Στα πρόθυρα κοινωνικής έκρηξης η Λέσβος με πάνω από 11.000 μετανάστες – Βιτσας: «Οριακή η κατάσταση στην Μορια- εξαρτώμαστε από τις ροές»

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών/Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Λέσβο, αφού ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, στο νησί, έφτασε σύμφωνα με το εθνικό συντονιστικό κέντρο ελέγχου συνόρων, μετανάστευσης και ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών, τους 11.000!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών/Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.Μ.Α.) για την αποτύπωση της εικόνας στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, στα νησιά βρίσκονταν εως την Πέμπτη 20.050 άτομα.

Ειδικά η Λέσβος και η Σάμος «ασφυκτιούν». Στη Λέσβο καταγράφονταν χθες 10.943 άτομα, εκ των οποίων τα 8.789 στο ΚΥΤ της Μόριας. Το ίδιο στριμωγμένα είναι τα πράγματα για τους 4.181 πρόσφυγες και μετανάστες στη Σάμο, καθώς οι 3.938 στοιβάζονται στο ΚΥΤ των μόλις 648 θέσεων.

Η κατάσταση όμως στη Λέσβο -και στη Σάμο- έχει ξεχειλώσει εντελώς και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης, τότε το... οριακό του πράγματος, που χαρακτήριζε προ ημερών και ο ίδιος ο κ. Βίτσας θα έχει χάσει και το νόημά του.

Με την εικόνα αυτή να έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις και οι συνθήκες διαβίωσης τόσων ανθρώπων να γίνεται καθημερινά χειρότερη οι εντάσεις δεν θα αργήσουν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια έκταση θα πάρουν. Γι’ αυτό πριν δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις οι αρμόδιοι ας φροντίσουν να εκτονώσουν τα πράγματα. Η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί, αφού η «χωματερή» ανθρώπων στη Μόρια πλέον αποτελεί απειλή για την κοινωνική συνοχή και την όποια διαχείριση τόσων συνωστισμένων ανθρώπων.Ο  Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή τουRealfm 97,8 ανέφερε τα εξής:

“Οι μεταναστευτικές ροές το καλοκαίρι σε σχέση με αυτές του 2017 ήταν περίπου διπλάσιες, αυτό μας δημιούργησε ένα μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά. Για να σας δώσω πιο συγκεκριμένα στοιχεία, στη Μόρια στη Μυτιλήνη έφυγαν από τη Μόρια περίπου 3500 άνθρωποι και ήρθαν από την απέναντι ακτή 5500. Αυτό δημιούργησε μία οριακή κατάσταση στη Μόρια”.

“Εμείς όλο αυτό το χρονικό διάστημα δουλέψαμε ώστε να δημιουργήσουμε καινούργιες θέσεις και να δημιουργήσουμε δυνατότητες επιστροφών, αλλά πάλι εξαρτώμαστε από τις ροές. Να σας αναφέρω ότι τις τρεις τελευταίες ημέρες στη Μόρια πήραμε 550 ανθρώπους που είχαν δικαίωμα να περάσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και ήρθαν 200. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει ότι αν δεν σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία θα υπάρχει πάντοτε ζήτημα και θα χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα πράγματα”

“Η Τουρκία μας λέει ότι σταματάει την ίδια στιγμή 1500 άτομα ημερησίως, δεν μπορώ να το ελέγξω αυτό το πράγμα. Η Τουρκία έχει στο έδαφός της τρία εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες” συμπλήρωσε.

“Στον Έβρο οι ροές έχουν μειωθεί, έχουμε φτάσει σχεδόν σε μηδενικές” τόνισε.

“Να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου ακόμα περισσότερο, υπάρχει ένα σχέδιο που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την επόμενη εβδομάδα, και να συνεννοηθούμε ακόμα περισσότερο με την πλευρά της Τουρκίας. Αυτό σημαίνει από την πλευρά της Ευρώπης και της FRONTEX μεγαλύτερη συμμετοχή με δυνάμεις στις περιπολίες στο Αιγαίο. Το κλειδί βρίσκεται στις εξελίξεις στην Τουρκία. Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία επιδεινώνει το πρόβλημα και από την άλλη πλευρά βρίσκεται στη Συρία, μία πιθανή ανάφλεξη αντί να προσδοκούμε επιστροφές και ανοικοδόμηση της χώρας, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και στην Τουρκία και στην Ευρώπη” δήλωσε.

Πηγή: enikos.gr