ΣΤΟΠ στην πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου Μυτιλήνης από την Επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου Λέσβου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρνητικά γνωμοδότησε επί του συνόλου της πρόσφατης απόφασης του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση της περιοχής Λαδάδικα η αρμόδια Επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου Λέσβου.

Κάνοντας αποδεκτή την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου σύμφωνα με την οποία τυχόν θετική γνωμοδότηση δεν μπορεί να υπάρξει, αφού δεν έχει ακολουθηθεί στο παραμικρό η νόμιμη προς τούτο διαδικασία. Αντίθετοι στην πεζοδρόμηση της περιοχής ήταν με επιστολή του το ΕΚΑΒ αλλά και η Πυροσβεστική και η Αστυνομία εκπρόσωπος της οποίας αποχώρησε μάλιστα αρνούμενη να συζητήσει επί της εφαρμογής ή μη παρανόμου ζητήματος!

Στη σημερινή συζήτηση παραβρέθηκαν και παρενέβησαν πολλοί κάτοικοι της Κουλμπάρας και της περιοχής Κιόσκι οι οποίοι και έθεσαν τα ζητήματα ασφάλειας, υγείας, ποιότητας ζωής και χρήσης δημόσιων χώρων που προκύπτουν από την πεζοδρόμηση τριών βασικών οδών που προέβλεπε η απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας. Και συγκεκριμένα των οδών Χίου, Μητροπόλεως και Βερναρδάκη.Στις παρεμβάσεις τους ο Πρόεδρος του Συνοικιακού Συμβουλίου Κουλμπάρα και Κιόσκι Στρατής Χαραλαμπίδης και ο Προέδρος του υπό σύσταση Συλλόγου κατοίκων Κουλμπάρα και Κιόσκι Στρατής Μπαλάσκας επανέλαβαν τις θέσεις των κατοίκων της περιοχής που συναποφασίστηκαν μέσω λαϊκής συνέλευσης και  ψηφίσματος που συνυπέγραψαν περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι οικογενειών κατοίκων. Σε αυτές επανέλαβαν πως το ΜΟΝΟ τμήμα που τους ενδιαφέρει και τους αφορά και είναι αποκλειστικά και μόνο οι οδοί Χίου, Μητροπόλεως και Βερναρδάκη, μέσω των οποίων κινούνται οι κάτοικοι από και προς τα σπίτια τους και καλύπτονται σε θέματα υπηρεσιών ασφάλειας και υγείας. Επέστησαν δε στα μέλη της Επιτροπής ποιότητας ζωής ότι με την απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας τα όσα προτείνονται τίθενται υπό αίρεση τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο διάστημα αφού η ίδια η Δημοτική κοινότητα αναφέρει ότι τα πάντα θα γίνουν «με την προϋπόθεση να υπάρξει μελέτη κυκλοφοριακής ρύθμισης ώστε να εφαρμοστεί νόμιμα το μέτρο, σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ και της Αστυνομίας». 

Σε δήλωση του ο Στρατής Μπαλάσκας αναφέρει: «Οι κάτοικοι της Κουλμπάρας καταφέραμε να δείξουμε μέσα σε έναν κυκεώνα συκοφαντίας, ύβρεων και διασποράς ψευδών ότι η πρόταση της Δημοτικής Κοινότητας ήταν απλά πρόχειρη. Κάποια στελέχη της Δημοτικής Κοινότητας δεν δίστασαν να κατηγορήσουν τους πολίτες μέχρι και για εμπρηστές. Μας αποκάλεσαν τριτοκοσμικούς ως και «γκασμάδες». Στη σημερινή όμως συνεδρίαση αποδείχθηκε ότι οι υβριστές και οι συκοφάντες μας αυτοί δεν ενδιαφέρονται να δουλέψουν τα μαγαζιά στα Λαδάδικα αλλά να δουλέψουν σίγουρα και μόνο κάποια μαγαζιά. Αλλά οι αυθαιρεσίες και οι προχειρότητες σε βάρος των ιδιοκτησιών μας, της ποιότητας της ζωής μας, της ασφάλειας μας και της αισθητικής μας, σε βάρος του δημόσιου χώρου,  ΩΣ ΕΔΩ. Επαναλαμβάνουμε πως θεωρούμε χρήσιμη την πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου της Μυτιλήνης υπέρ του οποίου όπως είναι γνωστό έχουμε ταχθεί από την αρχή. Ξεκαθαρίζουμε όμως για μια ακόμα φορά  ότι παρά τα όσα έντεχνα διαδόθηκαν για προφανείς λόγους,  αρνούμαστε ΜΟΝΟ την με παράνομες διαδικασίες πεζοδρόμηση των οδών Χίου, Μητροπόλεως και Βερναρδάκη. Το αν θα υπάρξουν πεζοδρομήσεις και άδειες ανάπτυξης τραπεζοκαθιαμάτων στους υπόλοιπου δρόμους και στα σοκάκια στα Λαδάδικα είναι απόφαση που θα πάρει ο Δήμος στη βάση της νόμιμης διαδικασίας που αποφασίστηκε να εφαρμοστεί».