Τοποθέτηση μηχανισμών ντους και καλαθιών σκουπιδιών σε όλη την ακτογραμμή Μυτιλήνης – Κρατήγου- Η πρόταση από την Δ.Κ Μυτιλήνης


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΝΤΟΥΣ & ΚΑΛΑΘΙΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ, ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ – ΚΡΑΤΗΓΟΥ.  


Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δ/Κ Μυτιλήνης, συζητήθηκε εκτενώς πρόταση που αφορά στην τοποθέτηση μηχανισμών ντους και καλαθιών σκουπιδιών σε όλη την ακτογραμμή Μυτιλήνης – Κρατήγου, όπως αυτή παρουσιάστηκε στην εισήγηση του Προέδρου Πάνου Πίτσιου. 

Το πλήρες κείμενο της εισήγησης είναι το ακόλουθο:  

«Ανεξάρτητα από το γενικότερο θέμα της ανάπλασης, δημιουργίας και αξιοποίησης των ακτών της ευρύτερης ακτογραμμής της πρωτεύουσας Μυτιλήνης, όπως αυτή περιγράφεται στη μελέτη του καθηγητή Παράκτιας Μηχανικής & Τεχνικών Προστασίας Ακτών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεοφάνη Καραμπά, η οποία βρίσκεται στην κατοχή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου από το 2006, φέτος το καλοκαίρι έγινα αποδέκτης δεκάδων προφορικών αιτημάτων, για την τοποθέτηση μηχανισμών ντους και καλαίσθητων καλαθιών σκουπιδιών, σε όλες τις παραλίες που έχουν δημιουργηθεί στην ακτογραμμή Μυτιλήνης – Κρατήγου. 

Όπως είναι ευρέως γνωστό, από τα μπάζα της κοπής του λόφου για την επέκταση του αεροδρομίου τα οποία τοποθετήθηκαν σε όλη την ακτογραμμή στα μέσα της δεκαετίας του 80, έχουν δημιουργηθεί εδώ και αρκετά χρόνια, πολλές αυτοσχέδιες παραλίες με κάποια υποτυπώδη αμμουδιά, οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά κόρον τα καλοκαίρια από τους δημότες, τους απόδημους και τους επισκέπτες για τα μπάνια τους.  

Οι παραλίες αυτές, εκτός των τριών συγκεκριμένων που σε μόνιμη βάση εκμισθώνονται σε ιδιώτες για εκμετάλλευση, ποτέ δεν διέθεταν ούτε τη στοιχειώδη υποδομή, για να φιλοξενήσουν λουομένους. Συγκεκριμένα εκτός όλων των άλλων, που είναι απόρροια εφαρμογής των υφιστάμενων μελετών και χρειάζονται χρόνο και χρήμα για να υλοποιηθούν, απαιτείται η άμεση εγκατάσταση – τοποθέτηση των απλούστερων υποδομών:

1.    Καλαίσθητα καλαθάκια σκουπιδιών σε κάθε παραλία, ώστε να αποφεύγεται η ρύπανσή τους (από την πλευρά των παραλιών).
2.    Μία τουλάχιστον ντουσιέρα σε κάθε παραλία, πάνω σε τσιμεντένια βάση (όπου δεν υπάρχουν), με σύνδεση στο υπάρχον δίκτυο της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. και χωρίς τέλη χρήσης (από 1η Μαϊου – 30 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους).  
3.    Δύο – τρία ξύλινα παγκάκια σε κάθε παραλία. 
4.    Ξύλινα κουβούκλια – καμπίνες αποδυτηρίων, όπου δεν υπάρχουν.  

Οι παραπάνω παρεμβάσεις, μπορούν να γίνουν φέτος το χειμώνα, ώστε οι παραλίες να είναι έτοιμες να υποδεχθούν το κοινό το ερχόμενο καλοκαίρι του 2019. Από επιτόπια αυτοψία που διενεργήσαμε, προτείνονται ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, τα ακόλουθα σημεία:    

·      Παραλία “Άγιος Γιάννης” (αποκαλούμενη και “Παραλία του Θεού”, στο “Μονόπετρο”).
·      Παραλία “Λόφος Πανεπιστημίου” (κάτω από το Πανεπιστήμιο).
·      Παραλία “Βαριά 1” (κάτω – παραπλεύρως από το ξενοδοχείο “Loriet”).
·      Παραλία “Βαριά 2” (κάτω από το café barStatus”).
·      Παραλία “Βίγλα” (στο νότιο τμήμα του τοιχίου).
·      Παραλία “Νεάπολη” (κάτω από το ξενοδοχείο “Lasia”).
·      Παραλία “Bracciera” (κάτω από το αεροδρόμιο). 
·      Παραλία “Πρώτη Καντίνα”.
·      Παραλία κάτω από την οικία Ανδρέου (παραπλεύρως “Πρώτης Καντίνας”).
·      Παραλία κάτω από το πρώην café barGiraffe”.
·      Παραλία “Δεύτερη Καντίνα” (κάτω από την οικία Αθηναίου – Βόμβα).
·      Παραλία “Λιμανάκι Κρατήγου” (κάτω από το εκκλησάκι “Παναγία”).
·      Παραλία Κρατήγου (μεταξύ πρώην ξενοδοχείου “Katia” και λιμανιού Κρατήγου).
·      Παραλία Κρατήγου, κάτω από το πρώην ξενοδοχείο “Katia”.

Πέραν των παραπάνω απλών παρεμβάσεων, αποτελεί πάγιο αίτημα εφαρμογής των σύγχρονων και ήπιων μεθόδων ανάπλασης και διαμόρφωσης των εν λόγω ακτών (βυθισμένοι κυματοθραύστες, βυθισμένοι πρόβολοι, πλωτοί κυματοθραύστες, τοποθέτηση ειδικών κάθετων ή εγκάρσιων πέτρινων προβόλων, δημιουργία αμμουδιάς σε μικρές αγκάλες, κ.ο.κ.), όπως αυτές περιγράφονται στη “Μελέτη Καραμπά”, ώστε να γίνουν θελκτικές και λειτουργικές».

Η παραπάνω εισήγηση έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Σώμα και σύμφωνα: α) με τις σχετικές αρμοδιότητες λήψης τελικών αποφάσεων για ανάλογα θέματα που έχουν ανατεθεί στη Δημοτική Κοινότητα με την υπ’ αριθμ. 611 / 2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και β) με τις σχετικές διατάξεις του Νόμου 3852 / 2010 (πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ), η τελική απόφαση της Δ/Κ Μυτιλήνης έχει αποσταλεί προς επεξεργασία και υλοποίηση στις αρμόδιες Αντιδημαρχίες και Υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου.   

Ο Πρόεδρος Μυτιλήνης,                                              Ο Γραμματέας του Συμβουλίου

  Πάνος Μιχ. Πίτσιος                                                                Γιώργος Καρίνος