O αστυνομικός που έβρισε την ηλικιωμένη στη Μόρια είχε συγκινήσει το πανελλήνιο «αποχαιρετώντας» ένα προσφυγόπουλο (PIC)

Διαφορετική διάσταση για όσα έγιναν στον καταυλισμό της Μόριας με αρνητικό πρωταγωνιστή έναν αστυνομικό που έβρισε «σαύρα» μια ηλικιωμένη πρόσφυγα, δίνουν οι συνάδελφοί του:

Ο ίδιος άνθρωπος πριν από δύο χρόνια είχε συγκινήσει με τον βαθιά ανθρώπινο αποχαιρετισμό του σε προσφυγόπουλο που πέθανε στη Μόρια

Ο ίδιος αστυνομικός που σόκαρε με την απαράδεκτη και ρατσιστική συμπεριφορά του απέναντι σε μια ηλικιωμένη γυναίκα στη Μόρια, βρίζοντάς την σκαιότατα, είχε γίνει πρωταγωνιστής μιας συγκλονιστικής ιστορίας πριν από δύο χρόνια: Τότε είχε προκαλέσει συγκίνηση στο πανελλήνιο αναρτώντας μια τρυφερή φωτογραφία στο facebook με ένα προσφυγόπουλο από τη Συρία, που είχε βρει τραγικό θάνατο σε φωτιά στον ίδιο καταυλισμό. Ο αστυνομικός από τα Γιάννενα, που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, είχε αποχαιρετίσει το προσφυγόπουλο με βαθιά ανθρώπινο τρόπο.

Οι συνάδελφοί του, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι το βίντεο που μεταδόθηκε και τον δείχνει να βρίζει την ηλικιωμένη πρόσφυγα χωρίς να σέβεται έστω την ηλικία της, μεταδόθηκε μονταρισμένο. Οπως ισχυρίζονται όσα είχαν προηγηθεί δίνουν άλλη εικόνα στο περιστατικό, αφού η ηλικιωμένη φέρεται να είχε πάρει ήδη τέσσερις φορές φαγητό και ο αστυνομικός την έβρισε όταν ξαναβρέθηκε στην ουρά, τη στιγμή που εκατοντάδες άλλοι δεν είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν ούτε μια μερίδα φαγητό στην κόλαση της Μόριας. 

Με αφορμή την ιστορία του συγκεκριμένου αστυνομικού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων καλεί «να σταματήσει η ανθρωποφαγία με όσους υπηρετούν στην Μόρια». Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στον καταυλισμό προσφύγων αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υποχρεώνονται να εργαστούν αστυνομικοί που έχουν αποσπαστεί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Μετά τις σκηνές που προβλήθηκαν από Ιταλό δημοσιογράφο για μία εκπομπή που τελικά κόπηκε από την RAI, δύο αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ιωαννίνων επέστρεψαν στην βάση τους ενώ σε βάρος του ενός έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Οπως γράφει το epiruspost.gr η Πανελλήνια Ομοσπονδία επισημαίνει ότι συμπεριφορές όπως αυτή του συναδέλφου τους στο επίμαχο βίντεο είναι απαράδεκτες και κατακριτέες, ακόμη και από τον ίδιο που ενεπλάκη στο περιστατικό.

Στη συνέχεια κι αφού την περίπτωση αυτή τα προσωπικά δεδομένα… πήγαν περίπατο θυμίζει την πορεία του συγκεκριμένου αστυνομικού στο σώμα.«Για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ο ίδιος συνάδελφος που πριν δύο χρόνια έκλαψε για τον μικρό Bares που κάηκε στη Μόρια και είχαν δημιουργήσει σχέση φιλίας μεταξύ τους, είναι ο ίδιος που την ίδια ημέρα του περιστατικού πριν την ανάληψη υπηρεσίας συνέλαβε δράστη για κλοπές, είναι ο ίδιος που εδώ και χρόνια υπηρετεί στην πρώτη γραμμή, είτε στην Ελληνοαλβανική είτε στον Έβρο είτε στα νησιά με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα. Όλα αυτά που δεν αμείφτηκαν ποτέ, αλλά αντίθετα η τεράστια πίεση, προκάλεσαν στο τελευταίο επεισόδιο αυτήν την αδικαιολόγητη συμπεριφορά», επισημαίνει στην ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία περιγράφει με λεπτομέρειες τις δραματικές συνθήκες στο κολαστήριο της Μόριας και τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ελάχιστοι αστυνομικοί, περίπου δέκα στην βάρδια, καλούνται να επιβάλλουν την τάξη σε οκτώ χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να διατυπώσουμε τις συνθήκες εργασίας των αστυνομικών που υπηρετούν στη Μόρια και την ασφυκτική υπηρεσιακή και ψυχολογική πίεση που τους ασκείται σε ένα camp που αριθμεί πάνω από 8.000 μετανάστες αντί για 3.000 και με μια αστυνομική δύναμη των 10-12 αστυνομικών ανά βάρδια. Ένα camp που επικρατεί η ανομία και οι κανόνες λειτουργίας του δεν τηρούνται από κανένα. Με συμπλοκές που διαδραματίζονται καθημερινά μεταξύ των μεταναστών και οι ελάχιστοι αστυνομικοί καλούνται να επιβάλλουν την τάξη. Σε κάθε βάρδια αμέτρητα περιστατικά που οι συνάδελφοι καλούνται να ανταποκριθούν και να επαναφέρουν την ηρεμία. Μέσα από τέτοιες συνθήκες η ψυχολογική πίεση γίνεται αφόρητη και η έκρηξη πέραν της αρμόζουσας συμπεριφοράς, πιθανή. Πόσο δε μάλλον, όταν καλείσαι να επιβάλλεις την κανονικότητα στη λειτουργία του camp και να δέχεσαι φτυσίματα στο πρόσωπο από μετανάστες που προσπαθείς να βοηθήσεις και να εξυπηρετήσεις. Να δέχεσαι επιθέσεις και απειλές με «μαγκούρες» που σηκώνονται να σε χτυπήσουν γιατί προσπαθείς να διασφαλίσεις την τάξη και τους κανόνες λειτουργίας του camp».

Τονίζουν ότι στην κοινωνία θα πρέπει να προβληθεί και η συγκεκριμένη εικόνα και ότι μόνο η αποσπασματική, καταδικαστέα πράξη που δεν μπορεί να οδηγήσει σε αντικειμενική κρίση. Μπορεί όμως, όπως επισημαίνει να υπηρετήσει την «ανθρωποφαγία» αστυνομικών από αυτούς που δεν επιθυμούν την Ελληνική Αστυνομία στα πόδια τους για τους δικούς τους λόγους.

«Είναι όμως τελευταία, η νέα τάση να τοποθετούμε τον αστυνομικό στο περιθώριο και να βάλλουμε εναντίον του ώστε να τον φέρουμε στα όρια του για να τον καταδικάζει η κοινωνία. Τον διατάσσουμε να υπηρετεί σε ανοικτές δομές φιλοξενίας στα σύνορα όπου δεν υπάρχει περιορισμός κράτησης, να συνδράμει στην σίτιση των μεταναστών στο camp και να θεωρείται η μοναδική Αρχή για όλα τα δεινά. Σε ένα συγκεχυμένο πλαίσιο κανόνων λειτουργίας αυτών των camp η Αστυνομία είναι η μόνη που δεν έχει καμία αρμοδιότητα αλλά παράλληλα και η μοναδική υπεύθυνη για ότι συμβεί.

Αποτέλεσμα αυτής της συγκεχυμένης κατάστασης σε συνδυασμό με την μηδαμινή αστυνομική δύναμη ( 10 -12 αστυνομικοί για 8.000 μετανάστες ) είναι οι συνάδελφοι μας να φτάνουν στα όρια τους και να προβάλλεται μια λανθασμένη εικόνα που δεν τιμά την Ελληνική Αστυνομία και το προσωπικό της.

Οι ένοχοι θα πρέπει να αναζητηθούν σε άλλες «κινηματογραφικές» σκηνές που κόβονται στο μοντάζ γιατί δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς τους.

Εμείς οφείλουμε να αποτυπώνουμε την ωμή πραγματικότητα και να διεκδικούμε την πραγματική θέση του αστυνομικού μέσα στην κοινωνία μας και όχι αυτή του άχαρου θύματος των «ανθρωποφάγων».

Η Ένωση Ιωαννίνων
Στο θέμα τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή της και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Ιωαννίνων.

Η ανακοίνωση επισημαίνει:

Αναφορικά με περιστατικό που έλαβε χώρα στην Μόρια Λέσβου όπου συνάδελφος, μέλος της Ένωσής μας φέρεται να συμπεριφέρεται απρεπώς σε μετανάστη έχουμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:

Τόσο με δικά μας έγγραφα, όσο και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας η οποία επανειλημμένως είχε αυτοπρόσωπη παρουσία στον χώρο, αναδείχθηκαν ζητήματα όπως αυτό του υπέρμετρου αριθμού μεταναστών (8.500 αντί του προβλεπομένου 3.000), συγκριτικά με τον ελάχιστο αριθμό αστυνομικών ( 6 άτομα ανά βάρδια).

Αναφερθήκαμε εκτενώς στις άθλιες συνθήκες εργασίας (Π.Δ 45/2008), στον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, αλλά και στην ψυχολογική πίεση που δέχονται οι συνάδελφοι προσπαθώντας να επιφέρουν ηρεμία σε μια τεράστια αποθήκη «ανθρωπίνων ψυχών».

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το εν λόγω περιστατικό, γνωρίζοντας την προσωπικότητα, το ήθος και την εν γένει συμπεριφορά του συναδέλφου μας ο οποίος δε, σε προγενέστερο συμβάν, από την ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τον αδόκητο χαμό του μικρού προσφυγόπουλου Bares συγκλόνισε το Πανελλήνιο, είμαστε βαθιά πεπεισμένοι πως το περιστατικό αυτό, έτσι όπως παρουσιάστηκε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αποδεδειγμένα αποτελεί προϊόν συρραφής και σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνει τη σειρά των γεγονότων όπως αυτά εξελίχθηκαν.

Απεναντίας, αυτό το οποίο ξεκάθαρα και μετά βεβαιότητας διαπιστώνουμε, είναι η ρατσιστική συμπεριφορά έναντι των αστυνομικών οι οποίοι πριν καν απολογηθούν έγιναν βορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης, την στιγμή που σκληροί κακοποιοί, κατηγορούμενοι για ειδεχθή εγκλήματα παρουσιάζονται στον τηλεοπτικό φακό με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους «μωσαϊκό».

Τέλος, πραγματοποιώντας μια σειρά ενεργειών τις οποίες σεβόμενοι την επιθυμία των συναδέλφων δεν κοινοποιήσαμε, δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας, κρούοντας παράλληλα το κώδωνα του κινδύνου καθώς η κατάσταση με το μεταναστευτικό γίνεται ολοένα και δυσκολότερη».

Πηγή protothema.gr