Λεσβιακή Γευσιγνωσία στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι

Γευσιγνωσία από τον Συνεταιρισμό Αγίας Παρασκευής


Γέμισε από γεύσεις και αρώματα της Λεσβιακής Γης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην εκδήλωση Λεσβιακής Γευσιγνωσίας που οργάνωσαν το Σάββατο 21 Ιουλίου 2018 ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί επισκέπτες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Λεσβιακή Διατροφή μεταξύ των οποίων η κα. Δωροθέα Κλήμη-Ζάκα, Καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής του Πανεπιστημίου Μέιν των ΗΠΑ, η οποία έδωσε συγχαρητήρια στο Διευθυντή του Μουσείου Καθηγητή Νίκο Ζούρο για την πρωτοβουλία του Μουσείου να αναδείξει τη διατροφική αξία των παραδοσιακών Λεσβιακών προϊόντων που διαθέτουν οι Γυναικείου Συνεταιρισμοί και οι Λέσβιοι παραγωγοί και τα οποία μπορούν να αποτελέσουν στοιχείο ιδιαίτερης αξίας για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού. Όπως τόνισε η Καθ. Δ. Κλήμη-Ζάκα η Λέσβος αποτελεί ιδανικό προορισμό για την ανάπτυξη του «Slow Food», της διεθνούς πρωτοβουλίας για την αξιοποίηση και προβολή της τοπικής γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων.

Οι επισκέπτες του Μουσείου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απόλαυσαν νόστιμες ζεστές παραδοσιακές χάχλες στο φούρνο με ντομάτα και λεσβιακή γραβιέρα, παραδοσιακά αμυγδαλωτά που πλάθονταν επί τόπου από τις δραστήριες γυναίκες του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου, γκιουζλεμέδες και παστέλι από σουσάμι και λεσβιακό μέλι.

Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακά γλυκά κουταλιού όπως ντοματάκι, βύσσινο, κολοκύθι και ελιά, φτιαγμένα όλα από αγνά υλικά της Λέσβου, με παραδοσιακές συνταγές, πολλή αγάπη και μεράκι.

Όλοι οι επισκέπτες που συμμετείχαν σε αυτή τη μοναδική γιορτή γεύσεων δήλωσαν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι τόσο από τον γευστικό πλούτο όσο και από την ποιότητα και την ποικιλία των προσφερόμενων γεύσεων που συνιστούν την ιδιαίτερη γαστρονομία της Λέσβου.

Οι εκδηλώσεις Λεσβιακής Γευσιγνωσίας συνεχίζονται την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018 και ώρα 12:00-14:00 με τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Αγίας Παρασκευής.

Σε κάθε εκδήλωση γευσιγνωσίας που θα οργανώσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οι επισκέπτες της Γιορτής της Γης θα βιώνουν μοναδικές γευστικές εμπειρίες. Γεύσεις, αρώματα και μυρωδιές στόχος είναι να ταξιδεύουν τους γευσιγνώστες σε μοναδικά γευστικά μονοπάτια, γνωρίζοντάς τους τα παραδοσιακά προϊόντα που φτιάχνουν οι Γυναικείοι Αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί και οι παραγωγοί της Λέσβου με συνταγές που έχουν κληρονομήσει από τις γιαγιάδες τους και με τοπικά αγνά υλικά.


Για περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και τη Γιορτή Αγροτουρισμού 2018 μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 2253054434, E-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.