Στο έλεος του θεού …της γραφειοκρατίας και των καιρικών φαινομένων ο "ασκεπης" ιστορικός Μύλος Περάματος..για 8.000€

Τον Απρίλιο του 2018 είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η σκεπή ήταν έτοιμη να πέσει…

Πριν μερικές ημέρες τελικά η σκεπή έπεσε…αλλα ο Μύλος Περάματος στέκεται περήφανα ορθός , στην άκρη της θάλασσας ακριβώς μπροστά από το βυρσοδεψείο Σουρλάγκα.

Η τωρινή εικόνα εγκατάλειψης δε θυμίζει σε τίποτα τις παλιές του δόξες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της Γέρας να εκφράζουν τη θλίψη αλλά και το θυμό τους για την κατάντια του.

Όπως σημειώνει ο ταμίας του Λαογραφικού Συλλόγου Γέρας Γιώργος Βουνάτσος , δημοσιεύοντας μια σειρά από πληροφορίες : «Κάπου διάβασα οτι οι εργασίες για τον μύλο Περάματος θα γίνουν απο την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Δεν είχαμε ποτέ καν σκεφτεί οτι θα την κάναμε εμείς. Στης 16/4 2018 κάναμε αίτηση για την επισκευή του μύλου, Στης 16/3/2018 επιστολή του δήμου Μυτιλήνης . στης 2/5/2018 επιστολή περιφέρειας ολο το καλοκαίρι τρέξιμο για την μελέτη παρακάλια τον Κύριο Κατσαρό για υπογραφή την μελέτη ο Κύριος Ευστράτιος Κανδυλης Αρχιτέκτων μηχανικός του δημου, στης 14/8/2018 συντάχτηκε μια επιστολή απο την Αρχαιολογία, σφραγίδα ταχυδρομείου 31/8/2018 την λάβαμε 5/9/2018, στης 7/9/2018 πήγα να καταθέσω την αίτηση ποιος θα είναι στην επιτροπή απο τους συλλόγους, απάντηση οτι έγινε επιτροπή νωρίτερα, απειλώντας την Κυρία Φραγκου οτι θα τα καταγγείλομε στην τηλεόραση εκείνη την ωρα 7/9/2018 με ρωτά τη χρήματα χρειάζονται μόνο για την σκεπή, βάση προσφορών που ειχα πάρει της λεω 8.000.00 χιλιάδες ευρ. μου υποσχέθηκε οτι θα στήλη επιστολή στην Αθήνα να τα ζήτησή επειγόντως. Ερώτημα μεγάλο ΓΙΑΤΊ ΑΠΟ ΤΗΣ 16 3/2018 ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΊΤΗΣΗ ΏΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΊΡΙ ΝΑ ΕΊΧΑΜΕ ΤΟ ΧΡΌΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΉ. Οσο για το οτι έχουμε εμεις εργολάβο για της εργασίες που ειπώθηκαν μεσα σε γραφείο δεν το σχολιάζω. Που ήσουνα αγαπητέ μου Γεραγωτη που σε εκλιπαρούσα να την μιλήσεις, μόνο τωρα νοιάζεσαι για τον μύλο αλλα πάντα στο τέλος έρχεσαι για τα μπράβο Χαίρομαι που γρήγορα θα αρχίσουν οι εργασίες»



Σε επικοινωνία που είχε το L.P με τον κ. Βουνάτσο, ο ίδιος άφησε αιχμές για την ολιγωρία των αρμοδίων, οι οποίοι αφήνουν τον ανεμόμυλο να ρημάξει στην τύχη του.

«Είναι διάχυτο το αίσθημα της αγανάκτησης σε όλους τους Γεραγώτες, που πονούν τον τόπο τους και θλίβονται περνώντας καθημερινά από το σημείο αυτό, λίγο έξω από τον οικισμό του Παπάδου Γέρας. Πιστεύω ότι είναι πια καιρός να πάρουμε αποφάσεις, πριν οι ισχυροί άνεμοι τον σαρώσουν ολοκληρωτικά».

Είναι γεγονός ότι η τελευταία παρέμβαση έγινε το 2009. Έκτοτε έχουν περάσει τόσα χρόνια, είναι πολύ λογικό να υπάρξουν φθορές και μεγαλύτερες ζημιές ειδικά στη στέγη, καθώς ο μύλος βρίσκεται πάνω στη θάλασσα και οι άνεμοι είναι στην περιοχή πολύ δυνατοί, είτε είναι βοριάδες είτε νοτιάδες.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο Mύλος Περάματος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου των βιομηχανικών κτιρίων της περιοχής και χρονολογείται στις αρχές του 20ου αι.

Στο παρελθόν εξυπηρετούσε τις ανάγκες του βυρσοδεψείου στην άλεση βελανιδιού. Είναι χτισμένος από ντόπια ακανόνιστη πέτρα σε συνδυασμό με συμπαγή τούβλα και ισχυρή συνδετική ύλη (κουρασάνι).

Τα εξωτερικά επιχρίσματα, φτιαγμένα και αυτά από κουρασάνι, υπερκάλυπταν τους αρμούς αφήνοντας κατά διαστήματα να φαίνονται οι μεγαλύτερες πέτρες, χαράσσονταν με μικρές οριζόντιες γραμμές (σαρδελάκι). Είναι κυλινδρικός, με ελαφριά κλίση προς τα μέσα καθ’ ύψος. Η μοναδική είσοδος του βλέπει προς τα νοτιοδυτικά, στον μικρό αύλειο χώρο που σχηματίζεται μεταξύ του δρόμου προς το Πέραμα και της θάλασσας.

Μικρά ανοίγματα βρίσκονται σε διάφορες κατευθύνσεις και στάθμες ενώ δύο μεγαλύτερα, στον άξονα Βορρά-Νότου ακριβώς κάτω από την περιστρεφόμενη στέγη στον όροφο.

Μοναδικό διακοσμητικό στοιχείο στην τοιχοποιία, εκτός από την μαρμάρινη διαμόρφωση της εισόδου είναι μια κυλινδρική λίθινη προεξοχή στο επίπεδο του ορόφου, η οποία σχετίζεται και με τη λειτουργία του μύλου. Εσωτερικά διαμορφώνεται σε τρεις χώρους, ισόγειο, μεσαίο και άνω πάτωμα όπου βρίσκεται και ο μηχανισμός του μύλου.