Μια μαγική βραδιά μ’ ένα ρεσιτάλ για δύο βιολιά χάρισαν στο φιλόμουσο κοινό της Λέσβου οι Γέφυρες Τέχνης–ART Bridges


«Μουσικές Συναντήσεις» Γέφυρες Τέχνης


Μια μαγική βραδιά μ’ ένα ρεσιτάλ για δύο βιολιά χάρισαν στο φιλόμουσο κοινό της Λέσβου οι Γέφυρες Τέχνης–ART Bridges, με την Θεσσαλονικιά Δανάη Κολέτσα και την πολωνικής καταγωγής Καναδέζα Nadia Monczak, την περασμένη Δευτέρα 11 Ιουνίου. Με σύνθημα «η μουσική μας ενώνει», η επιβλητική  αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, που έθεσε υπό την αιγίδα της τη συναυλία, υποδέχτηκε το εκλεκτό κοινό που απόλαυσε ένα δροσερό μουσικό καλοκαιρινό ταξίδι στη θαλασσινή αύρα.

 Στο σταυροδρόμι της μουσικής με την Πολιτιστική Κληρονομιά, παρουσιάστηκε ένα πλούσιο ρεπερτόριο με έργα από Γάλλους, Ιταλούς, Έλληνες, Αργεντινούς, Τούρκους και Ρώσους συνθέτες. Ιδιαίτερη εντύπωση άφησε η εξαιρετική ερμηνεία ντουέτων του Béla Bartók που καθήλωσε το ακροατήριο. Μεγάλο ενθουσιασμό προκάλεσε η απόδοση της διασκευής θέματος του «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη στο κλείσιμο της συναυλίας, που αναμεταδόθηκε  από την Κρατική Τηλεόραση του Καναδά. Συμμετείχαν οι μαθητές του Μουσικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος και Δημιουργικής Πλατφόρμας: ART   Bland-15 ετών, Aya-11 ετών, Hani-11 ετών από το Ιράκ που φιλοξενούνται στο Κέντρο Προσφύγων και Μεταναστών του Δήμου Λέσβου, μαζί με τους Ταξιαρχούλα Μπάκα-11 ετών, Θεοδώρα Καραγιάννη-11 ετών και Νίκο Μπάκα-13 ετών, Ελληνόπουλα Ρομά.

 Τη συναυλία τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων, μαθητές και διδάσκοντες του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, καθώς και μέλη της κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη στο Αιγαίο». Ο συντονισμός της εκδήλωσης ήταν της  Άνχελα Αρμπελάεθ.
  
Η Καναδο-πολωνή Nadia Monczak διατηρεί ιδιαίτερους δεσμούς με την Ελλάδα που επισκέπτεται συχνά. Έχει εμφανισθεί ως σολίστ, με σύνολα μουσικής δωματίου και ορχήστρες στον Καναδά, τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη, ενώ παράλληλα διδάσκει ιδιωτικά και σε masterclasses. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο νησί, πραγματοποίησε εθελοντικές δράσεις και βιωματικά μουσικά εργαστήρια με τις Γέφυρες Τέχνης–ARTBridges, με πολυάριθμους συμμετέχοντες, φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παιδιά διαμένοντες σε δομές και Κέντρα Προσφύγων και Μεταναστών στο νησί, καθώς και ελληνόπουλα Ρομά.

Η Θεσσαλονικιά Δανάη Κολέτσα είναι καθηγήτρια στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης. Σπούδασε με τους Δημήτρη Χανδράκη, Ματθαίο Καριόλου και Albert Fischer. Έχει συμπράξει με πολυάριθμες ορχήστρες νέων και επαγγελματικές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, ενώ έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την ορχήστρα Musikverein Engerwitzdorf και την KammerOrchester του Πανεπιστημίου Anton Bruckner.

Οι Μουσικές Συναντήσεις είναι ένα  εθελοντικό  πρόγραμμα της  ΓέΦυρες  Τ.   για την δημιουργική εκμάθηση, την ενδυνάμωση, την προσβασιμότητα, τον Διαπολιτισμικό-Διαθρησκειακό Διάλογο και την κοινωνική ένταξη, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και  προκαταλήψεις.Οι Γέφυρες Τέχνης ευχαριστούν ιδιαίτερα τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για την παραχώρηση της αίθουσας, τον κ. Σταύρο Μυρογιάννη-Διευθυντή του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στο Καρά Τεπέ, το Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης ,PAPER LAND για την αμέριστη υποστήριξη, τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς και τις δύο καλλιτέχνιδες για την ευγενική προσφορά τους.