Έργα επισκευής στο Διατηρητέο Παρθεναγωγείο Πτερούντας Λέσβου- Έτοιμο σε λίγο καιρό το Κέντρο Πολιτισμού Πτερουντας


Ξεκίνησε από το Δήμο Λέσβου το έργο της επισκευής του Διατηρητέου Παρθεναγωγείου Πτερούντας.


Πρόκειται για ένα διώροφο λιθόκτιστο παραδοσιακό  κτίριο που παλαιότερα λειτουργούσε ως σχολείο και τα τελευταία χρόνια παρέμενε ανενεργό παρουσιάζοντας σημαντικές φθορές.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, το Παρθεναγωγείο της Πτερούντας θα επαναχρησιμοποιηθεί ως Κέντρο Πολιτισμού, που θα μπορεί να ανταποκριθεί στη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, αποτελώντας πόλο έλξης για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες.

Ανάδοχος του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 74.354,00 (με Φ.Π.Α) είναι τεχνική εταιρεία «Πράξις Α.Τ.Ε.» με χρηματοδότηση από ΣΑΤΑ.

Αναλυτικά οι εργασίες που εκτελούνται είναι οι εξής:

Καθαίρεση των κεραμιδιών – φέροντος οργανισμού της ξύλινης στέγης.

Καθαίρεση εσωτερικών επιχρισμάτων – αποξήλωση ξύλινου μεσοπατώματος. Αποξήλωση όλων των θυρών και παραθύρων.

Κατασκευή νέας γρηπίδας από οπλισμένο σκυρόδεμα περιμετρικά του κτιρίου που θα γίνει εσωτερικά ώστε να μην αλλοιωθεί η μορφή της υφιστάμενης γρηπίδας με τα συμπαγή τούβλα.

Κατασκευή  νέας ξύλινης στέγης από Σουηδική ξυλεία άριστης ποιότητας και κεραμίδια βυζαντινού τύπου. Η ξυλεία της στέγης και του μεσοπατώματος θα εμποτιστεί με μυκητοκτόνο – εντομοκτόνο καθώς και με αντιπυριτικό υλικό.

Εξωτερικά επιχρίσματα τριών στρώσεων σε όλες τις όψεις του κτιρίου. Χρωματισμός των επιχρισμένων εξωτερικών όψεων με χρήση ακρυλικών πλαστικών χρωμάτων (ώχρα).

Αντικατάσταση των ξύλινων κουφωμάτων των ανοιγμάτων με νέα από Σουηδική ξυλεία και βάψιμο με χρήση γκρι-ραφ ελαιοχρώματος.

Κατασκευή νέου ξύλινου μεσοπατώματος από ξυλεία δρυός ραμποτέ άριστης ποιότητας  ο σκελετός του οποίου θα γίνει από ξυλεία πριστή κωνοφόρων.

Διάνοιξη της υφιστάμενης πόρτας του ισογείου, καθώς και των παλαιών παραθύρων του ορόφου.

Καθαίρεση με προσοχή των λίθινων στοιχείων του ημιυπαίθριου χώρου της εισόδου του κτιρίου, αρίθμηση - επισκευή και σωστή επανατοποθέτηση τους.

Τόσο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, όσο και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Κώστας Κατσαρός, δήλωσαν σχετικά ότι με τις εκτεταμένες εργασίες που πραγματοποιούνται στο Παρθεναγωγείο Πτερούντας, το ιστορικό, διατηρητέο και γεμάτο μνήμες για τους κατοίκους της περιοχής κτήριο, διασώζεται, αναδεικνύεται η ξεχωριστή αρχιτεκτονική του ταυτότητα και μετατρέπεται σε Κέντρο Πολιτισμού, που θα φιλοξενεί πολιτιστικές και πνευματικές δραστηριότητες του χωριού και των γειτονικών οικισμών, συμβάλλοντας σημαντικά στην αναβάθμιση όχι μόνο της Πτερούντας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Επεσήμαναν ακόμη ότι, στην κατεύθυνση της ισόρροπης ανάπτυξης, με επίμονη και συστηματική δουλειά, η Δημοτική Αρχή παραδίδει στους πολίτες σε ολόκληρη τη Λέσβο μικρά και μεγάλα έργα που καλύπτουν τις ανάγκες τους βελτιώνοντας σημαντικά την καθημερινότητα τους, αλλά και τις υποδομές.