Μοναδικές βιωματικές εμπειρίες για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κεραμίου Καλλονής

Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με στόχο την ευαισθητοποίηση αλλά και εκπαίδευση των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών και των νέων σε θέματα προστασίας και διατήρησης του Φυσικού Περιβάλλοντος.


Η Λέσβος διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Φύσης σε παγκόσμιο επίπεδο, το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την προστασία του μοναδικού αυτού μνημείου που δημιουργήθηκε πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Ωστόσο το Απολιθωμένο Δάσος έχει την ανάγκη της φροντίδας και της προστασίας όλων μας.


Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μαζί με το Δημοτικό Σχολείο Κεραμίου Καλλονής, το οποίο συμμετείχε σε ειδική εκπαιδευτική δράση ευαισθητοποίησης στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης.

Οι μαθητές συνοδευόμενοι από τον διευθυντή κ. Χ. Χατζηιωάννου και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου κα. Μ. Κουρτίδου, κα. Π. Σαμαρά, κα. Θ. Τσιλογεώργη, κα. Ε. Τσολάκη καθώς και τους γονείς τους έζησαν μοναδικές εμπειρίες έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν τα απολιθώματα και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης.

Η εκπαιδευτική δράση ξεκίνησε με επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου αρχικά μέσα από ειδική εκπαιδευτική προβολή μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβο, τον τρόπο δημιουργίας του και τους λόγους που το κάνουν μοναδικό μνημείο σε όλο τον κόσμο. Έμαθαν για το Θαλάσσιο Πάρκο της Νησιώπης, που αποτελεί ένα ιδιαίτερο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους και γνώρισαν τη γεωλογική ιστορία της περιοχής και τη μεγάλη επιστημονική και εκπαιδευτική αξία του γεωλογικού αλλά και περιβαλλοντικού πλούτου της νησίδας Νησιώπης και της θαλάσσιας περιοχής γύρω από αυτήν.

Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στους χώρους των μόνιμων εκθέσεων. Παρατήρησαν απολιθώματα φυτών και ζώων, εντυπωσιακούς κρυστάλλους ορυκτών, μικρογραφίες ηφαιστείων, χάρτες και μακέτες σύγκλισης των τεκτονικών πλακών και μέσα από πολλές ερωτήσεις οι μικροί επισκέπτες κατανόησαν καλύτερα τα φυσικά φαινόμενα που συνδέονται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους.

Ακολούθησε η βιωματική εμπειρία με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πάτο του Μουσείου, κατά τη διάρκεια της οποίας μαθητές, δάσκαλοι και γονείς κάνοντας τη θαλάσσια διαδρομή από το Σίγρι μέχρι τη νησίδα Νησιώπη παρατήρησαν το βυθό και με τη βοήθεια της κα. Ο. Τσαλκιτζή, Γεωλόγου και της κα. Μ. Αγιασώτη, Δασοπόνου του Μουσείου. Ενημερώθηκαν για τη μεγάλη περιβαλλοντική αξία ειδών στα οποία οφείλεται ο μεγάλος πλούτος της φυτικής και ζωικής θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Η περιήγηση πάνω στη νησίδα αποτέλεσε μια ξεχωριστή εμπειρία με πολλές εκπλήξεις. Οι μικροί εξερευνητές ανακάλυψαν την ιστορία των 20 τελευταίων εκατομμυρίων ετών να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια τους σε κάθε θέση που επισκέφτηκαν. Παρατήρησαν τα τεκμήρια της ύπαρξης ενός υποτροπικού δάσους μέσα από τους εντυπωσιακούς απολιθωμένου κορμούς και ερμήνευσαν πάνω σε αυτούς τις αλλαγές που προκάλεσε στο οικοσύστημα η κλιματική αλλαγή εκείνης της εποχής. Μελέτησαν τα ρήγματα και τα ηφαιστειακά στρώματα που εξηγούν την γεωλογική ιστορία της περιοχής. Εντυπωσιάστηκαν από το πλήθος των απολιθωμάτων στις ακτές της Νησιώπης.

Μια μοναδική εμπειρία για τα παιδιά ήταν η συνάντηση με την αποικία των γλάρων και τα μικρά τους, καθώς στη νησίδα αυτήν την εποχή βρίσκονται στην περίοδο της αναπαραγωγής. Έμαθαν έτσι για την αξία και την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος ως τρόπο διατήρησης της ζωής πάνω στον πλανήτη και κατ΄ επέκταση καλύτερης ποιότητας ζωής του ίδιου του ανθρώπου!