Σοκ στην Λέσβο από την υπόσχεση Τσίπρα στη Μερκελ για τους πρόσφυγες

Αναστάτωση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Λέσβου η «βοήθεια» που προσφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στην Άνγκελα Μέρκελ σύμφωνα με τους Financial Times στο φλέγον για την Γερμανία ζήτημα με τους πρόσφυγες.

Την ώρα που το νησί έχει πλημμυρίσει από μετανάστες και πρόσφυγες που καταφθάνουν σε καθημερινή βάση, ο πρωθυπουργός φαίνεται να ανάβει πράσινο φως για την παραμονή περισσότερων προσφύγων στη χώρα μας.

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της κοινότητας της Μόριας, Νίκος Τρακέλλης, έκανε απεργία πείνας με αίτημα την αποσυμφόρηση του νησιού.«Ζητάω λύσεις και όχι δεσμεύσεις. Δεσμεύσεις είχα σήμερα, δεσμεύσεις όμως έχουμε αρκετές τρία χρόνια τώρα» είχε δηλώσει στο ΑΠΕ ο κ. Τρακέλλης. «Με δεσμεύσεις για την αποσυμφόρηση του καταυλισμού της Μόριας φτάσαμε σήμερα να έχουμε σχεδόν οκτώ χιλιάδες ανθρώπους. Κι ο αριθμός αυτός μέρα με τη μέρα ανεβαίνει….».

Σύμφωνα με τους Financial Times, στη συνέντευξή του «ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει τις ‘δευτερογενείς μετακινήσεις’ των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία». Έτσι θα διασωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία που κλυδωνίζεται λόγω του προσφυγικού:

«Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στους FT. Και προσθέτει:

«Νομίζω ότι έχουμε πιο σοβαρό δίλημμα μπροστά μας από τις συμφωνίες για τις δευτερογενείς μετακινήσεις. Το δίλημμα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην έχουμε αυτή την άδικη θέση για τις χώρες της πρώτης γραμμής, αλλά και για τη Γερμανία».

«Δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στη Γερμανία, αν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα» σημειώνει μάλιστα ο πρωθυπουργός στη βρετανική εφημερίδα.

Κοιμούνται στα πεζοδρόμια της πλ. Βικτωρίας

Την ίδια ώρα που η κατάσταση είναι εκρηκτική στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και ο Αλέξης Τσίπρας προαλείφει το έδαφος για την υποδοχή ακόμα περισσότερων προσφύγων και μεταναστών, αρκετοί από αυτούς που έχουν φτάσει στην Αθήνα διαμένουν στην πλατεία Βικτωρίας και κοιμούνται σε πεζοδρόμια και παγκάκια, καθώς η πληρότητα των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών έχει «πιάσει ταβάνι».


Πηγή eleftherostypos.gr