Απόγνωση και οργή στη Μόρια – Χιλιάδες μετανάστες από όλα τα μέρη της Γης ζουν στοιβαγμένοι μέσα και έξω από το hot spot (pics)

Αποστολή των «Π» στο πολύπαθο χωριό της Λέσβου - Πυρά από τους κατοίκους της περιοχής κατά της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες

Σε ένα «πείραμα ψυχών» έχει μετατραπεί πλέον το χωριό της Μόριας στην ανατολική Λέσβο, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από όλα τα μέρη της Γης ζουν στοιβαγμένοι μέσα και έξω από το hot spot, κάτω από άθλιες συνθήκες, ενώ, από την άλλη, οι κάτοικοι ενός πάλαι ποτέ ζωντανού χωριού, εγκαταλελειμμένοι από την Πολιτεία, καλούνται να διαχειριστούν μόνοι τους μία κατάσταση δυστυχίας, με συνεχείς εκρήξεις βίας, κλοπές και βανδαλισμούς, ακριβώς δίπλα από τα σπίτια τους.

Κτήματα που κάποτε έδιναν στους κατόχους τους εισοδήματα από τους καρπούς και το λάδι, ύστερα από τρία χρόνια προσφυγικής κρίσης ή έχουν καεί ή έχουν καταπατηθεί και έχουν γίνει αυτοσχέδιοι καταυλισμοί. Λύματα, περιττώματα, σκηνές και σκουπίδια παντού, ταμπέλες αναποδογυρισμένες και μία αφόρητη δυσωδία μαρτυρούν ένα σκηνικό κοινωνικής αποσύνθεσης, το οποίο λαμβάνει χώρα σε μία περιοχή όπου «έπεσαν» αρκετά κονδύλια, προκειμένου κάποιοι άνθρωποι να βρουν μία καλύτερη ζωή.



Στο οδοιπορικό που έκαναν τα «Π» σε μία περιοχή που κυριολεκτικά εκπέμπει SOS, συναντήσαμε τον πρόεδρο του χωριού, Νίκο Τρακέλλη, ο οποίος μας περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής. «Τα πράγματα είναι χειρότερα από ποτέ. Εχουμε ένα χωριό 1.000 κατοίκων και έφεραν σε αυτό 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες, από 60 διαφορετικές χώρες, από χώρες μάλιστα που δεν βρίσκονται σε πόλεμο, και τους παράτησαν εδώ, χωρίς να υπάρχουν υποδομές. Κάθε μέρα έρχεται κόσμος και το κλαμπ έχει εξαπλωθεί», αναφέρει στα «Π» και προσθέτει: «Αν εξαιρέσουμε το κομμάτι όπου είναι τα σπίτια, κάθε μέρα παλεύουμε μόνοι μας, χωρίς καμία βοήθεια από την Πολιτεία, για να είναι η περιοχή καθαρή. Εχει μετατραπεί σε ένα απέραντο αφοδευτήριο, σε έναν σκουπιδότοπο, και δεν ιδρώνει κανενός το αυτί. Αντί για αποσυμφόρηση, έχουμε συμφόρηση. Ολο ψέματα μας λένε τα υπουργεία».

Στη συζήτηση που είχαμε με τον κ. Τρακέλλη αναφερθήκαμε σε όλα όσα έχουν γίνει αυτά τα χρόνια μεταξύ μεταναστών και ντόπιων. «Εχουμε πάθει μεγάλο κακό, όμως έχουμε δείξει πολύ μεγάλο σεβασμό και χωρίς να έχει υπάρξει ούτε ένα ψήγμα ανταποδοτικότητας», μας είπε και τόνισε πως «δεν είμαστε ρατσιστές στη Μόρια. Ομως ο κόσμος εδώ έχει χάσει την ηρεμία του και την περιουσία του. Καθημερινά έχουμε κλοπές, βανδαλισμούς και φοβόμαστε τα χειρότερα. Δεν υπάρχουν άλλες αντοχές. Τρία χρόνια ζούμε με τον φόβο». Ο ίδιος θυμίζει πως από την περιοχή «έχουν περάσει πάνω από 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες» και ζητάει «να επανέλθει η κανονικότητα στον τόπο μας». «Σηκώσαμε όλο το προσφυγικό βάρος της Ευρώπης για να μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να φωτογραφίζεται με τον Πάπα και την Αντζελίνα Τζολί. Είναι η σειρά του να κάνει κάτι και να πει κι αυτός μια φορά ένα “όχι”. Χορτάσαμε από λόγια, αλλά από πράξεις τίποτα», προσθέτει. Κλείνοντας, ο Νίκος Τρακέλλης επισήμανε πως «όλα αυτά τα χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας ούτε που πέρασε ποτέ μέσα από τη Μόρια. Τον περιμέναμε να έρθει για να δει ότι κρατάμε τον κόσμο με νύχια και με δόντια να μην ξεσηκωθεί, για να μπορεί να κάνει πολιτική με τις δικές μας πλάτες. Μόνον ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε και έκατσε εδώ μαζί μας, άκουσε τι του είπαμε και δεσμεύτηκε πως έχει σχέδιο και θα το κάνει κεκλεισμένων των θυρών».


Καθ’ όλη τη διαδρομή μας από το ΚΥΤ Μόριας στα κτήματα του χωριού, η οσμή από τις ακαθαρσίες γινόταν όλο και πιο δυσάρεστη. Τα ρέματα που χύνονται στη θάλασσα έχουν μετατραπεί σε χαβούζες, σε μία τεράστια εστία μόλυνσης, ενώ σε κάποια από τα κτήματα οι ωφελούμενοι του κέντρου υποδοχής έχουν κόψει ακόμα και τους σωλήνες που ήταν για το πότισμα και τους έχουν μετατρέψει σε αυτοσχέδια ντους.

Δύο πράγματα ήταν διακριτά κατά την παραμονή μας αυτές τις ημέρες στη Μόρια: Το ένα ήταν πως πολλά μέρη που ανήκουν στη δικαιοδοσία του συγκεκριμένου δημοτικού διαμερίσματος έχουν μετατραπεί σε άβατα, όπου ντόπιος δεν μπορεί να περάσει ούτε καν με το αυτοκίνητο, κι αυτό γιατί κινδυνεύει μόλις τον δουν οι πρόσφυγες. Το άλλο είναι πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λογίζεται για την ισχυρή πλειονότητα του χωριού ως ανεπιθύμητος, ως persona non grata. Αυτό μας το πιστοποίησε και ο Σωτήρης Μαρινάτος, κάτοικος της περιοχής, ο οποίος στην επικοινωνία που είχαν μαζί του τα «Π» ανέφερε πως «στη Μόρια συντελείται ένα διαρκές έγκλημα από την κυβέρνηση» και συνέχισε τονίζοντας πως «άφησαν το χωριό στο έλεος τους Θεού και ζει τη χειρότερη στιγμή της ιστορίας του. Κάποιοι πρέπει να απολογηθούν και να δικαστούν γι’ αυτό». Ο κ. Μαρινάτος έθεσε και μια ακόμα θλιβερή διάσταση στη συζήτηση που είχαμε μαζί του. «Τα κτήματα και τα σπίτια εδώ δεν έχουν καμία αξία πλέον. Δεν υπάρχουν αγοραπωλησίες ακινήτων, κι ας είμαστε δίπλα στην πρωτεύουσα του νησιού. Παράλληλα, έχουν σταματήσει να έρχονται στο χωριό και όλοι όσοι κατάγονται από εδώ. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική», μας είπε και έκλεισε επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση με αυτό το θέμα έκανε τεράστια ζημιά σε όλη τη χώρα. Οι θλιβερές αυτές εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου και δυσφημούν το νησί και τη χώρα μας. Εχει πληγεί ο τουρισμός και η οικονομία ανεπανόρθωτα, σε όλα τα επίπεδα», κατέληξε.
«Ο πρωθυπουργός είναι άφαντος, μας εγκατέλειψε»

Στην είσοδο του χωριού συναντήσαμε τον Δημήτρη Κοκκινέλλη, γεωργοκτηνοτρόφο, που μας ξενάγησε στις κατεστραμμένες από τους πρόσφυγες και μετανάστες εγκαταστάσεις του. «Συνολικά, μου έχουν σφάξει 53 ζώα και μου έχουν κάψει κι ένα χωράφι», μας είπε και συνέχισε: «Εχω εδώ ένα μαντρί, που μου στοίχισε 9.000 ευρώ για να το φτιάξω. Το εγκατέλειψα, γιατί μου το άνοιξαν 3-4 φορές. Την τελευταία φορά ήρθαν με λοστούς και πένσες, άνοιξαν όλο το μαντρί, που το είχα φτιάξει σαν φυλακή, με σίδερα και πλέγματα. Εσφαξαν κοντά στα 25 ζώα και άφησαν μόνο ζημιές και ένα αδιάβροχο... Εκεί κατάλαβα πως η κτηνοτροφία στη Μόρια τελείωσε. Τα αιγοπρόβατα τα τελείωσαν».

Ο κ. Κοκκινέλλης μάς έλεγε για τα έξοδα που τρέχουν, καθώς ως οικογενειάρχης έχει και ένα παιδί που σπουδάζει και βλέπει συνεχώς το εισόδημά του να συρρικνώνεται. «Πληρώνουμε όλους μας τους φόρους και ο κύριος Τσίπρας είναι άφαντος. Μας εγκατέλειψε. Εμείς, εδώ στη Μόρια, πληρώνουμε το Μεταναστευτικό και ελπίζουμε να φύγει αυτή η κυβέρνηση σύντομα», κατέληξε, εμφανώς αγανακτισμένος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του 82χρονου Ιωάννη Τσαγκάρη. «Φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε», μας είπε, και συνέχισε τονίζοντας πως «όλα αυτά τα χρόνια ζούμε κάθε μέρα με τον κίνδυνο. Το κτήμα μου, που είναι κοντά στον καταυλισμό, έχει πάρει φωτιά και τις λίγες ελιές που έμειναν φοβόμαστε να πάμε να τις μαζέψουμε». Σε ερώτησή μας αν πηγαίνει προς εκείνα τα μέρη που βρίσκονται κοντά στον καταυλισμό, ο κ. Τσαγκάρης μάς απάντησε πως «εγώ εκεί έζησα τη ζωή μου και θέλω να τα θυμάμαι όπως ήταν, όχι όπως είναι τώρα. Μας έφεραν όλους αυτούς εδώ και μας απέκλεισαν». «Να τους πάρει ο Τσίπρας στο σπίτι του», μας είπε γεμάτος καημό για τον τόπο του, που, όπως επισήμανε, «καταστρέφεται κάθε μέρα».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου