Συναυλίες, φεστιβάλ μαγειρικής, και ανοιχτή συνάντηση από την JRS στην Μυτιλήνη για την Παγκόσμια ημέρα προσφύγων

Παγκόσμια ημέρα προσφύγων η αυριανή 20η Ιουνίου


Παγκόσμια ημέρα προσφύγων η αυριανή 20η Ιουνίου και η Μυτιλήνη, με σχεδόν 10.000 αιτούντες άσυλο στους καταυλισμούς και τις άλλες δομές, δε θα μπορούσε παρά να αποτελεί σημείο αναφοράς της ημέρας αυτής.

Η Ορχήστρα «Connect by Music» αποτελείται από πρόσφυγες μαθητές που ζουν στα κέντρα φιλοξενίας της Λέσβου στη Μόρια, στον Καρά Τεπέ και στις δομές της «Ηλιακτίδας».

Με βασικό άξονα τις 30 κιθάρες της, καθώς επίσης κρουστά και πλήκτρα, δίνει τρεις συναυλίες. Τους συνοδεύουν διεθνώς καταξιωμένοι μουσικοί, οι σολίστ Nawras Al Τaky, ούτι και τραγούδι Jeroen de Groot, βιολί. Όλοι μαζί, συντροφεύουν σε ένα μαγικό ταξίδι, με μουσικές από όλο τον κόσμο πρόσφυγες αλλά και ντόπιους.

Η πρώτη συναυλία δόθηκε χθες Δευτέρα 18 Ιουλίου το απόγευμα, στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας. Σήμερα, Τρίτη, στις 7 το απόγευμα, θα δοθεί συναυλία στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, στη Μυτιλήνη, με δωρεάν είσοδο για όλους.

Τέλος, αύριο Τετάρτη 20 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα θα δοθεί συναυλία για τους διαμένοντες στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Καρά Τεπέ, με είσοδο μόνο με πρόσκληση. Η συναυλία αυτή θα αναμεταδοθεί από την Εθνική Ολλανδική Τηλεόραση.

Επίσης -και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα προσφύγων- στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων που επεκτείνεται πέραν της Αθήνας και σε ακόμα 13 πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Μαδρίτη, το Σαν Φρανσίσκο, τη Νέα Υόρκη και το Κέιπ Τάουν, θα υπάρξει μια ειδική εκδήλωση. Αύριο Τετάρτη όσοι ζουν ή επισκέπτονται τη Λέσβο θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γεύσεις από το Ιράκ, τη Συρία και το Πακιστάν στο καφέ εστιατόριο Nan στην πόλη της Μυτιλήνης.

Πρόκειται για ένα εστιατόριο το οποίο ιδρύθηκε από τέσσερις γυναίκες με σκοπό τη συνεργασία, προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα ωφελούν τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους ντόπιους.

Ανοιχτή Συνάντηση στη Μυτιλήνη στις 21 Ιουνίου 2018

Στις 21 Ιουνίου 2018, ημέρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, από τις 6.00 μμ  (JRS), η (Jesuit Refugee Service),  θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συνάντηση στο Καφενείο Πανελλήνιον στη Προκυμαία της Μυτιλήνης.

Το JRS είναι μια διεθνής καθολική οργάνωση, η αποστολή της οποίας είναι να βοηθήσει τους πρόσφυγες, τους εκτοπισμένους και τους αιτούντες άσυλο.

Το JRS έχει προγράμματα σε 51 χώρες, βοηθώντας τους ανθρώπους σε καταυλισμούς προσφύγων, κέντρα κράτησης και πόλεις. Αυτή η βοήθεια εκτείνεται σε ανθρώπους όλων των θρησκειών ή καμίας. Οι περισσότεροι δικαιούχοι δεν είναι καθολικοί. Το JRS συμμετέχει στην εκπαίδευση και την κατάρτιση για την απασχόληση σε πολλά μέρη του κόσμου, και στην Αθήνα.

Το JRS ενδιαφέρεται επίσης πολύ για την υπεράσπιση και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Tom Smolich SJ, Διεθνής Διευθυντής του JRS, δίνουν μια σύντομη ομιλία.Θα επικεντρωθεί στην ανάγκη να υιοθετήσει η παγκόσμια κοινότητα μια κοινή απάντηση στην παγκόσμια κατάσταση των προσφύγων και την εφαρμογή της στη Λέσβο. Θα ακολουθεί  ερωτήσεις και απαντήσεις και μια συζήτηση.

Οι τοπικοί, εκπρόσωποι εθνικών και διεθνών ΜΚΟ, μέλη του Τύπου και οι ίδιοι οι πρόσφυγες καλούνται να παραστούν. Η συνάντηση αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τις 8 μ.μ.

Πηγή newsit.gr