Αποζημιώσεις αγροτών στη Λέσβο από την δακοπροσβολή του ελαιόκαρπου ζητά με επιστολή του προς τον Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης ο Δήμαρχος Λέσβου


Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε την παρακάτω επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων


Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε την παρακάτω επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, με την οποία ζητά να αποζημιωθούν οι αγρότες της Λέσβου, των οποίων οι καλλιέργειες προσβλήθηκαν από τον δάκο.

Αποζημιώσεις αγροτών στη Λέσβο από την δακοπροσβολή του ελαιόκαρπου

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με ένα σημαντικό πρόβλημα των ελαιοκαλλιεργητών στη Λέσβο, που προέκυψε από την ανεξέλεγκτη δακοπροσβολή του καρπού.

Δυστυχώς, όπως διαπίστωσε και ειδικό κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που διενήργησε αυτοψία στη Λέσβο, το μεγαλύτερο μέρος του ελαιόκαρπου στη Λέσβο έχει προσβληθεί από δάκο με αποτέλεσμα να υπάρξει τεράστιο πρόβλημα με την φετινή σοδιά ελαιόλαδου για τους αγρότες στη Λέσβο, στερώντας τους μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους.

Γνωρίζω ότι δεν προβλέπεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η αποζημίωση των αγροτών σε περίπτωση ανεξέλεγκτης δακοπροσβολής της ελιάς.  Όμως, δεδομένων των τεράστιων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της υπαίθρου σε συνδυασμό με τις καθημερινές προκλήσεις της νησιωτικότητας, που καλούνται να ξεπεράσουν σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά, θεωρώ ότι δικαιούνται την αρωγή και την υποστήριξη του Υπουργείου. 

Η καλλιέργεια της ελιάς και η παραγωγή ελαιόλαδου αποτελεί μια από της κύριες, αν όχι την κύρια, πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους των χωριών της Λέσβου. Είναι σημαντικό οι συμπολίτες μας να έχουν την αρωγή της πολιτείας ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα προκύπτουν σχετικά με τις καλλιέργιές τους, ώστε να μην αναγκαστούν να μετακινηθούν από τα χωριά ή ακόμα χειρότερα και από το νησί της Λέσβου. Για τους παραπάνω λόγους θα ήθελα να σας ζητήσω να εξετάσετε το ενδεχόμενο παροχής αποζημίωσης στους αγρότες της Λέσβου, των οποίων οι καλλιέργειες προσβλήθηκαν από δάκο.

Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία και αναμένω τις δικές σας ενέργειες και ελπίζω στην θετική ικανοποίηση του αιτήματός μου.

Με εκτίμηση,
Δήμαρχος Λέσβου
Σπύρος Γαληνός