Καταστρέφεται η ιστορία και ο πολιτισμός της Λέσβου- Ακόμα 2 τρεχαντήρια καταστράφηκαν στο Πλωμάρι


Έφυγαν – καταστράφηκαν χωρίς λόγο δυο όμορφα τρεχαντήρια


Παλέψαμε να τα σώσουμε και δεν τα καταφέραμε!

Έφυγαν – καταστράφηκαν χωρίς λόγο και αυτά τα όμορφα τρεχαντήρια φτιαγμένα από τους δύο εν ζωή άξιους καραβομαραγκούς του Πλωμαρίου τον Ανδρέα Λιόλιο ("Άγιος Νικόλαος") και το Δούκα Γιαμμουγιάννη ("Νικόλαος").

Πλάι- πλάι αρμένιζαν περήφανα στο Αρχιπέλαγος Πολιτισμού, το Αιγαίο. Πλάι-πλάι περίμεναν τη θανατική καταδίκη τους. Γιατί έπρεπε να καταστραφούν? Γιατί πρέπει να καταστρέφουν – να αφανίζουν την, τόσων  χιλιάδων χρόνων (πλέον των 8.000 χρόνων) Ναυτική- Ναυπηγική Πολιτιστική Κληρονομιά μας? Ας μας απαντήσει κάποιος! Ευρωπαϊκή επιταγή? Και το Ελληνικό κράτος τι κάνει?

Ζητήσαμε να τα υιοθετήσουμε ..καμιά απάντηση, παρακαλέσαμε να τα μην τα κόψουν στα τρία αλλά στα δύο, ούτε κι αυτό. Η επιτροπή και ιδιαίτερα ο εκπρόσωπος του Λιμενικού ανένδοτος?

Γιατί, αφού κατέθεσαν τις άδειες τους οι ψαράδες γιατί έπρεπε να καταστραφούν? Ποιους θα ενοχλούσαν αν συνέχιζαν να αρμενίζουν κάνοντας θαλασσινές ψυχαγωγικές διαδρομές?

Μας λένε ότι λιγόστεψαν τα ψάρια και πρέπει να σταματήσει η υπεραλίευση, μα τόσα χρόνια από το 1995 , τόσες χιλιάδες βάρκες (12.500, περίπου μέχρι το 1917) και τώρα περιμένουν 750 την καταστροφή τους, θα έπρεπε τα ψάρια να μην χωράνε, πλέον, στη θάλασσα και να βγαίνουν στη στεριά!

Οι ίδιοι οι ψαράδες μας λέγανε ότι μ αυτά τα χρήματα που θα πάρουν θα αγοράσουν άλλη βάρκα μεγαλύτερη, καλύτερη μαζί με άλλη άδεια ψαρέματος και θα συνεχίσουν το ίδιο επάγγελμα και καλά θα κάνουν.

Άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται αυτή η αιτία. Ας μας πουν, λοιπόν, γιατί να συνεχίζεται η καταστροφή τους?

Παλέψαμε να σώσουμε αυτά τα δύο όμορφα τρεχαντήρια και δεν τα καταφέραμε    Ας είναι, τουλάχιστον, οι τελευταίες καταστροφές που γίνονται στη θαλασσινή πολιτιστική κληρονομιά μας!