Στην Βουλή η τροπολογία παράτασης ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. στα νησιά που πλήττονται από το μεταναστευτικό από την Ν.Δ

Τροπολογία κατέθεσαν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ. Χαράλαμπος Αθανασίου (Ν.Λέσβου), Μάνος Κόνσολας (Ν. Δωδεκανήσου) και Νότης Μηταράκης (Ν.Χίου)

                        
Τροπολογία κατέθεσαν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ. Χαράλαμπος Αθανασίου (Ν.Λέσβου), Μάνος Κόνσολας (Ν. Δωδεκανήσου) και Νότης Μηταράκης (Ν.Χίου), για την παράταση διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό και φέρνει, πλέον, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προ των ευθυνών της.

Σε δήλωσή του, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας τονίζει:

«Η κυβέρνηση τιμωρεί διπλά τη Λέσβο, την Κω, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέρο.

Δεν φτάνει που έχει μετατρέψει αυτά τα νησιά σε τόπο εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων, προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, την τοπική οικονομία και την κοινωνική συνοχή, τώρα έρχεται και καταργεί τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε αυτά τα νησιά.

Γιατί; Μήπως έχουν αμβλυνθεί οι συνέπειες του μεταναστευτικού;

Το αντίθετο συμβαίνει, υπάρχει επιδείνωση και βρισκόμαστε μπροστά σε ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες καταστάσεις. Ο εγκλωβισμός σε αυτά τα νησιά είναι εσκεμμένη επιλογή της κυβέρνησης.

Μήπως η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει τα έργα αποκατάστασης των ζημιών από τους σεισμούς σε Λέσβο και Κω, ένα χρόνο μετά;

Όχι βέβαια.

Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, έχουν μία επιλογή που μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους πολίτες των νησιών: να υπερψηφίσουν την τροπολογία που καταθέσαμε για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου.

Είναι καιρός να πέσουν οι μάσκες. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι επιλογή της κυβέρνησης και όχι των δανειστών και έχει την υπογραφή του κ. Τσίπρα».

ΘΕΜΑ: «Παράταση ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. στα νησιά που πλήττονται από το μεταναστευτικό»

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ Ν/Σ: «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία (αναδιατύπωση, L180/96/29.6.2013 και άλλες διατάξεις. Τροποποίηση του ν. 4251/2014 (Α΄ 80) για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2014/66/ΕΕ της 15ης Μαΐου 2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο ενδοεταιρικής μετάθεσης. Τροποποίηση διαδικασιών ασύλου και άλλες διατάξεις.».

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω του μεταφορικού κόστους. Για το λόγο αυτό στην νομοθεσία ΦΠΑ είχαν προβλεφθεί ειδικοί συντελεστές με στόχο την εξισορρόπηση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η διάταξη αυτή καταργήθηκε το 2015 και ήδη δεν εφαρμόζεται στα περισσότερα νησιά. Επιπλέον των οικονομικών παραμέτρων, ειδικά την παρούσα περίοδο, τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν πρόσθετα βάρη από την συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση παρατείνεται έως 30 Ιουνίου 2019 η διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α` 248) η οποία άλλως λήγει στις 30 Ιουνίου 2018,σύμφωνα με το αρ. 74 παρ.1 ν.4509/2017 (ΦΕΚ Α 201/22.01.2017). Η διάταξη κρίνεται επιβεβλημένη για την οικονομική επιβίωση των ακριτικών μας νησιών.ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

ΑΡΘΡΟ ….

Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α` 248) τροποποιείται ως εξής:

«4. Μέχρι 30.06.2019 για τα νησιά Λέρος, Λέσβος, Κως, Σάμος και Χίος, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά,

β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά,

γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκαταστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,

δ) εισάγονται στα νησιά αυτά.

Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα».

Αρ.Πρ. Γενικός.: 1576 / Ειδικός: 2
Αθήνα, 10.05.2018
ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Χαράλαμπος Αθανασίου
Βουλευτής Λέσβου

Εμμανουήλ Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσων

Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης
Βουλευτής Χίου


Πηγή:www.dimokratiki.gr