Το Εθνικό Θέατρο πάει Λήμνο, Λέσβο και Αη Στράτη με «Ηλέκτρα»

Η παράσταση «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου ταξιδεύει με το Εθνικό Θέατρο


Η παράσταση «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου ταξιδεύει με το Εθνικό Θέατρο σε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος και Αη Στράτη), στο πλαίσιο μίας νέας πρωτοβουλίας που εγκαινιάζει το υπουργείο Ναυτιλίας, σε συνεργασία με την ακτοπλοϊκή εταιρεία «Hellenic Seaways», τους τοπικούς δήμους και το Ιδρυμα Μπούμπουρα.

«Είναι μία προσπάθεια που φέρνει το Εθνικό θέατρο κοντά στους κατοίκους των νησιών μας» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας στον Πειραιά, για την παρουσίαση της νέας δράσης.

«Είναι σημαντικό ότι θα μπορέσουν οι νησιώτες μας να δουν μία καλαίσθητη παράσταση στον τόπο τους» επεσήμανε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.


«Δεν είμαστε το Εθνικό Θέατρο της Αθήνας αλλά της Ελλάδας» επεσήμανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός. «Ας είναι αυτό ένα ωραίο ξεκίνημα προκειμένου να μπορούμε όλο το χρόνο να μεταφέρουμε κομμάτια της ζωής και της τέχνης μας σε απομακρυσμένα μέρη που το Εθνικό εκ των πραγμάτων και λόγω της χαμηλής επιχορήγησης που έχει πια, δεν μπορεί να ταξιδέψει εύκολα» πρόσθεσε.

O Αριστείδης Κατσαΐτης, διευθυντής Πωλήσεων της Hellenic Seaways, που στηρίζει την μετακίνηση των καλλιτεχνών του Εθνικού στα νησιά εξέφρασε την ικανοποίησή του που μέσα από αυτή την προσπάθεια ενισχύεται το ηθικό των κατοίκων των νησιών.

Η «Ηλέκτρα», που κάνει πρεμιέρα στις 20 και 21 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, θα παρουσιαστεί στις 26 Ιουλίου στο κάστρο της Μυτιλήνης, στις 30 Ιουλίου στο Γυμνάσιο Μύρινας στη Λήμνο και 1η Αυγούστου στην πλατεία δημαρχείου του Αη Στράτη.

Εργο της όψιμης περιόδου του Σοφοκλή, (γράφτηκε πιθανότητα το 412 ή 411π.Χ.), δραματοποιεί ένα από τα πιο ζοφερά επεισόδια του μύθου των Ατρειδών: την εκδίκηση της Ηλέκτρας και του Ορέστη για τον φόνο του Αγαμέμνονα που διέπραξαν η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος. Γραμμένη μέσα στη δίνη του καταστροφικού Πελοποννησιακού πολέμου, η «Ηλέκτρα» φέρει έντονα τα σημάδια της «παθολογίας του πολέμου», μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από τον θεϊκό λόγο στην ανθρώπινη πράξη.