Τριήμερο Εργαστήριο "Αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων μετά τον σεισμό" στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου και στη Βρίσα


Αξίζει να σημειωθεί ότι εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των δηλώσεων συμμετοχής απ' όλη τη Λέσβο και την Ελλάδα.


Το Τριήμερο Εργαστήριο με θέμα "Αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων μετά τον σεισμό", αρχίζει την Παρασκευή, στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου και στη Βρίσα (το πρωινό του Σαββάτου), που πραγματοποιείται στο πλαίσιο προγράμματος του Πανεπιστημίου του Κεντ και διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο, το TEE Π. Τμήμα Β.Α. Αιγαίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον» με τη στήριξη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και των Δ.Ε και Δ.Κ Πλωμαρίου και Πολιχνίτου.

Το TEE Βορειοανατολικού Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο του Κεντ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Πόλιον» διοργανώνουν –από τις 22 ως τις 24 Ιουνίου 2018- τριήμερο εργαστήριο στο Πλωμάρι και τη Βρίσα, για τις μεθόδους αποκατάστασης των κτιρίων που υπέστησαν βλάβες κατά τον σεισμό, που έπληξε το νησί της Λέσβου τον Ιούνιο του 2017 και απευθύνεται σε Αρχιτέκτονες, Πολιτικούς Μηχανικούς και κατασκευαστές κτιρίων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «σε σειρά διαλέξεων, θα παρουσιαστεί η πρόσφατη έρευνα πάνω στο ιδιότυπο παραδοσιακό κατασκευαστικό σύστημα του νησιού και την ιδιαίτερη σεισμική συμπεριφορά του. Ταυτόχρονα, μία άσκηση αποκατάστασης κτιρίου της περιοχής θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν πρακτικές μεθόδους για την επισκευή των ιστορικών κτιρίων».
Κεντρικός ομιλητής και συντονιστής του εργαστηρίου θα είναι ο καθηγητής Νικόλαος Καρύδης Αρχ/ων – Senior Lecturer ( Πανεπιστήμιο του Κέντ). Συμμετέχει η καθηγήτρια Ελευθερία Τσακανίκα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Διπλ. Πολ. Μηχανικός ΕΜΠ.
Σκοπός των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων είναι να συνεισφέρουν στην καλύτερη κατανόηση των τοπικών ιστορικών κατασκευών και να προσφέρουν πρακτικές λύσεις για τη συντήρησή τους σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές αποκατάστασης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Παρασκευή 22 Ιουνίου (ώρα έναρξης 10.00), θα πραγματοποιηθούν, στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου, διαλέξεις (ανοιχτές στο κοινό): «Τα Παραδοσιακά Κατασκευαστικά Συστήματα της Λέσβου» και «Αποκατάσταση Λίθινων και Ξύλινων Κατασκευών» και θα ακολουθήσει επίσκεψη των συμμετεχόντων σε Ιστορικά κτίρια του Πλωμαρίου. Το Σάββατο 23 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη Βρίσα Λέσβου με ξενάγηση στον οικισμό, ασκήσεις αποτύπωσης κτιρίου της περιοχής και επί τόπου διάγνωση κατασκευαστικών αστοχιών. Την Κυριακή 24 Ιουνίου, στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη «Διεθνείς Προδιαγραφές Αποκαταστάσεων», παρουσίαση της δουλειάς των συμμετεχόντων σε μορφή σκίτσων, παρατηρήσεων και φωτογραφιών και συζήτηση με το κοινό.


Το εργαστήριο απευθύνεται σε κατόχους πανεπιστημιακού διπλώματος σε πεδία σχετικά με το θέμα του εργαστηρίου αλλά και σε επαγγελματίες με εμπειρία στην κατασκευή κτιρίων οι οποίοι επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την επισκευή ιστορικών κτιρίων.