Στο Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade το ντοκιμαντέρ της Τζέλης Χατζηδημητρίου «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ»

την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018


Το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade, στα πλαίσια της πολιτικής του για προβολή καταξιωμένων δημιουργών με στόχο την αναβάθμιση του Μουσείου ως  φορέα ανάπτυξης, εκπαίδευσης και πολιτισμού  του τόπου μας  την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, και ώρα 20:00  παρουσιάζει :

το ντοκιμαντέρ της Τζέλης Χατζηδημητρίου

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ

«ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ» είναι το θέμα του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ της Τζέλης Χατζηδημητρίου που θα προβληθεί στη νέα αίθουσα του Μουσείου Βιβλιοθήκη Τεριάντ, στη Βαρειά.

Το ντοκιμαντέρ «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ» αναζητά, με τρόπο ποιητικό, τα ίχνη του αρχαίου μυθικού μουσικού στη Λέσβο, καθώς ο μύθος λέει πως το κεφάλι του και η λύρα του, ξεβράστηκαν από τη θάλασσα στις ακτές του νησιού. 

«Περιδιαβαίνοντας την περιοχή που έχει συνδεθεί με τον μύθο, συναντάμε τυχαία απλούς ανθρώπους και τους ρωτάμε τι ξέρουν για το θέμα αυτό. Οι απαντήσεις τους είναι αποστομωτικές: Ο καθένας τους, τροποποιώντας τον μύθο κατά την κρίση και την εμπειρία του, προσθέτει ακόμα ένα παραμύθι στα πολλά που λέγονται για τον Ορφέα. Ανάμεσα στους ντόπιους, συναντάμε τη γνωστή και πολυβραβευμένη Κινέζα λυρική ποιήτρια Lanlan. Για αυτήν, ο τόπος εδώ αποτελεί πάντα το λίκνο της αρχαίας μουσικής και της ποίησης. Η παρουσία της και ο λόγος της δίνουν στην ταινία μια απρόσμενη αλλά και πολύ σημαντική διάσταση».

Καθώς τα γυρίσματα έγιναν σε ακτές όπου για χρόνια έφταναν πρόσφυγες, ακόμα και πριν το  2015, στα ίδια μέρη όπου -αιώνες πριν-, η θάλασσα κι ο μύθος ξέβρασαν τον Ορφέα, οι ντόπιοι αναφέρονται συχνά και στο γεγονός αυτό. 

Η ταινία «Αναζητώντας τον Ορφέα» αποτελεί μέρος μιας ενότητας γυρισμένης στη Λέσβο κατά τη διάρκεια της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, με τίτλο το «Σιωπηλό Μονοπάτι». Η σειρά είναι γυρισμένη με μια ποιητική προσέγγιση, χωρίς να επιζητά την κλασσική τεκμηρίωση ενός ντοκιμαντέρ. Ακολουθεί ηθελημένα, τη φυσική εξέλιξη των συναντήσεων με τους χαρακτήρες, χωρίς να επιδιώκει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αφήνοντας χώρο στα συναισθήματα και το απρόοπτο. Σκοπός της ενότητας αυτής, είναι να δώσει φωνή σε καθημερινούς ανθρώπους, που παρότι περνούν τη ζωή τους σιωπηλά, ξέρουν να μοιράζονται, να γελούν, να δημιουργούν, να αγαπούν, να υπομένουν και να πορεύονται με αξιοπρέπεια, διατηρώντας έτσι, έναν τρόπο ζωής σε άρρηκτη αρμονία με το φυσικό τους περιβάλλον. Αυτή, είναι η «άυλη πολιτιστική κληρονομιά» της Ελλάδας της Ευρώπης, ο πολιτισμός της καθημερινότητας των απλών ανθρώπων, με γνώσεις, πρακτικές, και παραδόσεις, που συχνά είναι πολύ βαθιά ριζωμένες στον χρόνο, καθορίζοντας τη συλλογική μας μνήμη και ταυτότητα.

Συντελεστές του ντοκιμαντέρ:

Σκηνοθεσία: Τζέλη Χατζηδημητρίου
Φωτογραφία: Τζέλη Χατζηδημητρίου
Μοντάζ: Γιώργος Σαβόγλου, Τζέλη Χατζηδημητρίου
Color Grading:  Τζέλη Χατζηδημητρίου, Γιώργος Σαβόγλου
Μίξη Ήχου:   Νίκος Παλαμάρης
Αφήγηση: Γιώργος Κοτανίδης
Διεύθυνση Παραγωγής:  Τζέλη Χατζηδημητρίου
Παραγωγή | Ex. Production:  Massive Productions
Παραγωγοί:   Τζέλη Χατζηδημητρίου, Άνεμος Δημιουργίας ΑΜΚΕ, Massive Productions

Το Δ, Σ. του Μουσείου
Ο Διευθυντής
Κ. Μανιατόπουλος
amily:"Arial","sans-serif"'>Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 6932 408758