Τίμησαν την «Μάχη του Σκρα» στην Μυτιλήνη

«Η Μάχη του Σκρα και η συμβολή των Λέσβιων στρατιωτών στη νικηφόρα έκβασή της»


Η Δ/νση της Δ/θμιαςΕκπ/σης Λέσβου σε συνεργασία με την 98 ΑΔΤΕ διοργάνωσαν την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018, δύο εκδηλώσεις προκειμένου να τιμήσουν τους πεσόντες στρατιώτες στην ιστορική Μάχη του Σκρα αφού στις 17 Μαΐου 1918 (30 Μαΐου με το νέο ημερολόγιο), ο ελληνικός στρατός νίκησε το βουλγαρικό στην περιοχή Σκρα του Κιλκίς κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπήρξε η σπουδαιότερη από όσες μάχες έγιναν την άνοιξη εκείνης της χρονιάς στο Μακεδονικό Μέτωπο και η πρώτη εμπλοκή των ελληνικών δυνάμεων σε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση.

Χθες το πρωί στις 11 πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου και επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Ταγματάρχη Παπαγιάννη στο πάρκο του Αγ. Ευδοκίμου. Κατέθεσαν στεφάνι οι: ο Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ, Υποστράτηγος κ. Τσερπές Σταύρος, ο Δ/ντής της Δ/θμιαςΕκπ/σης Λέσβου κ. Καπιωτάς Μιχαήλ, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Λέσβου και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου.

Το απόγευμα στις 7 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην οποία βραβεύθηκαν οι δύο καλύτερες εργασίες του Μαθητικού Διαγωνισμού που διοργανώθηκε από τη Δ/νση Δ/θμιαςΕκπ/σης Λέσβου, με θέμα: « Η μάχη του Σκρα και η συμβολή των Λέσβιων στρατιωτών στη νικηφόρα έκβασή της». Πιο συγκεκριμένα από τις συμμετοχές των Γυμνασίων της Νήσου Λέσβου βραβεύθηκε η ατομική εργασία της Αργυρώς Χατζηλάμπρου, μαθήτριας της Β’ τάξης του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, με θέμα: «Ένα ασύγχρονο ημερολόγιο, Μυτιλήνη 28-30 Μαΐου 2018». Από τις συμμετοχές των Λυκείων της Νήσου Λέσβου βραβεύθηκε η ομαδική εργασία των Θεόφιλου- Μιχαήλ Βέτσικα και Ραφαηλίας- Βασιλικής Βέτσικα, μαθητών της Α΄τάξης του 2ου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης με θέμα: «Η μάχη του Σκρα και η συμβολή των Λέσβιων στρατιωτών στη νικηφόρα έκβασήτης».

Ακόμη, παρουσίασε την αξιόλογη εργασία του ο Κυριάκος Αθανασάς, μαθητής της Β’ τάξης του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης.

Πολύτιμη ήταν η συνδρομή της Επιτροπής Αξιολόγησης που διόρθωσε τα γραπτά των μαθητών/ μαθητριών η οποία συστάθηκε από τους κ. Αναγνώστου Ευστράτιο, προϊστάμενο του Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της Β/θμιαςΕκπ/σης Βορείου Αιγαίου, κ. Χατζηλία Χρίστο, Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων Λέσβου καικ. Παρασκευαΐδη Παναγιώτη, Επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων.

Ο κ. Αναγνώστου Ευστράτιος διέθεσε ιστορικό υλικό το οποίο αξιοποίησαν τα παιδιά προκειμένου να εκπονήσουν τις εργασίες τους.

Σε κλίμα συγκίνησης βραβεύθηκαν οι πρωτεύσαντες μαθητές/μαθήτριες από τοΔιοικητή της 98 ΑΔΤΕ, Υποστράτηγο κ.Τσερπέ Σταύρο, ο οποίος έδωσε στα παιδιά τιμητικές πλακέτες, αναμνηστικά διπλώματα και λογοτεχνικά βιβλία.

Τα δύο από τα τρία tabletsπου δόθηκαν ήταν ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και το τρίτο της Δ/νσης Δ/θμιαςΕκπ/σης Λέσβου.

Ο κ. Γρηγόρης Βέτσικας είχε την ευγενή καλοσύνη να προσφέρει αναμνηστικά πιάτα τα οποία διατέθηκαν σε όλα τα σχολεία που είχαν συμμετοχή στο Διαγωνισμό αλλά και σε όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί μας και μας στήριξαν προκειμένου να φέρουμε εις πέρας αυτή την προσπάθεια.
Πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τις αξιόλογες εργασίες τους και τους ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία στις εξετάσεις τους και καλή προόδο.

Ο Δ/ντής της Δ/θμιαςΕκπ/σης Λέσβου

Καπιωτάς Μιχαήλ