Γ. Παλλης «Ντροπή κ Καλογηρου»-«Με το μειωμένο ΦΠΑ το μόνο φθηνό προϊόν στα νησιά ήταν τα φάρμακα»- «Το ΚΚΕ μου προκαλεί θλίψη»

Ο κος Παλλης που εκλέχτηκε από τον Λεσβιακό λαό συνεχίζει με τις δηλώσεις του να προκαλεί όσους τον ψήφισαν…


Με μια ομιλία…. απο άλλο πλανήτη ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ κος Παλλης θέλησε να υπερασπιστεί την γραμμή της κυβέρνησης για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αλλά και την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου…

Ολόκληρη η ομιλία του Γ. Πάλλη

Αγαπητοί συνάδελφοι, αντιλαμβάνεστε ότι ακόμη μια φορά μιλάμε για τα αυτονόητα. Έχει πλέον αποδειχθεί ότι κάθε προσπάθεια της σημερινής Κυβέρνησης θα έρχεται αντιμέτωπη με την αυτοσκοπούμενη και θυελλώδη αντίδραση της Αντιπολίτευσης.

Ποια δικαιολογία, όμως, έχετε, αγαπητοί συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όταν πρόκειται για νομοθετήματα που αφορούν θετικές ενέργειες, διασφάλιση και εγγύηση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών αυτής της χώρας;

Από τις συνεδριάσεις των Επιτροπών ακόμα ακούστηκαν ερωτήματα του τύπου: Γιατί φέρνετε προς ψήφιση το Μεταφορικό Ισοδύναμο; Ποια είναι η φιλοσοφία του νομοσχεδίου; Γιατί καθυστερήσατε τόσο; Γιατί μπλέκονται τόσοι πολλοί φορείς; Αφού είχατε τα χρήματα, γιατί καταργήσατε τον μειωμένο ΦΠΑ;

Μπορείτε να φανταστείτε ότι αυτού του τύπου οι ερωτήσεις κρύβουν μία και μόνο σκοπιμότητα, να εκτρέψουν τη συζήτηση εις βάρος ενός μέτρου με το οποίο επιδιώκεται η άσκηση ουσιαστικής αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής; Για αυτό λυπάμαι πάρα πολύ.

Προς αποφυγή, όμως, κάθε παρεξήγησης εξηγώ. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο δεν αποτελεί αντίμετρο του ΦΠΑ. Το μέτρο αυτό είναι ανεξάρτητο, αυτόνομο και έχει τη δική του λογική. Έπρεπε να είχε έρθει στη Βουλή πολλά χρόνια πριν, ανεξάρτητα από το ΦΠΑ. Και, αν θέλετε, είναι πιο στοχευμένο στο να αποκαταστήσει την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της νησιωτικής Ελλάδος και των νησιωτών. Τελικά το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι μια πολιτική που προβλέπεται από πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεκδικούν ή έχουν εφαρμόσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες με πολύ μικρότερο θέμα νησιωτικότητας.

Όσον αφορά το γιατί καθυστέρησε, είναι από τα πολλά που δεν τολμήσατε να κάνετε όλα τα προηγούμενα χρόνια και που μας κατηγορείτε γιατί εμείς δεν το κάναμε τα πρώτα τρία χρόνια της διακυβέρνησής μας παράλληλα με την προσπάθεια της Κυβέρνησης και του προσωπικού των Υπουργείων να διεκπεραιώσουν το πρόγραμμα που έκλεισε πριν από μερικές ημέρες ως συνέχεια των προγραμμάτων και του μπάχαλου που είχατε προκαλέσει.

Αγαπητοί συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ, το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι άλλη μία απόδειξη πως η Κυβέρνησή μας είναι αυτή που δουλεύει για ένα καλύτερο αύριο τούτης της χώρας, ενώ οι δικές σας ήταν αυτές που κρατούσαν την Ελλάδα πίσω όλα αυτά τα χρόνια και που τελικά τη χρεοκόπησαν. Θα μπορούσατε τουλάχιστον να σιωπάτε.

Όσον αφορά τη φιλοσοφία του μέτρου, αλλά και τον βαθμό δυσκολίας ως προς την υλοποίησή του, θα σταθώ σε δύο καίρια σημεία, κατά τη δική μου κρίση: Στη συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια κυβερνητικών στελεχών και δημόσιας διοίκησης και στη συνολική στάση της Κυβέρνησης απέναντι στην ιδιαιτερότητα του πλούτου του ελληνικού νησιωτικού χώρου.

Ξεκινώντας από το δεύτερο, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο δεν είναι ένα μεμονωμένο μέτρο-πυροτέχνημα. Αντιθέτως είναι μια συστηματική προσπάθεια να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι από τη διοίκηση και να συντονιστούν κρατικά όργανα, υπηρεσίες και τοπικοί φορείς προς όφελος της νησιωτικής Ελλάδας με στόχο την καταπολέμηση της κοινωνικής ανισότητας.

Η νησιωτικότητα εξακολουθεί να λειτουργεί ως μειονέκτημα που γεννά κοινωνικές ανισότητες. Οι αποκλεισμοί και οι διακρίσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κάθε πολίτης που επιλέγει να ζει σε νησί δεν είναι αναπόφευκτες, πόσω μάλλον επιθυμητές. Σκεφτείτε ότι κάποτε η ακτοπλοϊκή μεταφορά ανθρώπων και προϊόντων αποτελούσε αν όχι τη μόνη, σίγουρα την ευκολότερη και οικονομικότερη λύση τότε που δεν υπήρχαν οδικά δίκτυα, τότε που δεν υπήρχαν σιδηρόδρομοι.

Και όπως οι αυτοκινητόδρομοι διευκολύνουν την πρόσβαση στη δύσβατη ορεινή Ήπειρο και Μακεδονία, έτσι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις και απέναντι στη γεωγραφική ιδιαιτερότητα των νησιών. Η ιδιαιτερότητα των μεταφορών έγκειται στη συνολική επιρροή που ασκούν στην κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα των περιοχών στις οποίες αναπτύσσονται. Διαμορφώνουν ευνοϊκότερες ή δυσμενέστερες συνθήκες για την παροχή υπηρεσιών και για την παραγωγή και εμπορία ανταγωνιστικών προϊόντων.

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο, λοιπόν, αναμένεται να συμβάλλει θετικά στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Θα λειτουργήσει ενισχυτικά σε όλες τις παράλληλες δράσεις που προωθούν τα Υπουργεία στα νησιά, στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της ενέργειας, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Ταυτόχρονα, η εξομοίωση του κόστους θαλάσσιας μεταφοράς των εμπορευμάτων με αυτό το χερσαίας Ελλάδας θα επιτρέψει στις νησιωτικές επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν τις επιχειρήσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Περνάω στο δεύτερο ζήτημα. Ο υπολογισμός του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους, ο καθορισμός των δικαιούχων, η χρηματοδότηση και η παρακολούθηση του μέτρου, ο σχεδιασμός της εθνικής πολιτικής απαιτούν μια πρωτοφανή προσπάθεια συντονισμού όλων των δημόσιων φορέων. Ενώ με την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής επιτυγχάνονται οι διαδικασίες και ελαχιστοποιείται το διοικητικό βάρος για τον πολίτη, παράλληλα με χαρά διαπιστώνω ότι οι εποχές στο Δημόσιο που το δεξί χέρι δεν γνώριζε τι ποιεί το αριστερό έχουν περάσει πια ανεπιστρεπτί.
Αγαπητοί συνάδελφοι, η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για ένα δοκιμασμένο μέτρο, παρά το γεγονός ότι έχει εφαρμοστεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται σε μια χώρα που διαθέτει εκατοντάδες κατοικημένα νησιά.

Η πιλοτική εφαρμογή στα πρώτα πενήντα νησιά αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και στην πράξη λογικό είναι να υπάρξουν αρκετές διορθώσεις. Αυτή είναι εξάλλου και η έννοια του πιλοτικού προγράμματος. Εκτιμώ ότι αυτό δεν πρέπει να αποθαρρύνει, αντίθετα αυτή είναι η πιο ενδεδειγμένη οδός που πρέπει να ακολουθήσουμε. Η διαφορά με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που έμεναν απλά στις συζητήσεις, είναι ότι η συγκεκριμένη το πιστεύει, το τολμά και τελικά το κάνει.

Θέλω να κάνω και δυο σχόλια πριν κλείσω. Άκουγα τον συνάδελφο τον κ. Βρούτση ο οποίος είναι και νησιώτης που έλεγε «εάν και εφόσον θα εφαρμοστεί». Συγγνώμη, κύριοι της Αντιπολίτευσης, αυτά είναι η δική σας πρακτική όλα αυτά τα χρόνια. Εμείς φέρνουμε κάτι και το εφαρμόζουμε, δεν το αναγγέλλουμε και δεν το εφαρμόζουμε ποτέ.

Άκουσα τον κ. Κουτσούκο ότι πάμε το ΦΠΑ συνολικά στο 24%. Όπως σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν οι τρεις κατηγορίες του ΦΠΑ. Το μόνο πράγμα το οποίο δυστυχώς ήταν φτηνότερο στα νησιά μας, ήταν το φάρμακο, γιατί προσδιορίζεται η τιμή από το κράτος και είχε την έκπτωση.
Γιατί κατά τα άλλα, δεν απολαύσαμε οι νησιώτες -και το γνωρίζετε πολύ καλά- μειωμένες τιμές, λόγω του ΦΠΑ. Συγκρατούσε μάλλον τις τιμές, παρά τις μείωνε.

Θα κλείσω με κάτι που προκαλεί πάρα πολύ θλίψη. Η στάση του ΚΚΕ.

Η στάση του ΚΚΕ μου προκαλεί θλίψη, διότι το ΚΚΕ ήταν από τους πρωτεργάτες της διεκδίκησης των μέτρων νησιωτικής πολιτικής και του ΦΠΑ και του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Δυστυχώς, το ΚΚΕ το τελευταίο διάστημα εγκαταλείπει τις πάγιες θέσεις και τους αγώνες του σε μια προσπάθεια να βγάλει τον κ. Μητσοτάκη Πρωθυπουργό.


Και κλείνω με την κυρία Καλογήρου. Ας διαβάσει το άρθρο 10, να δει ότι είναι όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου μέσα, με εφαρμογή από τον Ιούλιο και μετά να μιλήσει για κάτι που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ. Είναι ντροπή της ως Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με όλα τα νησιά μέσα να κάνει τέτοια κριτική στο νομοσχέδιο.