.

Τον Αύγουστο του 2016 οι οκτώ κολυμβητές κατάφεραν να διασχίσουν, κάτω από αντίξοες συνθήκες τα αφιλόξενα νερά της θάλασσας της Μάγχης. Μάλιστα  με χρόνο 12 ώρες και 12 λεπτά έγινε η πρώτη ομάδα στη κατηγορία σκυταλοδρομίας 8 ατόμων που έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ στην πολύχρονη ιστορία του θεσμού του Channel Swimming Association (CSA).  Η CSA από το 1927 έχει την ευθύνη της διεξαγωγής των αγώνων επιβλέποντας και καταγράφοντας όλους τους κολυμβητές που διασχίζουν το «Κανάλι». Ο αγώνας αφιερώθηκε στα γενναία παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ – Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αναπήρων Προσώπων για την απόκτηση ενός σχολικού λεωφορείου- στόχος ο οποίος επετεύχθη.

Τον  Ιούνιο του 2017 η Pastra Cretonaxiosa κολύμπησε από τα Κύθηρα  στα Αντικύθηρα για την  υποστήριξη,  μέσω του Charity4u – Αθλητισμός για Όλους, τεσσάρων νέων  αθλητών που θα συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο το 2020. Ήταν η πρώτη φορά που μια ομάδα διέσχισε το άγνωστο, για τους κολυμβητές, στενό πέρασμα των 40 χιλιομέτρων της περιοχής. Μια θάλασσα που είναι συνδεδεμένη με τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, την ιστορία αλλά και την μυθολογία της Ελλάδος.