Τελικά θέλουμε η Μυτιλήνη να είναι Τουριστική; Θέλουμε η Λέσβος να λέγεται τουριστικό μέρος; | Άρθρο παρέμβαση..και προτάσεις

Πεζοδρόμηση Ιστορικού κέντρου, πεζοδρόμηση προκυμαίας, ποδηλατοδρόμοι, τραπεζοκαθισματα στην πλατεία Σαπφούς, ηχομετρησεις, ωράριο καταστημάτων κ.α…
.
Δυστυχώς έχουμε 20 Ιουνίου και ακόμα συζητάμε για τον Τουρισμό…

Έχουμε 20 Ιουνίου και η Λέσβος είναι άδεια…. Την Κυριακή τα Βατερα ήταν άδεια…. Μολυβος το ίδιο, Πέτρα τα ίδια κ.ο.κ

Γράφει ο Στεφάνου Γεώργιος (Δημοσιογράφος, Δ/ντης LesvosPost.com και επικεφαλής της LesvosPost Media Group) για την προσωπική του στήλη: «Blog Stefanou George»

Πεζοδρόμηση Ιστορικού κέντρου

«Πεζοδρόμος εδώ και τώρα τα Λαδάδικα Μυτιλήνης» με αυτήν την φράση οι επιχειρηματίες της περιοχής εκφράζουν το παράπονο τους στον Δήμο Λέσβου.

Αρνητικά γνωμοδότησε επί του συνόλου της πρόσφατης απόφασης του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση της περιοχής Λαδάδικα η αρμόδια Επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου Λέσβου. 

Κάνοντας αποδεκτή την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου σύμφωνα με την οποία τυχόν θετική γνωμοδότηση δεν μπορεί να υπάρξει, αφού δεν έχει ακολουθηθεί στο παραμικρό η νόμιμη προς τούτο διαδικασία. Αντίθετοι στην πεζοδρόμηση της περιοχής ήταν με επιστολή του το ΕΚΑΒ αλλά και η Πυροσβεστική και η Αστυνομία εκπρόσωπος της οποίας αποχώρησε μάλιστα αρνούμενη να συζητήσει επί της εφαρμογής ή μη παρανόμου ζητήματος!

Πριν από δέκα χρόνια, τα Λαδάδικα ήταν μια υποβαθμισμένη περιοχή, ακριβώς πίσω από τη βιτρίνα της πόλης, την Προκυμαία. Ταβέρνες και καφέ ήταν μετρημένα στα δάχτυλα ενός χεριού και αποτελούσαν εναλλακτικό χώρο διασκέδασης.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, όμως, ο Δήμος Λέσβου προχώρησε ΜΟΝΟ στην πεζοδρόμηση της οδού Κομνηνάκη, την ίδια ώρα που δεκάδες μικρά μαγαζιά - ουζερί, ρακάδικα και καφέ άνοιξαν και στις υπόλοιπες οδούς γύρω από τα γνωστά Λαδάδικα..

Η ακμή της περιοχής συγκέντρωσε το ενδιαφέρον επιχειρηματιών, ηλικίας από 20 έως 30 ετών, που προσέλκυσαν μεγάλη μερίδα της νεολαίας και των φοιτητών που σπουδάζουν στη Μυτιλήνη.

Οι επιχειρηματίες της περιοχής από μόνοι τους έφτιαξαν ένα ιστορικό κέντρο στολίδι για την Μυτιλήνη και σε όλα αυτά απών ήταν ο Δήμος Λέσβου, που κανονικά θα έπρεπε εκείνος να δίνει κίνητρα και να προσφέρει ευνοϊκές συνθήκες για να ζωντανέψει και να κάνει σημείο αναφοράς το ιστορικό του κέντρο.



Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, λοιπόν, η απαίτηση των επιχειρηματιών σήμερα είναι να λειτουργήσει ως πεζόδρομος το Ιστορικό Κέντρο Μυτιλήνης και να μπουν τραπεζάκια στον δρόμο και στα πεζοδρόμια όπου σταθμεύουν σήμερα δίκυκλα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κος Παναγιώτης Ζαφειριου που προτίθεται να είναι υποψήφιος Δήμαρχος στις επόμενες δημοτικές εκλογές είχε κάνει ειδική αναφορά στα Λαδάδικα στην συνάντηση φίλων που πραγματοποίησε μέσα Μαΐου του 2017.

Μάλιστα τόνιζε τότε ότι στο πρόγραμμα του Δήμου αν αναλάβει, άμεση προτεραιότητα του θα είναι η ανακατασκευή και η πεζοδρόμηση στα Λαδάδικα δίνοντας κίνητρα και σε νέους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην περιοχή.

«Μετά τις διάφορες μόνιμες πεζοδρομήσεις που έχουν αποφασίσει τα τελευταία χρόνια (Σάμου, Αιγαίου, Κομνηνάκη, Αγίου Ευστρατίου, Λήμνου, κ.ο.κ.) και οι οποίες λειτούργησαν προς όφελος του ιστορικού κέντρου της πόλης, καθώς και της βραδινής πεζοδρόμησης της ευρύτερης περιοχής Λαδάδικα, που εφαρμόστηκε κατόπιν πρότασής μας πέρυσι το καλοκαίρι (από 7 Ιουλίου 2017 έως 30 Σεπτεμβρίου 2017), αναμέναμε και την εκ νέου εφαρμογή του μέτρου το καλοκαίρι του 2018.

Μετά λοιπόν την πάνδημη αποδοχή του μέτρου πέρυσι, παρόλα τα μικροπροβλήματα που υπήρξαν από την εφαρμογή του και παρά τις γραφειοκρατικές ατέλειες υπό τις οποίες εφαρμόστηκε, ήταν απολύτως προφανής η εκ νέου υλοποίησή του, δεδομένου δε του άρτιου τουριστικού profile που προσέδιδε στο κέντρο της πόλης τις βραδινές ώρες.
.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της ολικής αυτής βραδινής πεζοδρόμησης, ήταν ότι οι ήδη μεμονωμένοι χαρακτηρισμένοι πεζόδρομοι Αρχιπελάγους, Κομνηνάκη, Σάμου, Αγίου Ευστρατίου, Λήμνου και Αιγαίου, ενώθηκαν με τα επίσης ήδη πεζοδρομημένα εσωτερικά στενάκια των Λαδάδικων, μέσω της πεζοδρόμησης των οδών Χίου, Βερναρδάκη, Μητροπόλεως, Μεθοδίου, Χρυσοστόμου Σμύρνης και Μητρέλια, καθώς και της Πλατείας “Μουσικού Καφενείου”. Αποτέλεσμα όλου αυτού, ήταν η δημιουργία ενός εξαιρετικά εντυπωσιακού νυχτερινού αστικού τοπίου σε ολόκληρη της περιοχή “Λαδάδικα”, όπου ο κόσμος της Μυτιλήνης μπορούσε να περπατάει και να περιδιαβαίνει ανενόχλητος από τις οχλήσεις που δημιουργούν τα οχήματα πάσης κυκλοφορίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης, δημιουργήθηκε ένας πραγματικός πόλος έλξης, ένας χώρος συνάντησης (meeting point) δημοτών, αποδήμων και επισκεπτών, με ζωντάνια και παλμό, με κίνηση και δράσεις, που προσέδωσε άλλη διάσταση στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης. 

Δυστυχώς φέτος πεζοδρόμηση… γιοκ…


Ο κος Πιτσιος πάντως δήλωσε πως «έχουμε ραγδαίες εξελίξεις και τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως όλοι είχαμε πεισθεί ότι είναι (σχετικά με την περιβόητη "απαιτούμενη" κυκλοφοριακή μελέτη για όλη την πόλη της Μυτιλήνης !!!!), θα καταβληθεί προσπάθεια, μέχρι την 1η Ιουλίου 2018 (ημέρα που βάσει της απόφασης, θα ξεκινούσε η εφαρμογή του μέτρου), ώστε να υπάρξει η πλήρης νομιμοποίησή του, ενώ παράλληλα να επιτευχθεί η απαραίτητη συμφωνία όλων των "μεριών" (που σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει), προκειμένου να εφαρμοστεί ξανά το μέτρο, όπως επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών της Μυτιλήνης. Προσωπικά, δηλώνω ευθαρσώς ότι τις επόμενες ημέρες θα επιδιώξω, μαζί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, να βρεθεί η κοινή συνισταμένη και η βέλτιστη φόρμουλα, ώστε όλοι να είναι ικανοποιημένοι. Και θα το κάνω, διότι τα μηνύματα που δέχομαι από χθες το μεσημέρι από όλες τις πλευρές (και το εννοώ "από όλες τις πλευρές") και όπου βρεθώ, είναι ότι αυτό που κερδήθηκε πέρυσι, πρέπει πάση θυσία να μην απεμποληθεί φέτος. Και θέλω να ελπίζω ότι θα παραμεριστούν οι όποιοι άνευ λόγου εγωισμοί, θα επικρατήσει η κοινή λογική και θα προταχθεί το συμφέρον της πόλης !!!»



Οι προτάσεις μου για την Μυτιλήνη και την Λέσβο:

Κύριοι των τοπικών αρχών, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, κάτοικοι αυτές είναι οι προτάσεις μας, μπορείτε να τις υλοποιήσετε:
  • ·        Ελεύθερο ωράριο λειτουργίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και περιόδους εορτών σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.. και όχι μόνο στα club

  • Τέρμα στις ηχομετρησεις, που έχουν σαν αποτέλεσμα συλλήψεις υπευθύνων καταστημάτων κατά του καλοκαιρινούς μήνες και περιόδους εορτών σε όλη την Λέσβο
  • Ανάπτυξη τραπεζοκαθισματων στην πλατεία Σαπφούς.. και όχι ένα απέραντο παρκινγκ από μοτοποδήλατα
  •  Ολική πεζοδρόμηση Ιστορικού κέντρου Μυτιλήνης με την νόμιμη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, φυσικά με όλους τους νόμιμους κανόνες ασφαλείας από ΕΚΑΒ, αστυνομία, Πυροσβεστική
  • Μερική η ολική πεζοδρόμηση της Προκυμαίας Μυτιλήνης (Κουντουριωτου) απογευματινές ώρες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και νόμιμη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, η ανάπτυξη τραπεζοκαθισματων στο μεγάλο πεζοδρόμιο της προκυμαίας, με διαδρόμους για τους πεζούς, καρότσια ΑΜΕΑ κτλ
  • Ποδηλατοδρομοι σε όλο τον αστικό ιστό της Μυτιλήνης... και σε ολη την Λεσβο
  • Κέντρο περιπάτου στα υποβαθμισμένα Τσαμακια Μυτιλήνης, εκδηλώσεις και στην εκεί περιοχή (συναυλίες, φεστιβάλ κτλ)
  • Τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνων και πυροσβεστικών φωλιών σε όλο το ιστορικό κέντρο Μυτιλήνης, σταθμοί του ΕΚΑΒ και της πυροσβεστικής μέσα στο ιστορικό κέντρο
  • Δημιουργία νέου παρκινγκ στο λιμάνι Μυτιλήνης με κάρτες εισόδου επί πληρωμή και όχι όποιος προλάβει…
  • Απαγόρευση στάθμευσης στην Ερμού και στην παλιά αγορά
  • Απαίτηση για περισσότερα ακτοπλοϊκά-αεροπορικά δρομολόγια προς αλλά νησιά της Ελλάδας
  •  Απαίτηση για ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Θεσσαλονίκη
  • Δημιουργία εκστρατείας-καμπάνιας από τον Δήμο Λέσβου για την μετακίνηση με τα αστικά λεωφορεία
  • Δημιουργία θαλάσσιου πάρκου
  • Διοργάνωση διεθνών αγώνων κωπηλασίας, κολύμβησης, ιστιοπλοΐας κτλ
  • Διοργάνωση φεστιβάλ Φέτας, Ελιάς, Σύκου, Κερασιού, Ούζου με διεθνείς διαστάσεις
  • Δρομολόγια ανοιχτού τύπου λεωφορείου σε μνημεία της Μυτιλήνης και ξενάγηση των επιβατών
  • Κατασκευή ενυδρείου, κατασκευή ζωολογικού κήπου.. 
  •  Αξιοποίηση των καταρρακτών της Λέσβου
  •  Δημιουργία νέας πλαζ προς το αεροδρόμιο με ευθύνη του Δήμου Λέσβου
  • Επιτέλους φύλαξη και αναβάθμιση του κεντρικού παρκινγκ Μυτιλήνης στο εμπορικό λιμάνι
  • Δημιουργία τουριστικού γραφείου στο παλιό «εγκαταλειμμένο» λιμεναρχείο Μυτιλήνης 
  • Απαίτηση για μεταφορά των πολεμικών σκαφών, σκαφών Frontex, λιμενικού κτλ στο εμπορικό λιμάνι
  • Αξιοποίηση με το καλύτερο δυνατό τρόπο της Μαρίνας Μυτιλήνης
  • Μεταφορά των αστικών ΚΤΕΛ από την πλατεία Σαπφούς σε χώρους που ήδη έχει προτείνει ο πρόεδρος των αστικών ΚΤΕΛ
  • Μεταφορά της πιάτσας των ταξί από τις κολόνες σε άλλο καλύτερο χώρο 
  • Αξιοποίηση η γκρέμισμα του παλιού κολυμβητηρίου Μυτιλήνης στο επιβατικό λιμάνι 
Κάντε επαφές με Aegean, ακτοπλοϊκές, Τουρκία κτλ απαιτήστε να χαμηλώσουν τα ναύλα….

Διοργανώστε διεθνείς εκθέσεις, φεστιβάλ κτλ

Με τις ημερίδες, τα γεύματα, τις φωτογραφίσεις και τις βραβεύσεις δεν επιτυγχάνεται τίποτα….

Τόσα χρόνια πραγματοποιούνται ημερίδες και γεύματα αλλά αποτελέσματα δεν έχουμε δει…..

Εχουμε 20 Ιουνίου και η Λέσβος είναι άδεια…. Την Κυριακή τα Βατερα ήταν άδεια…. Μολυβος το ίδιο, Πέτρα τα ίδια κ.ο.κ

Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες συλλόγων και επιχειρήσεων που προσπαθούν μόνοι τους να τονώσουν την περιοχή τους και την επιχείρηση τους.

Όλοι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό της Λέσβου από Δήμο, Περιφέρεια κτλ είναι εντελώς «αδιαφόρετοι»  για να το πούμε και στην ντόπια διάλεκτο..

Κύριοι παρτε το ζεστά το θέμα τόσα χρόνια κάνετε ημερίδες και γεύματα αλλά αποτελέσματα δεν έχουμε δει…..

Ο κόσμος της Λέσβου περιμένει να δει αποτελέσματα ΑΜΕΣΑ και όχι σε βάθος χρόνου….

Αν δεν μπορείτε εσείς.. Κάντε στην άκρη και αφήστε νέα μυαλά, νέες ιδέες να αναμιχθούν με τον Τουρισμό μας….

Τελικά θέλουμε η Μυτιλήνη να είναι Τουριστική; Θέλουμε η Λέσβος να λέγεται τουριστικό μέρος;

Γράφει ο Στεφάνου Γεώργιος (Δημοσιογράφος, Δ/ντης LesvosPost.com και επικεφαλής της LesvosPost Media Group) για την προσωπική του στήλη: «Blog Stefanou George»