Σημείο Ελπίδας (Hope Spot) ‘Αυλάκι Λέσβου’ - Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, πρωτοβουλία Healing Lesvos και Helector A.E.


Στην Λέσβο πραγματοποιήθηκε το 1ο Διεθνές Συνέδριο Περιβαλλοντικής Επιστήμης, Πολιτικής και Διαχείρισης από 1 έως 3 Ιουνίου 2018


Με την ευκαιρία της επίσημης παρουσίασης του Σημείου Ελπίδας (Hope Spot) ‘Αυλάκι Λέσβου’ και της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών, η πρωτοβουλία Healing Lesvos και η Helector A.E.προσκάλεσαν το κοινό, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο σε παρουσίαση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στα πλαίσια του 1ο Διεθνούς Συνέδριου Περιβαλλοντικής Επιστήμης, Πολιτικής και Διαχείρισης, το οποίο έλαβε χώρα στη Λέσβο από 1 έως 3 Ιουνίου 2018.

Η παρουσίαση της Healing Lesvos βασιζόμενη στο άρθρο με τίτλο «Σημείο Ελπίδας στο Αυλάκι, Λέσβος : συνδυασμός προστασίας της θάλασσας και αειφόρου ανάπτυξης» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 στη Μυτιλήνη, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στόχος του άρθρου ήταν να εξεταστεί το ενδεδειγμένο σενάριο προστασίας για τη θαλάσσια περιοχή στο Αυλάκι Λέσβου, που έχει αναδειχθεί σε Σημείο Ελπίδας (Hope Spot), από το διεθνή οργανισμό Mission Blue.

Μετά την επιτόπια διερεύνηση και ανάλυση των τοπικών συνθηκών, προτείνεται η βέλτιστη ανάπτυξη της περιοχής Αυλάκι στη Λέσβο, ως χώρος ελπίδας μέσω του συνδυασμού δύο διαφορετικών προσεγγίσεων: την υιοθέτηση και εφαρμογή βιώσιμης προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την εφαρμογή ήπιων δραστηριοτήτων (π.χ. αγροτουρισμός, έρευνα & ακαδημαϊκός τουρισμός, οικοτουρισμός).

Τα ευρήματα της εκτεταμένης έρευνας που αναλήφθηκε κατέδειξε σαφώς ότι η ίδρυση του χώρου ελπίδας στην περιοχή Αυλάκι και η υιοθέτηση έξυπνων, ήπιων και τοπικά υποστηριζόμενων παρεμβάσεων αποτελεί τη βέλτιστη λύση για την περιοχή, αναδεικνύοντας σημαντικές συνέργειες με την εφαρμογή αρχών περιβαλλοντικής προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και οδηγώντας στην πλήρη στήριξη και υιοθέτηση, στην πράξη των προτεινόμενων μέτρων σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ο σκοπός συμμετοχής σε αυτό το συνέδριο ήταν η παρουσίαση του Σημείου Ελπίδας Αυλάκι για πρώτη φορά τόσο σε επιστημονικό κοινό όσο και στην τοπική κοινότητα με σκοπό την ενημέρωση, την ανταλλαγή ιδεών και την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για δράση.

Ένα από τα πρωτοποριακά βήματα της Healing Lesvos ήταν να καλέσει το WAOF (Περιβαλλοντική Οργάνωση της Δυτικής Αυστραλίας) να συμμετάσχει στην παρουσίαση, έτσι ώστε να υπάρξει διεθνής ανταλλαγή ιδεών, και να τονιστεί η σημασία της συνεργασίας αυτής για την προστασία των ωκεανών με συγκεκριμένη αναφορά στα δύο αυτά σημεία που έχουν αναγνωριστεί από την Mission Blue ως Hope Spots 2018 : Αυλάκι της Λέσβου και νησιά Abrolhos στην Αυστραλία.
Η παγκοσμιοποίηση των συνεργειών, οι κοινές προκλήσεις και οι διαφορές μεταξύ των Σημείων Ελπίδας ανοίγουν πραγματικά ένα νέο δρόμο ευαισθητοποίησης όσον αφορά την αναγκαιότητα προστασίας του εύθραυστου περιβάλλοντος των ωκεανών.

Η Ελένη Ατσικμπάση, ιδρυτής της Healing Lesvos και η Paula Taylor, συνιδρυτής του Ωκεανικού Ιδρύματος της Δυτικής Αυστραλίας (WAOF), παρουσίασαν τα Hope Spots τους στο συνέδριο στα πλαίσια ανταλλαγής εμπειριών σε δύο διαφορετικές ηπείρους και της προώθησης συνεργασιών μεταξύ Αυστραλιανών και Ελληνικών έργων και με σκοπό την συμβολή τους στην επίλυση των προκλήσεων της αειφορίας του 21ου αιώνα” , όπως ανέφερε και η Πρέσβης της Αυστραλίας κα Kate Logan στο μήνυμα υποστήριξής της προς την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα στο Αυλάκι της Λέσβου, το νέο επιλεγμένο από τη Mission Blue Σημείο Ελπίδας, γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανού 2018 την Παρασκευή 8 Ιουνίου και ώρα 6 – 8 μ.μ. στο ξενοδοχείο Birds Bay.

Βασικό μήνυμα αυτής της εκδήλωσης ήταν, ότι όλοι μαζί μπορούμε να σώσουμε τον ωκεανό. Ιδίως με την καλύτερη ενημέρωση της τοπικής κοινότητας για το νέο σημείο ελπίδας στο Αυλάκι Λέσβου μπορεί να προκύψει συνεργατικό πνεύμα και να επιτευχθεί η ανάληψη δράσεων για την υλοποίηση των θετικών αλλαγών που έχει ανάγκη το θαλάσσιο περιβάλλον μας.

Στην εβδομάδα ωκεανού (ocean week) που ακολούθησε έλαβε μέρος ομάδα εθελοντών για τη δράση προστασίας της θάλασσας και ειδικότερα του σημείου ελπίδας με την πλούσια βιοποικιλότητα και άγρια φύση απ’ όλον τον κόσμο (Αυστραλία, Αμερική, Ευρώπη).

Σε συνεργασία και απευθείας μετάδοση με το σχολείο New Village School από το Sausalito της Καλιφόρνια ανελήφθησαν κοινές δράσεις για την προστασία των θαλασσών -της Μπλε Καρδιάς του Πλανήτη μας, με επίκεντρο την περιοχή Αυλάκι, και προτάσεις προστασίας του με την ανάδειξη ενός θαλάσσιου πάρκου καταδύσεων που θα αποτελεί ταυτόχρονα και ένα φάρο ειρήνης.

Ελάτε να δραστηριοποιηθούμε ενωμένοι όλοι μαζί για τον κοινό μας στόχο, την προστασία του ωκεανού – που αποτελεί το πιο βασικό στοιχείο επιβίωσης μας που καθημερινά χρησιμοποιούμε, απολαμβάνουμε αλλά χάνουμε σταδιακά, αφαιρώντας επιπλέον και το δικαίωμα από τις επόμενες γενιές να τον γνωρίσουν, να τον βιώσουν και να τον αγαπήσουν.
Σκέψου Παγκόσμια, Δράσε Τοπικά

Πηγή enikos.gr