Άτυπη «προσωρινή» (;;;) επέκταση του ΠΙΚΠΑ στην Νεάπολη Μυτιλήνης- Οι αρχές σιωπούν, οι πολίτες ανησυχούν…. (Pics)

Μετά από τα αιματηρά και άγρια επεισόδια της Παρασκευής στο Κ.Υ.Τ. Μόριας, εκατοντάδες Κούρδοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την Μόρια.


Η μαζική αποχώρηση ξεκίνησε την Παρασκευή το βράδυ μετά τα πολύ σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν το μεσημέρι όταν ομάδες Σύρων και Κούρδων ήρθαν στα χέρια για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Εικάζεται πως οι λόγοι ήταν θρησκευτικοί ή εθνικιστικοί, με αποτέλεσμα να βγουν ακόμη και μαχαίρια και πολλά άτομα να βρεθούν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με σοβαρούς τραυματισμούς. Μάλιστα κουρδικές ιστοσελίδες αρχικά μετέδωσαν την είδηση ότι μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν και 4 νεκροί εξαιτίας επίθεσης Αράβων ισλαμιστών, γεγονός που διαψεύστηκε από τις τοπικές αρχές.



Μετά από επέμβαση της Αστυνομίας χρειάστηκε να φιλοξενηθούν στον Καρέ Τεπέ κάποιες οικογένειες, καθόσον το εκεί Κέντρο Φιλοξενίας δήλωσε ετοιμότητα για 70-80 άτομα.

Επίσης, περίπου 120 από αυτούς, κυρίως οικογένειες με παιδιά, οδηγήθηκαν στον καταυλισμό του ΠΙΚΠΑ, μεταξύ αυτών πολλές οικογένειες με μικρά τρομοκρατημένα παιδιά και αρκετοί τραυματίες.
Το πρωί του Σαββάτου, περισσότερα από 300 άτομα έφυγαν από τη Μόρια με προορισμό την πόλη. Στο ύψος του Καρά Τεπέ όμως η Αστυνομία εμπόδισε την είσοδό τους στην πόλη. Οι Κούρδοι στη συνέχεια απέκλεισαν την είσοδο στη Μυτιλήνη από τα βόρεια και απαιτούσαν να φύγουν από το νησί. Αργότερα, περίπου 200 Κούρδοι μεταφέρθηκαν από τη Μόρια στο Stage 2 της Συκαμιάς.

Τη Δευτέρα περίπου στις 3 το μεσημέρι η «Αλληλεγγύη Λέσβου» έκανε ανάρτηση στο fb, στην οποία πληροφορούσε ότι από την Παρασκευή είχαν καταγραφεί συνολικά 350 νεοαφιχθέντα άτομα.

Πάντως αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτόπτες μάρτυρες κάτοικοι της Νεάπολης δήλωσαν στο lesvospost ότι οι εργασίες για την επέκταση και την τοποθέτηση μεγάλων σκηνών στις πρώην κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ είχαν αρχίσει από την Τετάρτη, πριν καν ακόμα γίνουν τα επεισόδια, χωρίς καμιά αρχή να τους εμποδίσει..
.
Οι αρχές της Λέσβου σιωπούν και πλέον ένας ακόμα άτυπος καταυλισμός προσφύγων κατασκευάστηκε και μάλιστα σε κατοικημένη περιοχή αλλά και δίπλα στο αεροδρόμιο…

Έτσι για το καλωσόρισμα στους τουρίστες….


Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι ο συγκεκριμένος χώρος, είχε παραχωρηθεί για χρήση στο Δήμο Λέσβου για να λειτουργούν παιδικές κατασκηνώσεις.

Το 2012 καταλήφθηκε από ντόπιους αλληλέγγυους και τελικά «παραχωρήθηκε προσωρινά» στη συγκεκριμένη οργάνωση από προηγούμενη δημοτική αρχή, ως χώρος φιλοξενίας εξαιρετικά ευάλωτων ομάδων αιτούντων άσυλο. Έπειτα από σχεδόν δύο έτη και με την κρίση του 2015 να έχει παρέλθει, ο Δήμος Λέσβου ενημέρωσε τόσο την οργάνωση που δραστηριοποιείται στο χώρο όσο και το Υπουργείο για τον προγραμματισμό του να λειτουργήσουν εκ νέου οι παιδικές κατασκηνώσεις.

Τότε, τον Δεκέμβριο του 2017, ως δια μαγείας, το Υπουργείο  Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παραχώρησε αυτό το χώρο στο  Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Β. Αιγαίου (πρώην Θεομήτωρ) για αποκλειστική χρήση 5 ετών!!!