«Διά χειρός Κουρτζή»- Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια την έκθεσης στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου


τα εγκαίνια έγιναν την Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2018.


Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) με τη συνδρομή του Μουσείου Νεώτερης Κεραμεικής διοργάνωσε στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής Λέσβου την περιοδική έκθεση «Διά χειρός Κουρτζή», τα εγκαίνια της οποίας έγιναν την Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2018.

Μετά τις σύντομες ομιλίες της Προέδρου του ΠΙΟΠ κ. Σοφία Στάικου, του Ηλία Κουρτζή και του αρχαιολόγου Νίκου Λιάρου, τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου έπαιξαν παραδοσιακούς λεσβιακούς και μικρασιατικούς σκοπούς και χειροκροτήθηκαν από το ακροατήριο.

Η Έκθεση, στημένη με γνώση και μεράκι, φιλοξενείται σε δυο σειρές αμπαριών του παλιού κοινοτικού ελαιοτριβείου, συνδέει την ανάπτυξη της κεραμικής στην Αγιάσο με τη μεγάλη βιοτεχνική της ακμή που άρχισε ήδη από τις αρχές του 18ου αιώνα, κάνει αναδρομή στη λαμπρή οικογενειακή παράδοση που δημιούργησαν έξι γενιές Κουρτζήδων και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Τα εκθέματα ανήκουν κυρίως στα μέλη της οικογένειας Κουρτζή, καθώς και στις ιδιωτικές συλλογές των Πέτρου Βέργου, Νίκης Ελευθεριάδη, Ντίνου Κόγια και Λαογραφικού Μουσείου του Πνευματικού Κέντρου Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη». Το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης προέρχεται από τα αρχεία της οικογένειας Κουρτζή και του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής.

Η Έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2018 (Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00). Αξίζει να την επισκεφθείτε!