ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου «Fake News το ξεπούλημα ακινήτων της Λέσβου» | Άλλος Δρόμος: «Ποιος κοροϊδεύει ποιον»


Μετά την αποκαλυπτική ανακοίνωση του Στράτου  Γεωργούλα και τα δημοσιεύματα σε όλα τα ΜΜΕ της Λέσβου ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου ακολουθώντας την κεντρική γραμμή της Κυβέρνησης δίνει εξηγήσεις για το "ξεπούλημα" που από σήμερα θα το λέμε "αξιοποίηση",


Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν τα δημοσιεύματα για το δήθεν «ξεπούλημα» της περιουσίας του δημοσίου στη Λέσβο. Τέτοιου είδους δημοσιεύματα που στηρίζονται στην άγνοια αλλά και την αντικυβερνητική εμπάθεια θα πληθαίνουν όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές. 
Οι διακινητές αυτών των "ειδήσεων", πριν αναπαράγουν δημοσιεύματα και fake news από τα κοινωνικά δίκτυα ή ακόμα και ανακοινώσεις δημοτικών παρατάξεων, θα έπρεπε να κάνουν μια στοιχειώδη έρευνα, να ελέγξουν, να διασταυρώσουν και σε τελική ανάλυση να μάθουν πρώτα αυτοί και μετά να ενημερώσουν τους αναγνώστες τους 

Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης, είναι η αξιοποίηση προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, της δημόσιας περιουσίας.

Ξεπούλημα, έκαναν αυτοί, που τόσα χρόνια δεν είχαν καταγράψει τη δημόσια περιουσία, την άφηνα έρμαιο στον κάθε καταπατητή, άφηναν δημόσια κτήρια να ρημάζουν, πουλούσαν ή νοίκιαζαν "μπιρ παρά", κομμάτια της σε ιδιώτες. Η αναγκαία προϋπόθεση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, είναι η καταγραφή της. Να ξέρει δηλαδή το δημόσιο "τι έχει και που".

Οι διακινητές αυτών των "ειδήσεων", δεν μπήκαν καν στον κόπο να ψάξουν και να μάθουν τι είναι η ΕΤΑΔ Α.Ε. Την μπερδεύουν με το ΤΑΙΠΕΔ. Μπερδεύουν και την ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ με "το ταμείο αποκρατικοποίησεων". Μια απλή ερευνά στο διαδίκτυο θα ήταν αρκετή να μάθουν ότι η ΕΤΑΔ, είναι μια από τις τρεις ξεχωριστές θυγατρικές εταιρίες της  Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας -ΕΕΣΥΠ - το γνωστό "υπερταμείο".

Η "παραχώρηση στην ΕΤΑΔ" είναι η πρώτη φάση της διαδικασίας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Εχει να κάνει με την καταγραφή της Οι επόμενες φάσεις αυτής της αξιοποίησης από την ΕΤΑΔ, θα είναι:

·  Η κατηγοριοποίηση των περιουσιακών στοιχείων / ακινήτων, με σαφείς και κοινές προδιαγραφές
·  Η ανάπτυξη στρατηγικής αξιοποίησης ανά κατηγορία ακινήτων
·  Ο εντοπισμός και ο περιορισμός των φαινομένων αυθαίρετης κατοχής των περιουσιακών στοιχείων κυριότητας της
·  Η ολοκλήρωση καθορισμού των ακινήτων που προορίζονται για επαναμεταβίβαση στο Ελληνικό Δημόσιο

Το ΤΑΙΠΕΔ, έχει ως στόχο " την αξιοποίηση μέσω πωλήσεων, μακροχρόνιων παραχωρήσεων κ.α"  συγκεκριμένων στον αριθμό, ακινήτων του δημοσίου", Μέρος των εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ, όπως και συνολικά του «υπερταμειου» θα πάει στους δανειστές, ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη. Τα ακίνητα που ήδη έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ είναι συγκεκριμένα στον αριθμό τους.

Από την άλλη, η ΕΤΑΔ  έχει σαν στόχο την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον  με πολλούς τρόπους. Ανάμεσα σε αυτούς τους τρόπους, είναι και η χρήση ακινήτων του δημοσίου για την εξυπηρέτηση στεγαστικών αναγκών του ίδιου του δημοσίου, έτσι ώστε να πάψει πια να υπάρχει το φαινόμενο, οι δημόσιες υπηρεσίες να νοικιάζουν κτήρια, ενώ υπάρχουν άδεια δημόσια κτήρια, η παραχώρηση ακινήτων του δημοσίου στην αυτοδιοικήση (όπως έχει γίνει με αρκετά άδεια στρατόπεδα ή παράλιους χώρους ανά την Ελλάδα), ή η παραχώρησή τους σε συλλογικά εγχειρήματα, αλλά και η αξιοποίησή τους σε συνεργασία με ιδιώτες.

Αραγε το γεγονός ότι ανάμεσα στα ακίνητα που "περνούν στην ΕΤΑΔ για να πουληθούν", υπάρχει το κτήμα του ΕΛΓΟ στο Κάτω Τρίτος, το οποίο δημόσια ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα παραχωρηθεί σε συλλογικό εγχείρημα της Γέρας και που σήμερα η διαδικασία παραχώρησης του  βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο δεν "πονήρεψε" όσους διακινούν τα σενάρια περί "ξεπουλήματος"; Δεν τους "πονήρεψε" ακόμα, το γεγονός, ότι μέσα στον κατάλογο, βρίσκονται τα μουσεία, τα δικαστήρια, ακόμα και αυλές σχολείων; Οτι βρίσκεται το στρατόπεδο της Μόριας ή ακόμα και γήπεδα σε χωριά;

Δεν μπορούμε βέβαια να μην αναρωτηθούμε, μήπως, μέρος αυτής της εκστρατείας παραπληροφόρησης, εκτός από την άγνοια και την αντικυβερνητική εμπάθεια, είναι και οικονομικά συμφέροντα, από την στιγμή που είναι καθαρό ότι με αυτή τη διαδικασία θα μπει τέλος στην αυθαίρετη καταπάτηση ακινήτων του δημοσίου ή στην αυθαίρετη χρήση τους από ιδιώτες με όρους διαπλοκής.

Κανένας κίνδυνος, λοιπόν, "ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στη Λέσβο" δεν υπάρχει. Καταγραφή, νοικοκύρεμα και αξιοποίηση της προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος θα γίνει και αυτό φαίνεται ότι ενοχλεί!

Διαβάστε την απάντηση του Στράτου Γεωργούλα

Ποιος κοροϊδεύει ποιον

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε το δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου σχετικά με την αποκάλυψη της δημοτικής μας παράταξης για την εκχώρηση στο υπερταμείο δεκάδων ακινήτων στη Λεσβο.

Ειναι απλως ένα "νοικοκύρεμα" και τίποτα άλλο αναφέρουν, ενώ μας καταλογίζουν fake news, άγνοια και εμπάθεια!

Αλήθεια ειναι άγνοια ή εμπάθεια του συγγραφέα του δελτίου τύπου που προφανως δεν μπήκε στον κόπο να διαβασει τις αντιστοιχες ιστοσελιδες και δελτία τύπου της Ελληνικης Εταιρειας Συμμετοχών και Περιουσιας (ΕΕΣΥΠ) ΑΕ και της θυγατρικης της ΕΤΑΔ ΑΕ, στην οποία εκχωρούνται τα ακίνητα της Λέσβου και χιλιαδες αλλα σε όλη την Ελλάδα; Αν έμπαινε στον κόπο ο συντακτης του δελτίου τύπου θα διάβαζε οτι η ΕΕΣΥΠ ΑΕ εχει ως στόχο "την πραγματοποίηση επενδύσεων και την απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικης Δημοκρατιας". Θα διάβαζε οτι η ΕΤΑΔ ΑΕ κάνει ήδη διαγωνισμους για την "αξιοποίηση" της περιουσιας του δημοσίου και οτι στοχος της ειναι "η προσελκυση επενδύσεων" και "η προώθηση των ΣΔΙΤ". Θα ήξερε οτι
η ΕΕΣΥΠ εποπτεύεται από 5μελές εποπτικό συμβούλιο, με τα 2 μέλη να διορίζονται άμεσα από την Κομισιόν και τον ESM ενώ τα υπόλοιπα 3 να είναι της αρεσκείας των «θεσμών». Η Ε.Ε.ΣΥ.Π. «δεν ανήκει στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα…λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας… για 99 χρόνια, ενεργεί με τρόπο ανεξάρτητο, επαγγελματικό και επιχειρηματικό με μακροπρόθεσμη προοπτική στην επίτευξη των αποτελεσμάτων της.

Σκοπός της Ε.Ε.ΣΥ.Π. είναι να «ρευστοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων. Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει πηγή για την προγραμματισμένη αποπληρωμή του νέου δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και θα παράγει κατά τη διάρκεια ισχύος του νέου δανείου ένα σκοπούμενο σύνολο 50 δις ευρώ, εκ των οποίων 25 δις θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και 50% από κάθε ευρώ που απομένει (π.χ. 50% των 25 δις €) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, το δε υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις».

Ειναι άγνοια ή εμπάθεια να μην γνωρίζει ο συντάκτης του δελτίου τύπου οτι δεκάδες δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια σε όλη την Ελλάδα συζητούν αυτο το θέμα και οτι ο Δήμαρχος Λάρισας (μέλος του ΣΥΡΙΖΑ) πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο να ζητήσουν πίσω απο το υπερταμείο 47 ακίνητα, με αίτημα του προς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο ζητάμε και εμείς ως δημοτική παράταξη. Ειναι και αυτός αντικυβερνητικά εμπαθής;

Η δημοτική παράταξη του Άλλου Δρόμου δεν πτοείται απο επιθέσεις και fake news. Θα συνεχίζει να αναδεικνύει θεματα και θα παράγει πολιτική υπέρ της προστασίας των συμφερόντων του λαού της Λέσβου

Δημοτική παράταξη "ο Άλλος Δρόμος"