Για τις ιαματικές πηγές του νησιού μας …. «Τα θερμά μας ευρονερα…»

Γράφει ο Βασίλειος Πανταζής


ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΜΑΣ ΕΥΡΟΝΕΡΑ

Έχω γράψει πολλές φορές προτάσεις για τις ιαματικές πηγές του νησιού μας .

Πάντα κατέληγα ότι μόνο ιδιώτες μπορούν να δώσουν την ώθηση που θα φέρειζε στο χρήμα κατά κυριολεξία . Με χαρά βλέπω να αυξάνονται τα αυτοκίνητα στο παρκινγκ  των πηγών στα Θέρμα , κάθε φορά που περνώ από εκεί . Νιώθω να δικαιώνονται όλες μου οι δημοσιεύσεις και πραγματικά περιμένω ότι με τους καταλλήλους χειρισμούς και την παραχώρηση και των άλλων πηγών , ξεκινά μια νέα εποχή που έπρεπε να γίνω πενήντα χρονών για να δω κάτι να κινείται .

 Δεν μπορεί να γίνεται κάτι χωρίς πλάνο χωρίς στρατηγική . Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι  ανθρώπων παγκόσμια που κινούνται επισκεπτόμενοι ιαματικές πηγές εκμεταλλευόμενοι τις ευεργετικές τους ιδιότητες που διαφέρουν από πηγή σε πηγή . Είμαστε ευνοημένος προορισμός γιατί έχουμε νερά με πλειάδα ιαματικών ιδιοτήτων , για διαφορές παθήσεις δηλαδή . Το θέμα είναι να καταφέρουμε να δούμε τι μπορεί να πάρουμε σε ανάπτυξη και ευημερία πρώτα εμείς που κατοικούμε εδώ ώστε να αξιολογούμε σωστά τις προτάσεις που έρχονται κάθε φορά στο προσκήνιο . Πρέπει πιστεύω ο δήμος με την βοήθεια του πανεπιστήμιου να κάνει μια οργανωτική ομπρέλα που κάθε επενδυτής θα έχει βάση και θα μπορεί να δει ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης και κέρδους. Ευτυχώς ο κος Ν. ΖΟΥΡΟΣ με την τεραστία δουλεία που κάνει με στο μουσείο στο Σίγρι ,έχει ανοίξει κανάλια παγκόσμια για επενδύσεις σ αυτό τον τομέα , απλά δεν έχουμε κλίσει το μάτι σ αυτά τα κεφάλαια που έχουν τεχνογνωσία και δραστηριοποιούνται στο χώρο . Ιαματικές πηγές δεν είναι μόνο η πισίνα  που μπαίνουμε μέσα . Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις υπάρχουν πρώτα πρώτα καταλύματα για την φιλοξενία των πελατών διαφόρων διαβαθμίσεων παροχών, φυσικοθεραπεύτρια , χώροι άθλησης , χώροι ψυχαγωγίας , συνεδριακά κέντρα . Όλες οι ομάδες κάθε αθλήματος προτιμούν να προετοιμάζονται σε αθλιατρικά κέντρα κοντά σε ιαματικές πηγές . Η Βάρνα της Βουλγαρίας έχει αναπτυχτεί οικονομικά κατά το ήμισυ στη βάση των ιαματικών νερών της .

Πρέπει στην ομπρέλα  αυτή να είναι σαφές ότι υπάρχουν οι ειδικότητες που  χρειάζονται .  Γιατροί φυσικοθεραπευτές , λουτρονόμοι , νοσηλευτές , τουριστικά επαγγέλματα  , γυμναστές , αρχιτέκτονες πολιτικοί μηχανικοί , μηχανολόγοι ακόμα και απλοί επαγγελματίες που θα τροφοδοτούν και θα συντηρούν  αυτές τις εγκαταστάσεις . Επίσης πρέπει να υπάρχουν χαρτογραφημένες εκτάσεις για επένδυση , όπως και τα στοιχεία των ιδιοκτητών των τους για ενοικίαση η πώληση , ώστε να είναι εύκολη η επικοινωνία για αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων .  Χάρτης δραστηριοτήτων και προτάσεων για διεύρυνση τους .

Σχεδιασμός για παγκόσμια προβολή και διαφήμιση  βασισμένος στη λεσβιακή φιλοξενία που τόσο μνημονεύετε στις δύσκολες μέρες που περνάμε  .

Σας παραθέτω πόλεις της Τσεχίας που ζουν από τα θερμά νερά τους .

Bílina ,Lázně Bludov , FrantiškovyLázně (German: Franzensbad) , Hodonín, Jáchymov , Jeseník , KarlovaStudánka ,KarlovyVary (German: Carlsbad)  , Karviná
Klimkovice ,LázněBělohrad , Lázně Bohdaneč , Lipová-lázně , LuhačoviceMariánské Lázně (German: Marienbad) , Poděbrady  , Teplice ,TeplicenadBečvou
Třeboň ,VelkéLosiny.

Ο δρόμος έχει ανοίξει και περιμένει να φτιάξουμε το όχημα μας για να τον ταξιδέψουμε .


Βασίλειος Πανταζής