Η Τουρκία πάγωσε την συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών με την Ελλάδα

Σε αναστολή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών με την Ελλάδα προχώρησε η Τουρκία

Σε αναστολή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών με την Ελλάδα προχώρησε η Τουρκία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah.

Αφορμή, τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου, είναι η άρνηση της Ελλάδας να εκδώσει τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, με τον τούρκο ΥΠΕΞ να σχολιάζει πως η στάση της Αθήνας είναι απαράδεκτη.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας φέρεται να είπε πως η Αθήνα θέλει ειλικρινά να επίλυση του ζητήματος, χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί, αλλά δέχεται μεγάλες πιέσεις από την Δύση ώστε να μην εκδώσει τους οκτώ. Την μεγαλύτερη πίεση, είπε, δέχονται οι έλληνες δικαστικοί. Σημείωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα.

Σε ισχύ παραμένει η ευρύτερη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, που αφορά κυρίως πρόσφυγες από την Συρία, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου.

Η τοποθέτηση Τσαβούσογλου ήλθε λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην γειτονική χώρα.

Πριν λίγες ημέρες οι οκτώ στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς παρήλθε το 18μηνο κράτησής τους. Φυλάσσονται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μετά τα υπονοούμενα για απαγωγή τους που άφησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ.

Η Άγκυρα κατηγορεί τους οκτώ πως συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, αν και η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει έως τώρα δεχτεί αυτή την θέση

Ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει τελεσίδικα από πέρυσι ότι η έκδοση των στρατιωτικών στην παρτίδα τους δεν επιτρέπεται, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα υποστούν βασανιστήρια και δεν θα έχουν δίκαιο δίκη.

Νωρίτερα η Τουρκία ανακοίνωσε πως λαμβάνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Αιγαίο Πέλαγος, κλιμακώνοντας εκ νέου την ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu, η Άγκυρα διέταξε να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε επιφυλακή μια φρεγάτα, δύο πυραυλάκατοι και ομάδα κομάντο της μονάδας υποβρύχιων καταστροφών.




Την Τετάρτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αμφισβήτησε εκ νέου την κυριότητα της Ελλάδας επί νησίδων και βραχονησίδων, διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα σε διαφιλονικούμενες περιοχές που η Αθήνα έχει εντάξει στο ευρωπαϊκό οικολογικό πρόγραμμα Natura 2000.

«Ούτε μια επανεισδοχή από τις αρχές του 2017»

Για προεκλογική συμπεριφορά του Τσαβούσογλου κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, παραπέμποντας σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα σε λίγο. «Από την επόμενη ημέρα που η Ελλάδα απέρριψε το αίτημα έκδοσης των οχτώ Τούρκων – δηλαδή αρχές 2017 δεν έχει γίνει ούτε μία επανεισδοχή», γι’ αυτό και ο τούρκος ΥΠΕΞ χρησιμοποιεί παρελθόντα χρόνο, διευκρινίζουν.

«Εμείς δεν συναλλασσόμεθα με την Τουρκία και ούτε μπαίνουμε στη λογική της ανταλλαγής που αυτή διεκδικεί και θέλει αναφορικά με τους δύο στρατιωτικούς» ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης.

Ως «ατυχή» χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τη δήλωση Τσαβούσογλου.

«Αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας πάντως ότι «σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο».

Πηγη skai.gr