Σε Νάπη και Μόλυβο η Χριστιάνα Καλογήρου- Στο πλευρό της ο Θ. Βαλσαμίδης και η Αγγελική Σαραντινού


Εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του έργου της συντήρησης της επαρχιακής οδού Αγίας Παρασκευής- Νάπης


Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας Θεόδωρο Βαλσαμίδη και την Εντεταλμένη Σύμβουλο Τουρισμού και Πολιτισμού Αγγελική Σαραντινού, επισκέφθηκαν την περιοχή της Νάπης και συγκεκριμένα τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του έργου της συντήρησης της επαρχιακής οδού Αγίας Παρασκευής- Νάπης.

Επίσης, συναντήθηκαν με την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Νάπης κα. Ταξιαρχούλα Παλαιολόγου, με την οποία συζήτησαν θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Στη συνέχεια μαζί με την πρόεδρο της Νάπης επισκέφθηκαν εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον καθαρισμό χειμάρρων στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αγίας Παρασκευής.
Ακολούθως, πήγαν στον Μόλυβο όπου είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Φορέα Τουρισμού του Μολύβου κ. Νίκο Μόλβαλη και μέλη του, παρουσία του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Μολύβου κ. Θανάση Ανδριώτη και του πρώην Δημάρχου κ. Δημήτρη Βατή και συζήτησαν ζητήματα που σχετίζονται με την τουριστική ανάπτυξη, καθώς και με τα έργα υποδομών στην ευρύτερη περιοχή που ολοκληρώθηκαν, υλοποιούνται και έχουν προγραμματιστεί.

Ειδικότερα, επικεντρώθηκαν στην αξιολόγηση των δράσεων που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στη συμβολή τους στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός, ο περιπατητικός, ο ποδηλατικός, ο αθλητικός και ο ναυταθλητικός.

Ο κ. Μόλβαλης τόνισε  τη σημασία αυτών των χρηματοδοτήσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και τη συμβολή τους στη γενικότερη προσπάθεια για την αντιστροφή του κλίματος και την προσέλκυση τουριστών.

Οι δράσεις αυτές χρηματοδοτούνται για 4η συνεχόμενη χρονιά από τον τακτικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και τα αποτελέσματά τους αποτυπώνονται και στα συγκριτικά στατιστικά στοιχεία της τουριστικής κίνησης του νησιού.

Από πλευράς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου η Εντεταλμένη Σύμβουλος για θέματα Τουρισμού  Αγγελική Σαραντινού ενημέρωσε για την προγραμματιζόμενη παρουσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε εθνικές και διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και τη συνεργασία με τα γραφεία του ΕΟΤ του εξωτερικού, ιδίως σε ευρωπαϊκές χώρες, συνεργασία η οποία έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα ειδικά στην προσέλκυση ναυλωμένων πτήσεων (τσάρτερ). Συγκεκριμένα, οι αφίξεις τουριστών με πτήσεις τσάρτερ από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Σεπτέμβριου 2018 ήταν 61.545, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2017 ήταν 43.302, δηλαδή η αύξηση έφθασε το 42,2%.

Εξειδικευμένη αναφορά έγινε για τον προγραμματισμό των δράσεων του 2019 και η κα. Καλογήρου τόνισε την ανάγκη της ευρύτερης κατά το δυνατό συνεργασίας με φορείς του νησιού, για τη μεγιστοποίηση της προσπάθειας όλων, ιδίως σε αυτή την κρίσιμη εποχή που εξελίσσονται οι συνολικές δράσεις της Περιφέρειας για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την υποστήριξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. 

Ο κ. Βαλσαμίδης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα προγραμματισμένα στην περιοχή έργα, που είναι τα ακόλουθα:

Συντήρηση οδικού δικτύου- αναβάθμιση οδικής ασφάλειας επαρχιακής οδού Πέτρας- Μήθυμνας, προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Συντήρηση επαρχιακής οδού Συκαμιάς- Αργένου- Βαφειού- Μήθυμνας, προϋπολογισμού 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαμόρφωση υπαίθριου θεάτρου και μελέτες αποκατάστασης Μεσαιωνικού Κάστρου Μήθυμνας, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ (με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ της Περιφέρειας  Βορείου Αιγαίου και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου).

Για την κατασκευή του νέου οδικού άξονα Καλλονής- Πέτρας, έργο μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας για το νησί τη Λέσβου και ιδιαίτερα για την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Λέσβου, η Περιφερειάρχης με το από 13/7/2018 έγγραφό της, έχει ζητήσει από τον Υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη να διαβιβαστούν όλες οι απαραίτητες μελέτες στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να αναλάβει τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση του έργου. Στο αίτημα αυτό δεν έχει δοθεί ακόμη καμία απάντηση.

Τέλος, έγινε συνάντηση στο γήπεδο του Μολύβου με την πρόεδρο του σωματείου ΓΑΣ Ολυμπιάς Μήθυμνας Μαρία Κατσαρού και μέλη του συλλόγου, όπου συζητήθηκε η ανάγκη αναβάθμισης του χώρου του στίβου με την κατασκευή ειδικού ελαστικού τάπητα (ταρτάν), έργο το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με το προγραμματισμένο από τον Δήμο Λέσβου έργο της τοποθέτησης συνθετικού τάπητα ποδοσφαίρου στο αντίστοιχο γήπεδο. Μετά την ολοκλήρωση των μελετών από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μπορεί να συμβάλλει στη χρηματοδότηση για την υλοποίηση του ολοκληρωμένου έργου.