Όχι στην φόρτωση αλατιού στο λιμάνι της Πέτρας


Ευρύτατη σύσκεψη φορέων της περιοχής, πραγματοποιήθηκε στην Πέτρα της Λέσβου


Ευρύτατη σύσκεψη φορέων της περιοχής, πραγματοποιήθηκε στην Πέτρα της Λέσβου, σχετικά με το θέμα που προέκυψε από τη διαμαρτυρία της Εταιρείας Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. η οποία στάλθηκε στους Υπουργούς Εσωτερικών, και Οικονομικών  καθώς και Οικονομίας και Ναυτιλίας, σχετικά με την φόρτωση αλατιού από το Λιμένα στο Καβάκι της Πέτρας.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν, οι Πρόεδροι των Δ.Ε. Πέτρας και Μήθυμνας, ο Πρόεδρος του φορέα Τουρισμού Μολύβου, οι Πρόεδροι του Σωματείου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μήθυμνας-Πέτρας και του Σωματείου Εμπόρων Επαγγελματοβιοτεχνών Πέτρας, εκπρόσωπος του πρακτορείου Lesvorama που είναι αποκλειστικός πράκτορας της νέας ακτοπλοϊκής γραμμής Πέτρας-Κουτσούκουγιου, μέλη και εκπρόσωποι άλλων φορέων.

Ύστερα από διεξοδική ανταλλαγή απόψεων οι ως άνω φορείς κατέληξαν ομόφωνα στο εξής ψήφισμα:

Η ευρύτερη περιοχή Πέτρας και Μήθυμνας αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό για το νησί της Λέσβου και ο τουρισμός είναι η κύρια απασχόληση των κατοίκων της περιοχής. Ο καθορισμός του Λιμένα στο Καβάκι της Πέτρας ως πύλης εισόδου Schengen, το 2014, αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας πολυετούς επιθυμίας και προσπάθειας όλων των κατοίκων. Η δραστηριοποίηση από φέτος 2 γραμμών ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τα απέναντι παράλια (Ayvaliκ και Kucukkuyu ) ανέδειξε τη δυναμική της περιοχής και τις προοπτικές, που υπάρχουν για αυτή στο άμεσο μέλλον. Η μεγάλη αποδοχή του ως λιμένα μετακίνησης πλήθους Τούρκων και ντόπιων επισκεπτών, έδωσε ώθηση στην τουριστική κίνηση της περιοχής, οπού μετά από 2 πολύ δύσκολα χρόνια ανακτά και πάλι τον βηματισμό του. Ήδη υπάρχει αίτημα της περιοχής και της ακτοπλοϊκής εταιρείας που συνδέει την Τουρκία για δωδεκάμενη χρήση του λιμανιού.

Κατανοούμε το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί στην εταιρεία Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. σχετικά με τη φόρτωση αλατιού, που γινόταν μέχρι πρότινος στο Καβάκι της Πέτρας, αλλά γι’ αυτό πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές σε άλλους εμπορικούς λιμένες της περιοχής πχ. στην Σκάλα Πολυχνίτου, στο Πέραμα Γέρας ή στον Εμπορικό Λιμένα Μυτιλήνης.

Όσο επωφελής για το δημόσιο συμφέρον είναι οι Αλυκές Καλλονής με τον κύκλο εργασιών τους, πολλαπλάσια επωφελής για το νησί και την χώρα είναι η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής – αύξηση, παρά τη κρίση στην Τουρκία, των Τούρκων επισκεπτών, σχεδιαζόμενη προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων, τουριστικά πακέτα επισκέψεων που συμπεριλαμβάνουν και τα παράλια, εμπορικές ανταλλαγές Λέσβου- Τουρκίας κοκ. Το οικονομικό όφελος κατανάλωση, εμπόριο, παροχή υπηρεσιών, δημιουργία νέων επιχειρήσεων,  απασχόληση, καταβολή,  φόρων και εισφορών  ανέρχεται  σε εκατομμύρια κατ’ ΄έτος και αποτελεί, επίσης τεράστιο κομμάτι του δημόσιου συμφέροντος αφού συνεισφέρει όχι μόνο στο νησί αλλά γενικά στην χώρα. Ας μην παραβλεφθεί η συγκράτηση του πληθυσμού στην ακριτική Λέσβο που οφείλεται στον τουρισμό.
Σε ένα βάθος 2-3 χρόνων με την λειτουργία του νέου οδικού άξονα Καλλονής Σιγρίου και του λιμανιού Σιγρίου τα προβλήματα αυτά θα λυθούν αυτόματα.

Σήμερα πρέπει από κοινού να βρεθεί λύση χωρίς βλάβη των 2 μερών.

Με καλή πίστη μπορούμε να συνυπάρξουμε.

Μετά ταύτα ζητάμε:

Ο λιμένας στο Καβάκι της Πέτρας να έχει αμιγώς τουριστική χρήση.
Τη χρονική επέκταση της χρήσης του, ως πύλης εισόδου Schengen, για όλο το έτος, τονώνοντας την τουριστική κίνηση στην περιοχή και τη χειμερινή περίοδο.

Αποστολή του ανωτέρω ψηφίσματος στους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, και Οικονομικών καθώς και Οικονομίας και Ναυτιλίας.

Παρέμβαση στην Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου στον Δήμαρχο Λέσβου κ. Γαληνό Σπύρο, στους Βουλευτές της περιοχής μας, στο Λιμενικό Ταμείο Λέσβου για την υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων των κατοίκων της περιοχής μας