Αύξηση ΦΠΑ: Μπαράζ αυξήσεων στις τιμές από 01/07 στην Λέσβο- Σε εγρήγορση λογιστές και επιχειρηματίες για την αλλαγή στις ταμειακές μηχανές

Μπορεί η ελπίδα να πεθαίνει τελευταία, όμως στην περίπτωση της αύξησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα πέντε νησιά του Αιγαίου, η ρήση μάλλον δεν ισχύει.


Επισήμως, οι φορείς της Λέσβου δηλώνουν ότι περιμένουν μήπως ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος ζητήσει να συναντηθούν έστω και την ύστατη ώρα, για να συζητήσουν το θέμα των συντελεστών, ωστόσο ανεπισήμως, ακόμη και οι ίδιοι δεν πιστεύουν σε θετική εξέλιξη.

Ήδη οι επαγγελματίες και οι έμποροι της Λέσβου, ετοιμάζονται για την αλλαγή των ταμειακών τους μηχανών, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, αφού επισήμως από την Κυριακή 1η Ιουλίου θα υπάρξει εξίσωση του ΦΠΑ με αυτόν της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου και πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Π. Τατάκης, οι επιχειρηματίες και οι έμποροι έχουν αρχίσει να επικοινωνούν με τους λογιστές τους, ζητώντας οδηγίες για το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές των προϊόντων το επόμενο διάστημα.



«Το ποσοστό της αύξησης είναι αρκετά μεγάλο και είναι αδύνατον να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις των νησιών. Πιστεύω δε, ότι σε κάποιες περιπτώσεις η αύξηση δεν θα είναι μόνο 7% αλλά με τις στρογγυλοποιήσεις που γίνονται θα αγγίξει το 10%. Οι  καταναλωτές δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να αντιληφθούν τις αλλαγές των τιμών και το μπαράζ αυξήσεων που θα βιώσουμε το επόμενο διάστημα, πολύ σύντομα, όμως, μετά την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, όλοι θα αντιληφθούμε περί τίνος πρόκειται».

Όπως εκτιμά ο Π. Τατάκης, το πρώτο διάστημα οι αυξήσεις δεν θα είναι τόσο αισθητές, αφού οι περισσότερες επιχειρήσεις θα επιλέξουν να το κάνουν σταδιακά εντός του πρώτου τριμήνου.
«Σε κάθε περίπτωση, τα εμπορικά καταστήματα της αγοράς για παράδειγμα, δεν θα προχωρήσουν αμέσως σε αυξήσεις. Κάποιοι έμποροι ίσως περιορίσουν και τα ποσοστά αυτά των αυξήσεων, μειώνοντας το κέρδος τους. Οι τιμές σταδιακά θα ανέβουν μέσα στο φθινόπωρο, με την παραλαβή των νέων προϊόντων.

Ανάλογη πολιτική θα ακολουθήσουν κατά την άποψή μου και οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Εκεί οι αλλαγές των τιμών δεν θα γίνουν μέσα στις πρώτες ημέρες, αλλά σταδιακά, σε εύλογο χρονικό διάστημα, ανάλογα με την οικονομική πολιτική που ακολουθεί κάθε εμπορική αλυσίδα.



Άμεσες θα είναι οι αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στους λογαριασμούς του νερού, στα καύσιμα και πιθανόν και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Γενικότερα, υπολογίζουμε ότι μια μέση οικογένεια των νησιών μας, θα χάσει περίπου 650-700 ευρώ το χρόνο από τις αυξήσεις που θα γίνουν. Ποσό αρκετά μεγάλο, αν σκεφτεί κανείς ότι αντιστοιχεί σε ένα μέσο μισθό του ιδιωτικού τομέα».          

Πηγή Εφημερίδα Δημοκράτης