Με ικανοποιητική συμμετοχή και αποτελέσματα πραγματοποιήθηκε η Δεύτερη διαβούλευση με τους απανταχού απόδημους Μυτιληνιούς της διασποράς.

Πραγματοποιήθηκε με ικανοποιητική επιτυχία την περασμένη εβδομάδα, η 2η προγραμματισμένη ανοιχτή διαβούλευση – συνάντηση εργασίας με τους απανταχού απόδημους Μυτιληνιούς της διασποράς.
  

Η συνάντηση αυτή που οργανώθηκε στην αίθουσα συνεδρίων “Τερψιχόρη” του ξενοδοχείου “ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ” από τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης με την αρωγή της Αντιδημαρχίας Εθελοντισμού του Δήμου Λέσβου, ήταν προϊόν της ομόφωνης απόφασης των συμμετεχόντων αποδήμων κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης πρώτης διαβούλευσης, που είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι την ίδια εποχή.  


Α. ΓΕΝΙΚΑ

Αν και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν πολλά, το ενδιαφέρον κέρδισαν όπως ήταν φυσικό οι μεστές και ουσιαστικές τοποθετήσεις και παρεμβάσεις των αποδήμων από τα διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίοι έδειξαν αφενός το μεγάλο ενδιαφέρον τους για τα θέματα που απασχολούν την πόλη και αφετέρου τη βούλησή τους να συνεισφέρουν ποικιλοτρόπως σε ότι τους ζητηθεί.

Στη ζωντανή αυτή ανοιχτή συνεύρεση, παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβου πατέρας Νικόλαος Βαλάκος, ο εκπρόσωπος του Διοικητή της “98 ΑΔΤΕ” Στρατηγού Σταύρου Τσερπέ Ταγματάρχης Πυροβολικού Γεώργιος Πολυχρόνης, το μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ & υπεύθυνος ευρωπαϊκών και διεθνών υποθέσεων του γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννης Μπουρνούς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μυτιληνιών Πάτρας Γιάννης Χιωτέλλης, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Μυτιληναίων Νέας Υόρκης Απόστολος Γονιδέλλης, πολλοί μεμονωμένοι Μυτιληνιοί απόδημοι – προσωπικότητες κύρους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και δημότες – επιχειρηματίες από τη Μυτιλήνη και την ευρύτερη περιοχή της χερσονήσου Αμαλής.

Στο συντονιστικό panel της διαβούλευσης, συμμετείχαν ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, Γιάννης Τσεκούρας, Λένα Πετρέλλη και Άγγελος Μουζάλας, καθώς και ο Διευθυντής της Δ/Κ Μυτιλήνης Γιώργος Καρίνος.  

Μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων, ο Πρόεδρος της Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, αναφέρθηκε στη σκοπιμότητα διοργάνωσης της εν λόγω διαβούλευσης, με προεξέχουσας σημασίας το ρόλο που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν για το μέλλον της πόλης και της Χερσονήσου Αμαλής, οι απόδημοι Μυτιληνιοί της διασποράς, αλλά και οι ευαισθητοποιημένοι γηγενείς δημότες – εθελοντές, ενώ ο υπεύθυνος ευρωπαϊκών και διεθνών υποθέσεων του γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννης Μπουρνούς απάντησε σε πολλά καίρια ερωτήματα που έθεσαν οι παρευρισκόμενοι στη συνάντηση, γύρω από ποικίλα πολιτικά θέματα που απασχολούν το νησί, όπως το μεταναστευτικό, το μεταφορικό ισοδύναμο, κ.ο.κ.   


Β. PROJECT ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ακολούθησε σύντομη παρέμβαση του Προέδρου του Συλλόγου Μυτιληνιών Πάτρας Γιάννη Χιωτέλλη, ο οποίος παρουσίασε τις πολυποίκιλες δραστηριότητες του Φορέα κατά τον περασμένο χρόνο, ενώ έκανε μία εκτενή αναφορά στο project “Πρόγραμμα marketing για μαθητικό τουρισμό στη Μυτιλήνη, την άνοιξη 2018”, που είχε ξεκινήσει να υλοποιείται από τη συντονιστική ομάδα των εθελοντών, όπως αυτή είχε οριστεί από τη Δ/Κ Μυτιλήνης, στην ανοιχτή διαβούλευση δημοτών και αποδήμων Μυτιληνιών τον Αύγουστο του 2017.

Μετά την πρόσφατη αρχική επιτυχία του προγράμματος με τις επισκέψεις 10 σχολείων της Αθήνας στη Μυτιλήνη το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2018, ο κ. Χιωτέλλης εξέφρασε τόσο προς τα μέλη του Συμβουλίου της Δ/Κ Μυτιλήνης, όσο και προς το συντονιστή του project, απόδημο εθελοντή – καθηγητή Μιχάλη Ανδρεαδέλλη, τη βούληση του Συλλόγου Μυτιληνιών της Πάτρας να ενταχθεί και να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια, ώστε το 2019 να επιτευχθούν επισκέψεις της Μυτιλήνης και σχολείων από την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.   


Γ. 1η ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ      

Ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση γύρω από το πρώτο βασικό θέμα της διαβούλευσης, που αφορούσε στη “Δυνατότητα προσέλκυσης ελληνικών και ξένων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, για τη δημιουργία τουριστικών και λοιπών υποδομών, στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης και της Χερσονήσου Αμαλής. Συνεργασίες με τοπικές επιχειρήσεις”.

Στην εισηγητική του προσέγγιση, ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, τόνισε τη σπουδαιότητα της προσέλκυσης ιδιωτικών (αποδημικών ή ξένων) επενδυτικών κεφαλαίων στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, για την περαιτέρω ανάπτυξή της (τουριστική και όχι μόνο), ενώ παρουσίασε τις καταγεγραμμένες ανάγκες – ευκαιρίες κατά προτεραιότητα, σε βασικές ιδιωτικές επενδύσεις στην πόλη και σε όλη τη Χερσόνησο της Αμαλής (Μυτιλήνη και 8 χωριά).

Ακολούθησαν πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των παρευρισκομένων, οι οποίες αν και σε επίπεδο προτάσεων ήταν διαφορετικές μεταξύ τους, είχαν τρία κοινά στοιχεία:

·         Η Μυτιλήνη και η Λέσβος είναι δίχως αμφιβολία από τις τελευταίες περιοχές της χώρας σε προσέλκυση ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων, ενώ μέχρι σήμερα με την νοοτροπία που έχει δημιουργηθεί και καλλιεργηθεί στον τόπο εδώ και δεκαετίες, όχι μόνο δεν ευνοήθηκαν οι ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά αντίθετα απομακρύνθηκαν (τα παραδείγματα από το απώτερο και το πρόσφατο παρελθόν είναι ουκ ολίγα). Σήμερα δε, παρόλο ότι σε όλη την Ελλάδα, παρατηρείται μία άνευ προηγουμένου επενδυτική δραστηριότητα τόσο σε ξενοδοχειακές όσο και σε εν γένει τουριστικές υποδομές, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, αλλά και όλου του νησιού, λόγω της παρατεταμένης μεταναστευτικής κρίσης, παραμένει εξαιρετικά στάσιμη.      

·         Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα, κυρίως λόγω του μεταναστευτικού, στην προσέλκυση ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων για τη δημιουργία βιώσιμων επενδύσεων, η ανάπτυξη του “μητροπολιτικού τουρισμού” είναι μονόδρομος, για το μέλλον της πόλης, της Χερσονήσου Αμαλής, αλλά και όλου του νησιού. Αν ο στόχος είναι, να γίνει σύντομα η Μυτιλήνη ένας αξιοπρεπής τουριστικός προορισμός, πρέπει άμεσα να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου το ύψιστης σημασίας θέμα των ξένων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

·         Και εδώ ακριβώς είναι το σημείο, στο οποίο μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα οι ομογενείς, οι απανταχού απόδημοι Μυτιληνιοί της διασποράς. Όχι μόνο με τα δικά τους κεφάλαια, που φυσικά και αυτά είναι ευπρόσδεκτα για τη δημιουργία άμεσων παραγωγικών επενδύσεων, αλλά και με άλλους τρόπους, μέσω π.χ. των διασυνδέσεών τους με μεγάλα funds και lobbies του εξωτερικού, καθώς και με άλλους μεγάλους χρηματοδοτικούς οίκους και της αναμφίβολής επιρροής τους σ’ αυτούς. Αρκεί να γίνουν όλα μεθοδευμένα και με συντονισμένες προσπάθειες, ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε κάποιους ανθρώπους ή κάποιες εταιρείες ή κάποιους επενδυτικούς οίκους, να “επιχειρήσουν” στη Μυτιλήνη.


Δ. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

Με την ολοκλήρωση της πρώτης ενότητας της διαβούλευσης, σε μία εξόχως συγκινησιακή ατμόσφαιρα, οι συμμετέχοντες στο panel και οι παρευρισκόμενοι επίσημοι, απένειμαν τιμητικούς επαίνους στους εκ Μυτιλήνης απόδημους:

·         Πρώην καθηγητή Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ζάχο Μαντζαβίνο, για το επιστημονικό του έργο, τη συμβολή του στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την εν γένει προσφορά του στην πόλη της Μυτιλήνης, και   

·         Συγγραφέα Απόστολο Γονιδέλλη, για την προσφορά του στην αρχαία λεσβιακή γραμματεία και στην ανάδειξη της ιστορίας της Μυτιλήνης, μέσα από το πλούσιο συγγραφικό του έργο.  


Ε. 2η ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ


Στη συνέχεια ακολούθησε η δεύτερη ενότητα της διαβούλευσης, με διαλογική συζήτηση γύρω από το έτερο βασικό της θέμα, που αφορούσε στη “Χωροταξική – πολεοδομική ανάπτυξη πόλης Μυτιλήνης: Επιμέρους θέματα (μεταφορά λιμένα, κυκλοφοριακό, πεζοδρομήσεις, ιστορικό κέντρο, κ.ο.κ.)”.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, κατατέθηκαν περιληπτικά διάφορες απόψεις γύρω από το μέλλον της πόλης της Μυτιλήνης σε σχέση κυρίως με την τουριστική της υποδομή, ενώ κυρίαρχο ρόλο στην όλη προσέγγιση, αποτέλεσε η έναρξη του διαλόγου γύρω από το πολύκροτο θέμα του “κυκλοφοριακού” του κέντρου της πόλης, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Όλοι στις τοποθετήσεις τους υποστήριξαν την αναγκαιότητα επικαιροποίησης του υφιστάμενου κυκλοφοριακού μοντέλου, το οποίο πλέον δεν εξυπηρετεί τις σημερινές ανάγκες της πόλης, ενώ εξέφρασαν την πεποίθηση ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα υπόλοιπα επιμέρους θέματα, των οποίων η επεξεργασία πρέπει να προηγηθεί. Παραδειγματικά αναφέρθηκε, ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του κέντρου της πόλης, εξαρτώνται απόλυτα από τη μεταφορά ή όχι των δύο λιμένων της Μυτιλήνης, καθώς και από άλλες παραμέτρους (π.χ. από το αν η Ερμού θα παραμείνει μόνιμος πεζόδρομος ή όχι, από το αν θα πεζοδρομηθεί όλο το ιστορικό κέντρο ή όχι, κ.ο.κ.).  

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνο Πίτσιο, μία ψηφιακή ανάλυση (με βιντεοπροβολές) του εφαρμοζόμενου νέου κυκλοφοριακού μοντέλου σε όλο το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου Κρήτης, ως μία αντίστοιχη περιπτωσιολογική προσέγγιση, που βασίζεται στη λειτουργία δέκα περίπου κυκλικών κόμβων (round abouts) στη σύγχρονη εκδοχή τους, ενώ εκφράστηκε η πεποίθηση ότι το ίδιο ακριβώς μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και ανεξάρτητα από τις άλλες παραμέτρους, στο κέντρο της Μυτιλήνης.          

Η τοποθέτηση κυκλικών κόμβων “round abouts” σε 10 περίπου σημεία της Μυτιλήνης (π.χ. Blue Sea, Παλαιό Λιμεναρχείο, Τράπεζα Ελλάδος, Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως, Πλατεία Κυπρίων Πατριωτών, Αλυσίδα, έξοδος Μαρίνας, Ν.Ο.Μ. – Παπαδιαμάντη, Κόμβος Φόρου, Κόμβος Βαρειάς – Status, κ.ο.κ.), θα προσδώσει νέα διάσταση στον κυκλοφοριακό χάρτη της πόλης, ενώ με βεβαιότητα θα επιλύσει τα περισσότερα μείζονα κυκλοφοριακά της προβλήματα.  

Η τεχνική αυτή της τοποθέτησης κυκλικών κόμβων “round abouts” (ακόμη και πάρα πολύ μικρών), χρησιμοποιείται κατά κόρον σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού (και αντίστοιχου μεγέθους της Μυτιλήνης) και επιλύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κυκλοφοριακά προβλήματα, χωρίς να χρειάζονται ούτε φωτεινοί σηματοδότες, ούτε παράλληλοι κόμβοι. Μείζονος σημασίας χαρακτηριστικό του “round about”, είναι ότι προτεραιότητα έχουν ΠΑΝΤΟΤΕ τα κινούμενα οχήματα πέριξ αυτού, ενώ όσα εισέρχονται σ’ αυτό έχουν υποχρεωτικά “STOP”.

Το μέγεθος των κυκλικών κόμβων, αναλόγως των αναγκών που καλούνται να εξυπηρετήσουν, μπορεί να κυμαίνεται από εξαιρετικά μικρό (διαμέτρου ούτε καν ενός μέτρου και χωρίς απαραίτητη τοποθέτηση κυκλικού τοιχίου), μέχρι και εξαιρετικά μεγάλο (τόσο που να περιλαμβάνει και μία ολόκληρη πλατεία).      

Το πολύ μεγάλο πλεονέκτημα της καινοτόμου αυτής εφαρμογής έναντι των συμβατικών, είναι ότι προσφέρει τη δυνατότητα αναστροφής προς όλες τις κατευθύνσεις, μειώνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τα κυκλοφοριακά φορτία και την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Απόλυτα κερδισμένοι της τεχνικής του “round about” είναι οι επαγγελματίες όλων των ειδών (ταξί, mini bus, φορτοεκφορτώσεις, κ.α.). Επιπλέον, λόγω της αναγκαστικής διακοπής της ευθείας πορείας, που επιβάλλεται από τη ύπαρξη των σημάτων “STOP”, μειώνει αισθητά τα βαριά ατυχήματα. 

Στη Λέσβο δεν έχει ποτέ και πουθενά εφαρμοστεί η εξαιρετικά αποτελεσματική αυτή μέθοδος, με αποτέλεσμα να είναι εντελώς άγνωστη μέχρι σήμερα. Ωστόσο, αν εφαρμοστεί πιλοτικά σε ένα ή δύο σημεία, άπαντες θα αντιληφθούν τη χρησιμότητά της.

Λόγω της μηδαμινής εξοικείωσης των οδηγών της Μυτιλήνης με την καινοτόμο αυτή τεχνική, προτάθηκε να εφαρμοστεί δοκιμαστικά (με επίβλεψη) και με προσωρινά τοιχία (πλαστικοί κύβοι με νερό) σε ένα ή δύο σημεία και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, χρησιμοποιώντας για βοήθημα φωτογραφικό & ψηφιακό υλικό από αντίστοιχες εφαρμογές άλλων πόλεων. Παράλληλα, να υπάρξει σχετική γνωμάτευση και εμπλοκή εξειδικευμένου συγκοινωνιολόγου, ο οποίος όμως απαραίτητα θα πρέπει να έχει ασπαστεί και υιοθετήσει την εν λόγω “σχολή σκέψης” και να έχει θητεύσει επί της τεχνικής, με την επιτυχή εφαρμογή της σε άλλες ελληνικές πόλεις.  

Στη συνέχεια εξετάστηκαν ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις και προτάθηκαν επιμέρους λύσεις, γύρω από διάφορα κυκλοφοριακά ζητήματα, ενώ ο διάλογος με όλους τους κοινωνικούς εταίρους γύρω από το ευρύτερο “κυκλοφοριακό”, θα συνεχιστεί με εντατικό ρυθμό το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η συνάντηση των αποδήμων ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ σε κλίμα σύμπνοιας, ενώ εκφράστηκε η βούληση όλων, ώστε η επόμενη συνεύρεση τον Αύγουστο του 2019 να συνδυαστεί με τη διοργάνωση και αντίστοιχης χοροεσπερίδας.   

Ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης,                        Ο Γραμματέας της Δ/Κ Μυτιλήνης
       

       Πάνος Μιχ. Πίτσιος                                                    Γιώργος Καρίνος