Προβολή της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Γεωπάρκων

Τα Γεωπάρκα φορείς βιώσιμης ανάπτυξης


Η συμβολή των Γεωπάρκων στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών για την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών τονίσθηκε στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία από 11-14 Σεπτεμβρίου 2018 και συμμετοχή 1.000 συνέδρων από 64 χώρες απ’ όλο τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella χαιρετίζοντας την έναρξη του 8ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Γεωπάρκων τόνισε το ρόλο των Γεωπάρκων για τη διατήρηση και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις μεγάλες προκλήσεις που συνιστούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα για τις σύγχρονες κοινωνίες.

Στο συνέδριο παρουσιάσθηκαν 260 επιστημονικές εργασίες που καλύπτουν όλους τους τομείς δραστηριότητας των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO και αναφέρονται στην προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς, την ανάπτυξη του γεωτουρισμού και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, την τοπική ανάπτυξη και τη διεθνή συνεργασία, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών.

Στο συνέδριο συμμετείχαν κορυφαία στελέχη της UNESCO, πολιτικοί και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, Πανεπιστημιακοί, μέλη επιστημονικών Ινστιτούτων και φορέων, αντιπρόσωποι από τα 140 Γεωπάρκα από 38 χώρες που έχουν αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, εκπρόσωποι των διεθνών οργανώσεων IUGS (Διεθνής Ένωση Γεωεπιστημών), IUG (Διεθνής Ένωση Γεωγράφων), IUCN (Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης),  επαγγελματίες του τουρισμού κ.ά.

Βασικός ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο Καθηγητής Ν. Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Στην εναρκτήρια ομιλία ο Καθ. Ν. Ζούρος αναφέρθηκε στην ως τώρα πορεία των Γεωπάρκων και τις δυνατότητες ανάπτυξής τους αλλά και στη συμβολή τους στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη μέσω παροχής υψηλής στάθμης ενημέρωσης και υπηρεσιών εξυπηρέτησης των επισκεπτών καθώς και της προώθησης τοπικών προϊόντων. Παράλληλα, παρουσίασε επιτυχημένα παραδείγματα Γεωπάρκων από όλο τον κόσμο και καινοτόμες δραστηριότητες με ιδιαίτερη έμφαση στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τις δράσεις ανάπτυξης εναλλακτικού τουριστικού, γεωδιατήρησης και συνεργασίας. Ειδικότερα, παρουσίασε το Απολιθωμένο Δάσος και τις προσπάθειες ανάδειξης και αξιοποίησής του, που θεωρούνται πρότυπο για αντίστοιχα μνημεία σε όλο τον κόσμο καθώς και τις μοναδικότητες της Λέσβου, εντυπωσιάζοντας όλους τους συμμετέχοντες.  

Ακολούθησε η ομιλία του Καθ. P. McKeever, Διευθυντή του Τομέα Γεωλογικών Επιστημών και Διαχείρισης Φυσικών Κινδύνων της UNESCO, ο οποίος αναφέρθηκε στην ως τώρα πορεία και συμβολή των Γεωπάρκων στη βιώσιμη ανάπτυξη και την Agenda 2030. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση πολλών παραδειγμάτων από τη Λέσβο ως άριστες δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η παρουσίαση της Λέσβου περιλάμβανε ακόμη παρουσιάσεις του Δρ. Ηλία Βαλιάκου με θέμα τις δράσεις συντήρησης και  ανάδειξης απολιθωμάτων, της Μsc Κωνσταντίνας Μπεντάνα, με θέμα τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου και της Μsc Όλγας Τσαλκιτζή με θέμα τις προσπάθειες ανάδειξης των απολιθωμάτων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής Σιγρίου.

Το Απολιθωμένο Δάσους Λέσβου

Σε όλους τους συνέδρους διανεμήθηκαν βιβλία και έντυπο ενημερωτικό υλικό για το Απολιθωμένο Δάσος και τη Λέσβο, παρουσιάστηκε πλούσιο έντυπο υλικό στον ειδικό χώρο του Συνεδρίου, ενώ παράλληλα, σε όλους τους συνέδρους διανεμήθηκε ειδικό ενημερωτικό υλικό που προετοιμάστηκε στη Λέσβο.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της Πράξης «Συντήρηση και ανάδειξη Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου – Περιοχή Κύρια Απολιθωμένη» το οποίο έχει ενταχθεί στο Ε. Π. «Βόρειο Αιγαίο2014-2020», το έργο «Έρευνες και εργασίες απολιθωμάτων» της ενταγμένης στο Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη  2014 – 2020» της Πράξης «Κατασκευή - αναβάθμιση του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου Λέσβου», του προγράμματος «GEO-IN / Γεωτουρισμός στα Νησιωτικά Γεωπάρκα» το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2014 – 2020  καθώς και του προγράμματος «RURITAGE – Rural regeneration through systemic heritage-led strategies» - HORIZON 2020.

Οι εργασίες του Συνεδρίου

Οι εισηγήσεις των εκπροσώπων των Γεωπάρκων και των υπεύθυνων της UNESCO κινήθηκαν σε ανάλογη θεματολογία, σχετικά με την προστασία και αξιοποίηση της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, την προώθηση του γεωτουρισμού, τη βελτίωση της λειτουργίας των Γεωπάρκων και την ανάπτυξη του Δικτύου. Τα συμπεράσματα των ανακοινώσεων θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στην περαιτέρω πορεία του Δικτύου των Γεωπάρκων και θα βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των δράσεων προς την κατεύθυνση της δυναμικής ανάδειξης των φυσικών μνημείων.

Συγκεκριμένα, τα θέματα που απασχόλησαν το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Γεωπάρκων της UNESCO ήταν ο ρόλος των γεωπάρκων στην προστασία της γεωλογικής κληρονομιάς, η βιοποικιλότητα στις προστατευόμενες περιοχές, η διαχείριση των γεωπάρκων, η ανάπτυξη του γεωτουρισμού, η εκπαίδευση, η τοπική ανάπτυξη, η προώθηση της γεωλογικής κληρονομιάς και η επικοινωνία με το κοινό, οι νέες μέθοδοι προβολής αλλά και το μέλλον των γεωπάρκων. Παράλληλα, οργανώθηκαν ειδικές ομάδες εργασίας κατά τη διάρκεια των οποίων κατατέθηκαν και συζητήθηκαν προτάσεις σχετικά με τη λειτουργία και την ανάπτυξη των Γεωπάρκων, τις εκπαιδευτικές δράσεις και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους επισκέπτες κατά την επίσκεψή τους σε ένα Γεωπάρκο.

Νέα μέλη


Πανηγυρικό ήταν το κλίμα στο Συνέδριο κατά την τελετή υποδοχής των νέων μελών του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO και την απονομή του τίτλου UNESCO Global Geopark. Έτσι, σήμερα ο αριθμός των μελών του Δικτύου ανέρχεται σε 140 γεωπάρκα από 38 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ανακοίνωση των νέων μελών και η απονομή του τίτλου τους πραγματοποιήθηκε από τον Καθ. Ν. Ζούρο, Πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων .