Τεχνητή Νοημοσύνη στις υπηρεσίες του τουρισμού


Πλησιάζουμε στο τέλος του καλοκαιριού, αλλά βρισκόμαστε ακριβώς στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.


Οι αριθμοί για το φετινό καλοκαίρι στη Λέσβο, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει το νησί, αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία. 

Η αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 41,5% στο τετράμηνο μεταξύ του Απριλίου και του Ιουλίου είναι ενθαρρυντική, ενώ παράλληλα καταδεικνύει ότι η περσινή χρονιά ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να φανταστεί ο εμπορικός κόσμος και οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων στη Λέσβο.

Σημασία έχει, πάντως, ότι τα πράγματα βελτιώθηκαν φέτος και υπάρχει η ελπίδα ότι οι αριθμοί θα είναι ακόμα καλύτεροι όταν τελειώσει ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος. Οι ξένοι τουρίστες φαίνεται ότι έχουν βάλει πλέον το βορειοανατολικό Αιγαίο στη λίστα με τους προορισμούς τους, δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί φέτος έφτασαν στη Λέσβο δέκα χιλιάδες περισσότεροι τουρίστες (35.281).

Επίσης, για τον μήνα Ιούλιο η αύξηση των ταξιδιωτών από πτήσεις τσάρτερ ήταν 29%, αφού έφτασαν στη Λέσβο τρεισήμισι χιλιάδες περισσότεροι τουρίστες (15.233) από τον ίδιο μήνα το 2017. Μεγάλο ρόλο σε όλα αυτά παίζει το αεροδρόμιο του νησιού. Τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν βελτιωθεί πολύ από τότε που ανέλαβε τα ηνία η Fraport. Ίσως θα ήταν ιδανικό το γεγονός να έμεναν οι εγκαταστάσεις σε ελληνικά χέρια ή στο δημόσιο, όμως στο τέλος το επιβατικό κοινό θέλει να βλέπει αποτελέσματα. Και τα αποτελέσματα είναι αισθητά.

Η πρόσφατη σύνδεση της Μυτιλήνης με το αεροδρόμιο της Σμύρνης ήταν ένα ακόμα σπουδαίο γεγονός που περίμενε χρόνια η Λέσβος, αλλά δεν το έβλεπε να υλοποιείται. Στις 16 Αυγούστου η εταιρεία Εgejet θα δραστηριοποιηθεί στο νησί με ένα μικρό αεροσκάφος και ως το τέλος του Σεπτεμβρίου τα δρομολόγια θα γίνουν πέντε εβδομαδιαίως, από Πέμπτη έως Δευτέρα. Δεν μπορεί, λοιπόν, κανείς να αρνηθεί ότι υπάρχει μπροστά μας μία «χρυσή» ευκαιρία για να διορθωθούν κακώς κείμενα του παρελθόντος και να αποκτήσει πάλι η Λέσβος τη χαμένη της αίγλη.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνεχιστεί η σκληρή δουλειά και να εστιάσουμε στην πρόοδο. Αν ακολουθήσουμε το παράδειγμα του αεροδρομίου, θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε ανάπτυξη που θα δώσει ανάσα στην αγορά. Η τεχνολογία είναι ένα σπουδαίο σημείο αναφοράς, όπως συνέβη άλλωστε και στην περίπτωση του αεροδρομίου. Τελευταία γίνεται, μάλιστα, κουβέντα για ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα που μπορούν να αποκτήσουν οι αερομεταφορές με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και η ΤΝ έχει αποδειχθεί ότι βοήθησε την αεροπλοΐα σε τρομερό βαθμό. Αργά ή γρήγορα, οι διαχειριστές του αεροδρομίου του νησιού μας θα αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα οφέλη της οποίας είναι πολλά. Υπάρχουν, βέβαια, και κίνδυνοι που αρκετοί προσπαθούν να επισημάνουν, όπως ο Έλον Μασκ που υποστηρίζει ότι πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με αυτή την τεχνολογία για να μη μετατραπεί σε έναν «αθάνατο δικτάτορα».

Ή άλλοι που ερευνούν αυτούς τους κινδύνους, όπως το Ινστιτούτο MIRI. Πρόκειται για έναν Μη Κυβερνητικό Οργανισμό που έχει οικονομική στήριξη από ιδιώτες όπως η απόφοιτη Αστροφυσικός του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και επαγγελματίας των παιχνιδιών με τράπουλα, Λιβ Μπορί. Όσες κι αν είναι οι επισφάλειες από την Τεχνητή Νοημοσύνη όμως, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι βοηθάει να γίνουν βήματα προς τα μπροστά.
Ήδη έχει βοηθήσει τις εταιρείες αφού αναλαμβάνει, πλέον, την ενημέρωση των ταξιδιωτών, είτε με πληροφορίες σχετικά με το εκάστοτε αεροδρόμιο ή με όσα χρειάζεται να ξέρουν για την εξέλιξη της πτήσης τους. Οι εφαρμογές μηνυμάτων και τα chatbox στηρίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Στα ξενοδοχεία οι υπάλληλοι αφήνουν τις οργανωτικές δουλειές στα ρομπότ και ρίχνουν το βάρος στην εξυπηρέτηση των πελατών. Και αυτές είναι μόνο ελάχιστες από τις βοήθειες που μπορεί να προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη. Το μέλλον είναι εδώ.