Νέα κυκλοφορία βιβλίου: Χαράλαμπος Σταμέλος, Το δίκαιο του ελεύθερου και αθέμιτου ανταγωνισμού των ΗΠΑ, Νομική Βιβλιοθήκη, 2018

της Γιώτας Βουλδή για το LesvosPost.com

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Χαράλαμπου Σταμέλου, Επιστημονικού Συνεργάτη της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με τίτλο «Το δίκαιο του ελεύθερου και αθέμιτου ανταγωνισμού των ΗΠΑ» από τον κορυφαίο σε Ελλάδα, Κύπρο και Ευρώπη νομικό εκδοτικό οίκο «Νομική Βιβλιοθήκη».

Ο Χαράλαμπος Σταμέλος είναι Δικηγόρος Αθηνών παρ’ Αρείω Πάγω και ασκεί συμβουλευτική και παραστασιακή δικηγορία ήδη από το 2000. Είναι μέλος του Αμερικανικού Δικηγορικού Συλλόγου και του Δικηγορικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης από το 2004. Είναι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού Δικαίου, του μεγαλύτερου Ινστιτούτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα όλων των κλάδων του δικαίου, χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, ενώ ο ίδιος είναι και ο επικεφαλής του Τομέα του Ευρωπαϊκού Δικαίου Ανταγωνισμού στο Ινστιτούτο συντονίζοντας από το 2016 μία επίλεκτη ομάδα κορυφαίων δικηγόρων, νομικών, στελεχών Επιτροπών Ανταγωνισμού και Καθηγητών Νομικών Σχολών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκδίδοντας σχετικές Εκθέσεις.

Γιώτα Βουλδή
Παράλληλα, ο Χαράλαμπος Σταμέλος είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής των Αθηνών, με δύο μεταπτυχιακά διπλώματα ειδίκευσης στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού και στην Ιστορία Δικαίου, από τις Νομικές Σχολές του Έσσεξ της Αγγλίας και της Νομικής Σχολής Αθηνών, και Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής Αθηνών. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στην Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και έχει διδάξει νομικά μαθήματα σε εκατοντάδες δικηγόρους, ασκουμένους δικηγόρους, δικαστές και φοιτητές Νομικής τόσο στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης της Νομικής Βιβλιοθήκης (με έμφαση στην Αγγλική Νομική Ορολογία, το δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, έχοντας εκδώσει και σχετικό λεξικό αγγλικών και αμερικανικών νομικών όρων στην Νομική Βιβλιοθήκη το 2015) όσο και στην Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (σε επίπεδο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό, με έμφαση στο Εμπορικό Δίκαιο, το Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο και στο Ευρωπαϊκό και Αμερικανικό Δίκαιο του Ανταγωνισμού).

Χαράλαμπος Σταμέλος
Το βιβλίο του Χαράλαμπου Σταμέλου αποτελεί στοχευμένη επιστημονική μονογραφία ευρύτερου ενδιαφέροντος και πραγματεύεται ένα νέο αντικείμενο για τα δεδομένα της ελληνικής νομικής βιβλιογραφίας: το δίκαιο του ελεύθερου και αθέμιτου ανταγωνισμού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το δίκαιο αυτό έχει θεμελιωθεί στις ΗΠΑ ήδη από το 1890, όταν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα εμφανίστηκε αρχικά το 1914 και αργότερα το 1957 (Συνθήκη ΕΟΚ). Η μακρά εμπειρία των αμερικανικών δικαστηρίων στα θέματα αυτά έχει πρακτική σημασία για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Μετά τις Συμφωνίες μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ το 1991 και το 1998 (αντικείμενο της διατριβής και του προηγούμενου βιβλίου του συγγραφέα με τίτλο: «Η Συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού», Νομική Βιβλιοθήκη, 2012) το δίκαιο της ΕΕ και της Ελλάδας στον τομέα του ανταγωνισμού έχει έντονα επηρεαστεί από το δίκαιο των ΗΠΑ. Συνεπώς, η μελέτη του συγκεκριμένου βιβλίου θα βοηθήσει τόσο τους φοιτητές όσο και τους δικηγόρους και τους δικαστές να κατανοήσουν καλύτερα το ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο του ανταγωνισμού. Αναλύονται όλες οι κρίσιμες διατάξεις των Συνταγμάτων και των νόμων και των πενήντα Πολιτειών των ΗΠΑ, αλλά και σημαντικές δικαστικές αποφάσεις για όλα τα σχετικά ζητήματα, όπως συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, παράνομες συμπράξεις (καρτέλ), νόθευση διαγωνισμών, ιδιωτική εφαρμογή και αγωγή αποζημίωση ιδιωτών (που πρόσφατα προβλέφθηκε και από τον Έλληνα νομοθέτη με τον Νόμο 4529/2018 δυνάμει της Οδηγίας 2014/104/ΕΕ που ισχύει πλέον σε όλα τα κράτη μέλη κατά αντιστοιχία προς όσα ισχύουν στις ΗΠΑ).

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το βιβλίο προλογίζει ο γνωστός Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και εν ενεργεία Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δημήτριος Κυριτσάκης.

Ο αναγνώστης μάλιστα μπορεί να ωφεληθεί ακόμη μελετώντας την Σύνοψη που είναι αρκετά αναλυτική και συγκεντρώνει όλα τα σημαντικά θέματα του βιβλίου, ενώ το Ευρετήριο είναι πράγματι τόσο εκτεταμένο που εύκολα εντοπίζονται με ακρίβεια όλα τα σχετικά ζητήματα.

Ένα πρωτότυπο και εξαιρετικό βιβλίο από έναν άοκνο συγγραφέα για ένα θέμα που απασχολεί όχι μόνο τους νομικούς αλλά και κάθε έναν που ενδιαφέρεται για τα ζητήματα αυτά του ελεύθερου αλλά και του αθέμιτου ανταγωνισμού, όπως για παράδειγμα οι συγκεκριμένες προβλέψεις και απαγορεύσεις στις ΗΠΑ για τις «εισπρακτικές εταιρείες» που τηλεφωνούν ακατάλληλες ώρες στα σπίτια των δανειοληπτών και τους ενοχλούν με τρόπο που έχει κριθεί και από τα δικαστήρια της Αμερικής παράνομος, περιέχοντας δηλαδή το εν λόγω βιβλίο του Χαράλαμπου Σταμέλου χρήσιμες πληροφορίες και γνώσεις για όλους μας. Το συνιστώ   ανεπιφύλακτα. Καλοτάξιδο!

Στον πιο κάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες:

της Γιώτας Βουλδή για το LesvosPost.com