Ανακοινώνεται.. η διάσπαση του δήμου Λέσβου στα δυο; με πολλά πρακτικά & λειτουργικά προβλήματα να έρχονται….

Πρακτικά & λειτουργικά προβλήματα θα εμφανιστούν για το νέο Δήμο, αλλά και για πολλές από τις δημοτικές επιχειρήσεις.

Στην τελική ευθεία είναι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι διαδικασίες για τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου και άλλων δύο ακόμη νησιωτικών Δήμων, του Δήμου Κέρκυρας και Κεφαλονιάς.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών επεξεργάζονται τα στοιχεία που εστάλησαν από τους νησιωτικούς δήμους και προσπαθούν βάσει αυτών, να σχεδιάσουν τη διάσπαση των δήμων, πιθανόν σε δύο μικρότερους, προβλέποντας παράλληλα όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τη λειτουργία τους.



Πιθανολογείται ότι το πρώτο μεταβατικό διάστημα, όπως άλλωστε συνέβη και με τον ενιαίο Δήμο Λέσβου, θα είναι πιο δύσκολο, αφού θα χρειαστεί, ειδικά στο νέο Δήμο που θα δημιουργηθεί, να στηθούν οι υπηρεσίες εκ του μηδενός, με προσωπικό, γραφεία, ταμείο και σχεδιασμό.

Αυτό δεν είναι πολύ εύκολο να γίνει μέσα σε μερικές εβδομάδες, αλλά εναπόκειται στις οργανωτικές ικανότητες του νέου δημάρχου και στις νομοθετικές προβλέψεις που θα γίνουν για το νέο Δήμο, πόσο εύκολη θα είναι η μετάβαση και πόσο βιώσιμος θα είναι ο νέος Δήμος.

Πιθανολογείται ότι τα πρώτα χρόνια τουλάχιστον, ορισμένες δημοτικές επιχειρήσεις όπως είναι η ΔΕΥΑΛ, θα παραμείνουν ως έχουν και θα έχουν αρμοδιότητα στο διευρυμένο Δήμο Λέσβου.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τη ΔΕΔΑΠΑΛ, η φύση της οποίας ήταν από την πρώτη στιγμή διαδημοτική.

Δυσκολότερη φαίνεται να είναι η περίπτωση της ΑΔΕΛ, που είναι μεν δημοτική επιχείρηση, λειτουργεί, όμως, ως Ανώνυμη Εταιρεία και διαχειρίζεται σειρά από ακίνητα και δραστηριότητες του Δήμου Λέσβου σε ολόκληρο το νησί.

Το δεύτερο ζήτημα που μελετάται και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς θα εξελιχθεί, σχετίζεται κυρίως με το ποιες Δημοτικές Ενότητες θα περιλαμβάνουν οι νέοι Δήμοι.  

Πηγή Εφημερίδα Δημοκράτης /  Μ. Χατζηγεωργίου