ΟΑΣ Λέσβου « Τι μέτρα πρόληψης συντονισμού των υπηρεσιών και άμεσης επέμβασης σε περίπτωση πυρκαγιάς έχει πάρει η ΠΕ Β. Αιγαίου;»


Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου


 Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και με δεδομένο ότι το νησί μας αυτές τις μέρες βρίσκεται σε υψηλό βαθμό επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς, συνιστά την αυξημένη προσοχή πρώτα απ’ όλα στους αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού μας.

Είναι αυτοί που θα έχουν άμεση επίπτωση με καταστροφικές συνέπειες στο φυτικό, ζωικό κεφάλαιο αλλά και σε τεχνικές υποδομές στους χώρους δουλειάς τους. Αυτοί πρώτοι πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και την προσοχή τους τεταμένη. Πρέπει οι αγροτικοί σύλλογοι του νησιού να κάνουν συσκέψεις με θέμα την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, εφιστώντας την προσοχή των αγροτών στις περιοχές που δραστηριοποιούνται. Να φτιαχτούν ομάδες έτοιμες για την αντιμετώπιση μιας τυχόν πυρκαγιάς σε δάσος ή ελαιώνα.

Δεύτερον, ρωτάμε την Περιφέρεια Β. Αιγαίου τι μέτρα πρόληψης, συντονισμού των υπηρεσιών και άμεσης επέμβασης σε περίπτωση πυρκαγιάς έχει πάρει.

Γνωρίζοντας την υποστελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε έμψυχο δυναμικό αλλά και σε τεχνική υποστήριξη λόγω των πολιτικών που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, με τη μείωση των κονδυλίων από τον προϋπολογισμό τους, για τη δασοπροστασία, ζητάμε τη μέγιστη προσοχή, σχεδιασμό και ετοιμότητα αντιμετώπισης μιας έκτακτης ανάγκης.

 Επίσης ζητάμε από την Περιφέρεια να ασκήσει πίεση προς την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς για μόνιμη στελέχωση της Π.Υ. σε ανθρώπινο δυναμικό, τεχνική υποστήριξη (μηχανοκίνητα, εναέρια μέσα) και υποδομές σε όλα τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.