Διαμαρτυρία Συνταξιουχικών Οργανώσεων της Λέσβου για την Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


  Όλο και πιο πολλοί από εμάς  άνθρωποι  του μόχθου, λαϊκές οικογένειες  κινδυνεύουν, άλλοι μένουν αβοήθητοι, άλλοι  πεθαίνουν, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν για να γιατρευτούν.
Αυτό συμβαίνει γιατί η κατάσταση στο χώρο της  Υγείας-Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης και στο νησί μας πάει από το κακό στο χειρότερο, κάτι που είχαμε επισημάνει ότι θα συνέβαινε.
   
Η επίθεση κυβέρνησης-Ε.Ε.-κεφαλαίου στις συντάξεις μας, η φοροληστεία επεκτείνεται και στο τομέα της υγείας. Οι συνεχείς περικοπές δαπανών έχουν σαν αποτέλεσμα να μην γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιατρικού-

νοσηλευτικού), ακόμα και αγορά απαραίτητου ιατροτεχνικού υλικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αφού μας εξοντώσουν οικονομικά θέλουν και τη φυσική μας εξόντωση, με λίγα λόγια να μας στείλουν αδιάβαστους.

 Η κατάσταση που επικρατεί τόσο στο Κέντρο Υγείας της πόλης μας (πρώην ΙΚΑ), όσο και στο νοσοκομείο, τα λέει όλα. Είναι ξεκάθαρο ότι παρόλη την κυβερνητική φιέστα που στήθηκε με τα εγκαίνια της καινούργιας πτέρυγας και την παρέλαση καλοταϊσμένων υπουργών και συμβούλων απ΄το νοσοκομείο, το μόνο που κατάφεραν ήταν να απομακρύνουν τα παλιά καθίσματα από τους θαλάμους, χωρίς να τα αντικαταστήσουν, με αποτέλεσμα οι συνοδοί των ασθενών να στέκονται όρθιοι!!

     Φτάνει πια η κοροϊδία.

Στο νοσοκομείο η λειτουργία του διαβητολογικού τμήματος στηρίζεται σε λύση ανάγκης, μιας και η μοναδική διαβητολόγος που έχει συνταξιοδοτηθεί συνεχίζει να εργάζεται με μπλοκάκι, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι διαβητικοί του νησιού μας. Η διοίκηση δεν προχωρά σε πρόσληψη μόνιμου διαβητολόγου. Οι οχτώ (8) παθολόγοι του νοσοκομείου φτάνουν στα όρια τους και είναι λίγοι μπροστά στις καθημερινά αυξημένες ροές ασθενών. Να τονίσουμε ότι το νοσοκομείο εφημερεύει 24 ώρες καθημερινά.

Στο Νεφρολογικό Τμήμα από 11 Ιούλη οι 85 μόνιμοι νεφροπαθείς στους οποίους προστίθενται όσοι έρχονται για διακοπές και οι πρόσφυγες, θα εξυπηρετούνται από 1 νεφρολόγο λόγω συνταξιοδότησης και 1 γενικό γιατρό που βοηθά στις εφημερίες. Επί πλέον καλούνται να καλύψουν τα οξεία και τακτικά περιστατικά στο νεφρολογικό ιατρείο.

Στο Ψυχιατρικό Τμήμα η κατάσταση δεν περιγράφεται. Τόσο οι ασθενείς, όσο και το προσωπικό (γιατροί-νοσηλευτές), καλούνται να διαμένουν και να εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες.
Στο Μαιευτικό, η σοβαρή έλλειψη προσωπικού ιατρικού-νοσηλευτικού, σε σχέση με τις αυξημένες ροές εγκύων και λόγω προσφυγικού-μεταναστευτικού έχει ξεπεράσει το κόκκινο.

Στο Οφθαλμολογικό Τμήμα τα ραντεβού έχουν χρόνο αναμονής 4-5 μήνες, παρ’ όλες τις προσπάθειες του προσωπικού να εξυπηρετήσει τους ασθενείς.

Στο Κέντρο Υγείας της πόλης μας ακόμα πιο χειρότερη η κατάσταση. Είναι η μοναδική δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας φροντίδας στη πόλη μας και καλείται να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση με 7 γιατρούς (τέσσερις γιατροί ειδικότητας Γυναικολόγος-Πνευμονολόγος-Οδοντίατρος-Ορθοπεδικός και τρεις αποσπασμένοι). Με συνέπεια στα ραντεβού να υπάρχει μεγάλη αναμονή (2-3 μήνες). Παλιά το ΙΚΑ λειτουργούσε με 48 γιατρούς!! Τόσο τα επείγοντα όσο και τα τακτικά περιστατικά καλύπτονται από 2-3 γιατρούς γενικής ιατρικής και παθολόγο.

  Το πιο σοβαρό και τραγικό είναι ότι από 15 Ιουλίου 2018 καταργούνται αυτόματα οι συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών με το ΕΟΠΥ που σημαίνει ότι όλοι θα πρέπει να πηγαίνουν στο ΙΚΑ και να περιμένουν μήνες για να γράψουν φάρμακα. Η προχειρότητα και η λογική στο πόδι λύσεις, είναι να πληρώνουν όλοι οι ασφαλισμένοι. Μας δημιουργεί εύλογες απορίες το γεγονός ότι τα ιατρικά μηχανήματα του νοσοκομείου είναι συνεχώς χαλασμένα και πληρώνουν οι ασφαλισμένοι συνεχώς σε ιδιωτικά ιατροδιαγνωστικά κέντρα.

 Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και το γεγονός του κεφαλικού φόρου, που επιβάλλει η κυβέρνηση στους φαρμακοποιούς στην συνταγογράφηση  πρωτότυπων φαρμάκων και όχι γενοσήμων.
 
 Τις συνεχείς περικοπές δαπανών, τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού  η κυβέρνηση την προπαγανδίζει σαν ανάπτυξη. Όμως με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν  στην:

-Οριστική υποβάθμιση και εγκατάλειψη της δημόσιας δωρεάν και καθολικής υγείας και περίθαλψης για όλους.
-Μεταφέρει το κόστος στους ασφαλισμένους και στα ταμεία.
-Μετατρέπει την υγεία σε εμπόρευμα, την οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση.
  
Δεν πάει άλλο!!! Μας έχουν στύψει σαν λεμονόκουπες και από πάνω μας λένε ότι είμαστε κόστος  για την υγεία.

  Όλοι στο δρόμο του αγώνα. Μαζί με το ταξικό εργατικό λαϊκό κίνημα να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την:

Πλήρη κάλυψη των αναγκών μας στην Υγεία. Δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμα μας για δημόσια δωρεάν και καθολική υγεία για μας και τα παιδιά μας.
΄
Αμεση πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τόσο στο Κέντρο Υγείας της Πόλης, όσο και στο νοσοκομείο.

ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας.
ΟΧΙ στις περικοπές.
ΟΧΙ άλλα βάρη στις πλάτες των συνταξιούχων.
ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ.
       
                                                    Μυτιλήνη 20.6.2018
                                  ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ