“Λουκέτο” στους Δήμους την Τετάρτη– Ανακοίνωση του Συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, σε καλό κλίμα, η πρώτη ενημερωτική συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση.


Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, 24ωρη Πανελλαδική Απεργία, στο πλαίσιο της κοινής απόφασης με άλλες Ομοσπονδίες του Δημοσίου και με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ, «για αγωνιστική δράση ενάντια στις μεθοδεύσεις για περικοπή του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας», με παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την ίδια μέρα, στις 12 το μεσημέρι.

"Με πρόσχημα την «εναρμόνιση» του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. έχει δεσμευτεί στους δανειστές για την περικοπή του επιδόματος. Μάλιστα, στις αρχές του 2019 και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο αναμένεται η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καταργηθούν όλες οι προηγούμενες σχετικές διατάξεις του καθεστώτος χορήγησης του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.

Για το σκοπό αυτό άλλωστε η συγκυβέρνηση συγκρότησε Επιτροπή επανεξέτασης των δικαιούχων, αλλά και του τρόπου καταβολής του Επιδόματος, η οποία κατέληξε σε πόρισμα που παρά το αίτημα που διατυπώθηκε στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, δεν γνωστοποιείται στους εκπροσώπους των εργαζομένων", σχολιάζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία και προσθέτει:

"Η απάντηση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μία: Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ. Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία περικοπή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας. Πόσο μάλλον, όταν οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες, παρατηρείται έλλειψη ακόμη και των στοιχειωδών μέσων όσον αφορά στην υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, δεν παρέχονται τα είδη ατομικής προστασίας, ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό.

Όχι μόνο δεν μπορούμε να δεχθούμε περικοπές στο Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, αντιθέτως διεκδικούμε ένταξη περισσότερων κατηγοριών εργαζομένων στα Β.Α.Ε. Η σύγκρουση λοιπόν με τις μνημονιακές πολιτικές εξαθλίωσης των εργαζομένων και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η  Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί όλους τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ημέρα της Απεργίας, να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματισθεί για τις 12.00 το μεσημέρι, έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου 37- Αθήνα) και να ενώσουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους των άλλων Ομοσπονδιών του Δημοσίου κατά της συνέχισης της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής, κατά της περικοπής του Επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, διεκδικώντας ταυτόχρονα την ένταξη νέων κατηγοριών εργαζομένων που αδίκως έχουν εξαιρεθεί.             

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ – ΕΝΤΑΞΗ ΝΕΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΙΣ 12:00 μ.μ.".

Πηγη www.epoli.gr


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, σε καλό κλίμα, η πρώτη ενημερωτική συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Χαρίτση για το σύνολο των διεκδικήσεων των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αφορούν από την επίλυση καθημερινών προβλημάτων μέχρι και την ικανοποίηση των αιτημάτων της οικονομικής και θεσμικής αναβάθμιση των εργαζομένων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα τέθηκαν τα εξής ζητήματα:

Καθολική τήρηση της Σ.Σ.Ε. μονίμων και αορίστου χρόνου, που υπέγραψε η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Άμεση αντιμετώπιση των Ιδιωτικοποιήσεων με κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 όπου δίνεται η δυνατότητα στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού για τη σύναψη Δημοσίων Συμβάσεων Παροχής Υπηρεσιών Καθαριότητας).

Καμιά νέα μισθολογική περικοπή μέσω της «αναμόρφωσης» του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Τακτοποίηση των εργαζομένων που απασχολούνται για πολλά χρόνια μέσω προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Ε.Σ.Π.Α. στις Κοινωνικές Δομές των Δήμων (παιδικοί σταθμοί , «Βοήθεια στο σπίτι»).

Άμεση απελευθέρωση των προσλήψεων, ειδικά στις υπηρεσίες κοινωνικής ανταπόδοσης.
Μη κατάργηση του Προληπτικού Ελέγχου, άμεση επίλυση του μεγάλου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στον ορισμό των Π.Ο.Υ. (Προϊσταμένων Οικονομικών Υπηρεσιών), ειδικά στα Ν.Π.Δ.Δ. των Δήμων που δεν έχουν ταμειακή Υπηρεσία.

Την αυστηροποίηση των ποινών σε όσους δεν εφαρμόζουν την νομοθεσία περί Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων που θα συμπεριλαμβάνει την ποινική δίωξη των υπευθύνων αιρετών, καθώς και την αποδοχή της πρότασης της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για χορήγηση στολών εργασίας.

Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και ένταξη των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν εργαζόμενους, στην επιχορήγηση ληξιπροθέσμων οφειλών.

Συμψηφισμός Προσωπικής Διαφοράς με το επίδομα Ανθυγιεινής Εργασίας. Ανάκληση αποφάσεων Ελεγκτικού Συνεδρίου με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Απαντήσεις δεν δόθηκαν. Η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε πως είναι πρόθυμη άμεσα να συνεργαστεί με την Ομοσπονδία για την προώθηση λύσεων.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. δήλωσε πως οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητούν πλέον πράξεις και δεν επαιτούν… Διεκδικούν, ξεκινώντας αγωνιστικά με 24ωρη Πανελλαδική Απεργία για την μη περικοπή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ