Βία : ένα φαινόμενο με κοινωνικές προεκτάσεις


της Γιώτας Βουλδή για το LesvosPost.com


Με την άσκηση βίας ένα άτομο ή ομάδα ατόμων προσπαθούν με ποικίλους τρόπους καταναγκασμού στο σωματικό , ψυχικό , οικονομικό ή άλλο επίπεδο να επιβάλλουν τη θέληση τους και να στερήσουν από άλλους την ελευθερία τους ή να τους επηρεάσουν προς ίδιον όφελος ή για άλλους λόγους. Πολλές φορές μάλιστα η βία χρησιμοποιείται για την επίτευξη "καλών σκοπών" επιβεβαιώνοντας έτσι το ρητό :" ο σκοπός αγιάζει τα μέσα".

Η βία ως γνωστόν έχει πολλά πρόσωπα αλλά και προσωπεία , απαντάται συχνά με κλοπές , εγκλήματα , "νόμιμη" προπαγάνδα , βιασμούς , δολοφονίες κ.α . Πρόσφατο παράδειγμα βίας στον πολιτικό χώρο ήταν η επίθεση και ο ξυλοδαρμός του Γιάννη Μπουτάρη (νυν δημάρχου Θεσσαλονίκης) από άτομα του ακροδεξιού χώρου σε εκδήλωση για την γενοκτονία του Πόντου στην Θεσσαλονίκη. Και αυτό είναι ένα παράδειγμα βίας που συζητήθηκε αρκετά από τα Μ.Μ.Ε και από τους απλούς πολίτες. Έχεις σκεφθεί όμως πως εάν ο εργοδότης σου σε βάζει να εργάζεσαι υπερωρίες και δεν σε πληρώνει πως είναι μία μορφή βίας ; Εάν ο σύζυγος σου σε κατακρίνει ή σε δέρνει και δεν μιλάς είναι άλλη μία μορφή βίας που εσύ δέχεσαι ; Η χρήση βίας για οποιοδήποτε λόγο ή ώς μέσο τις περισσότερες φορές επιβολής και εξουσίας καταστεί τον άνθρωπο επικίνδυνο τόσο για τους άλλους όσο και για τον ίδιο του τον εαυτό.


Γιώτα Βουλδή


Η βία πολλές φορές λειτουργεί αμφίδρομα.

Ο βίαιος άνθρωπος είναι αυτός που είναι νευρικός χαρακτήρας , αγαπά τις συγκρούσεις και τις ρήξεις και τραγική συνέπεια μίας τέτοιας συμπεριφοράς μπορεί να είναι η πρόκληση τραυματισμών ή ακόμα και ο θάνατος. Η χρήση της βίας είθισται να έχει πολλούς μιμητές , κυρίως τους νέους ανθρώπους που τείνουν να εντυπωσιάζονται εύκολα και να ενστερνίζονται τέτοιες συμπεριφορές , θεωρώντας πως έτσι μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν , αδιαφορώντας για τα άσχημα αποτελέσματα που μπορεί να τους φέρουν.

Ο εποικοδομητικός διάλογος είναι αυτός όμως που αποτελεί πάνω από όλα σημαντική ένδειξη πολιτισμού και όταν θεωρείς πως δεν μπορείς να βρεις λύση χρησιμοποιώντας τον λόγο τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσεις διότι πρόκειται για χαμένο χρόνο. Μην επιτρέπεις σε κανέναν να σε βλάψει είτε ασκώντας σου βία ή κάνοντας εσένα να λειτουργήσεις κατ' αυτόν τον τρόπο. Οι πράξεις βίας κάνουν τους ανθρώπους ανίσχυρους παρά δυνατούς , τους αποξενώνουν , τους τραυματίζουν (ψυχολογικά ή σωματικά ή και τα δύο) μα πάνω από όλα πλήττουν την ίδια την δημοκρατία . Ελπίζω σε μία κοινωνία που η βία στο λεξιλόγιο της θα ορίζεται με την λέξη βιασύνη μονάχα και δεν θα σημαίνει τίποτε άλλο.

της Γιώτας Βουλδή για το LesvosPost.com