Δεν κλείνει ο χώρος φιλοξενίας μεταναστών ΠΙΚΠΑ στη Μυτιλήνη με δικαστική απόφαση

Tο αίτημα λήψης ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει ξενοδόχοι της περιοχής του αεροδρομίου της Μυτιλήνης κατά της οργάνωσης «Αλληλεγγύη Λέσβου» απέρριψε το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης.

Με την αίτηση τους οι ξενοδόχοι είχαν ζητήσει το κλείσιμο του ανοικτού χώρου φιλοξενίας προσφύγων στις πρώην εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.Την ίδια ώρα κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έδωσαν στη δημοσιότητα κείμενο διαμαρτυρίας με 800 υπογραφές δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν το δικαστικό αγώνα  διεκδικώντας ο χώρος των πρώην κατασκηνώσεων να επιστραφεί εκεί όπου ανήκε, στα παιδιά.

Στο μεταξύ με επιστολή με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2018 που υπογράφει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας στηρίζει τη συνέχιση της λειτουργίας της δομής του ΠΙΚΠΑ σημειώνοντας πως «πρόκειται για μια δομή που φιλοξενεί ιδιαίτερα ευάλωτες περιπτώσεις με σοβαρά ιατρικά προβλήματα παρέχοντάς τους υποστήριξη και παρακολούθηση των ιατρικών τους προβλημάτων, ενώ έχει παράσχει στήριξη σε επείγουσες περιπτώσεις. Η λειτουργία της έχει βοηθήσει το ΚΥΤ Μόριας, σε δύσκολες στιγμές καθώς και στην προσωρινή διαμονή ασυνόδευτων ανηλίκων, ενώ παρέχει έναν χώρο με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής όπου ενδεικτικά θύματα βίας και ναυαγίων μπορούν ξανά να αισθανθούν ασφάλεια μέσα σε ένα κλίμα αλληλεγγύης και κοινότητας».

Και συνεχίζει σε άλλο σημείο ο κ. Βίτσας: «Πράγματι στο ΠΙΚΠΑ δραστηριοποιείται πληθώρα εθελοντών ελληνικών και ξένων οργανώσεων, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που παραπέμπει εκεί ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα προς προσωρινή φιλοξενία στο ΠΙΚΠΑ ώστε να τύχουν ιδιαίτερης φροντίδας. Άλλωστε για αυτό το λόγο η δράση της έχει αναγνωρισθεί διεθνώς και βραβευτεί».

Καταλήγοντας ο υπουργός αναφέρει: «Εξάλλου το υπουργείο σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μελετά την ένταξη του χώρου του ΠΙΚΠΑ στις δομές του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής για φιλοξενία έως 120 ατόμων από τα ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα και σε αυτό το πλαίσιο της συνεργασίας με την Αλληλεγγύη Λέσβου».
Όπως είναι γνωστό η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρουαποφάσισε το κλείσιμο της δομής του ΠΙΚΠΑ μετά από έλεγχο των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών κρίνοντας το «επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον».

Ας σημειωθεί πως ο υγειονομικός έλεγχος έγινε σε μια περίοδο που το ΠΙΚΠΑ φιλοξενούσε εκτάκτως περίπου 300 επιπλέον  πρόσφυγες, οι περισσότεροι των οποίων, όντας Κούρδοι, είχαν μεταφερθεί εκεί από την Αστυνομία μετά από τα σοβαρά επεισόδια στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας το βράδυ της 25ης Μαΐου κατά τη διάρκεια των οποίων πολλοί από αυτούς κινδύνευσαν (κάποιοι τραυματίστηκαν μάλιστα). Κατά της απόφασης της περιφερειάρχου έχει προσφύγει στον ελεγκτικό μηχανισμό της Αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης Αιγαίου η οργάνωση «Αλληλεγγύη Λέσβου».Ευρωβουλευτές υπέρ ΠΙΚΠΑ

Και η ευρωβουλευτής της Ελλάδας Κωνσταντίνα Κούνεβα, συμμετέχει στην πρωτοβουλία της Σκα Κέλερ, συμπροέδρου της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία 25, πλέον, ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες, συνυπογράφουν επιστολή-έκκληση προς την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του ανοικτού χώρου φιλοξενίας προσφύγων στις πρώην εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ κοντά στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης.
Όπως σημειώνεται στην επιστολή, «από την ίδρυσή του το 2012, το ΠΙΚΠΑ είναι ένας σημαντικός αυτο-οργανωμένος χώρος υποδοχής προσφύγων, υποστηριζόμενος από χιλιάδες εθελοντές, διαδραματίζοντας καίριο ρόλο στην προστασία των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο. Καθώς πολλοί/ες από τους/τις ευρωβουλευτές έχουν επισκεφτεί τη Λέσβο και έχουν δει από κοντά το πόσο σημαντική είναι η λειτουργία αυτού του χώρου, ιδιαίτερα για την προστασία ευπαθών και ευάλωτων ατόμων, είναι σημαντικό οι κ.κ. περιφερειάρχης και δήμαρχος να μεριμνήσουν για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΠΙΚΠΑ».

Πηγη ΑΠΕ-ΜΠΕ