Το ζήτημα των πανελληνίων για τους μαθητές της Λέσβου

Γράφει ο Δημήτρης Κίνδερλης*


Απομένουν περίπου 2 εβδομάδες μέχρι την έναρξη των φετινών πανελλήνιων εξετάσεων και η σύγχυση τόσο των μαθητών όσο και των γονιών είναι πρωτοφανής και πέρα από τα λογικά πλαίσια.

Αλλεπάλληλες και συχνά αντικρουόμενες ανακοινώσεις, προτεινόμενες αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων εν μέσω σχολικής χρονιάς και κατάργηση των πανελληνίων είναι μερικές από τις «καινοτομίες» που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που τελικά μόνο άγχος, αγωνία, σύγχυση και αβεβαιότητα έφεραν. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στους υποψηφίους από τη Λέσβο (ή από την Μυτιλήνη μιας και είναι δύο διαφορετικά νησιά σύμφωνα με τον πρωθυπουργό) και την πολυσυζητημένη ποσόστωση εξαιτίας του σεισμού του προηγούμενου Ιουνίου. Πριν από περίπου ενάμιση μήνα έγινε γνωστό πως η Λέσβος θα παραμείνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο λόγω του καταστροφικού σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017.

Απόρροια αυτού αποτελεί το επιπλέον, ειδικό ποσοστό του αριθμού εισακτέων για τους πληγέντες και για τη φετινή χρόνια, όπως άλλωστε προβλέπει και η κείμενη νομοθεσία. Ωστόσο, αυτό για τον Υφυπουργό παιδείας δεν υφίσταται. Σε επίσκεψή του στη Λέσβο ο κ. Μπαξεβανάκης στις 20/3 τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και η εφαρμογή της ποσόστωσης θα γίνει αν και εφόσον κριθεί αυτό αναγκαίο, σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας για την επέκταση του κόκκινου συναγερμού.

Η προκλητική αυτή δήλωση του Υφυπουργού προκάλεσε την αντίδραση των γονιών και των μαθητών, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι για ακόμη μια φορά με νέα δεδομένα που ανατρέπουν ό,τι ήταν δεδομένο μέχρι πρότινος. Ο κύριος Μπαξεβανάκης, μάλιστα, δεν ένιωσε την ελάχιστη ανάγκη να δώσει τις απαιτούμενες εξηγήσεις, δείχνοντας παγερά αδιάφορος, στους εκπροσώπους των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Λέσβου, μιας και αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους λόγω φορτωμένου προγράμματος, χωρίς να τους δώσει καν το δικαίωμα να του εκθέσουν τα επιχειρήματά τους, όπως η καθυστέρηση της προετοιμασίας των μαθητών για τις εξετάσεις εξαιτίας της αναβολής των περσινών εξετάσεων λόγω του σεισμού.

Τι πιο λογικό να συναντηθεί με εκπροσώπους των σχολείων του Νομού ο Υφυπουργός παιδείας λόγω φορτωμένου προγράμματος από συναντήσεις για την εκπαίδευση; Ανέφερε, επίσης, ότι δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος όπως στην Κεφαλονιά και την Λευκάδα. Από πότε κύριε Υφυπουργέ η τήρηση της νομοθεσίας είναι λάθος;

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη φήμη της προχειρότητας και της ανευθυνότητας που τη χαρακτηρίζει. Όταν όμως έχεις να κάνεις με παιδιά και με τις τύχες τους κάθε άλλο πάρα ανεύθυνος δικαιούσαι να είσαι. Υπάρχουν 100.000 μαθητές, και οι οικογένειες τους από πίσω, που σε χαλεπούς καιρούς πασχίζουν για το καλύτερο για το μέλλον τους, με προσωπικές θυσίες σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι δυνατόν οι αρμόδιοι για τα θέματα της παιδείας να επενδύουν στην αβεβαιότητα και να μην δείχνουν την δέουσα σοβαρότητα σε ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της παιδείας.

Μιας παιδείας που μέρα με τη μέρα υποβαθμίζεται συστηματικά. Ευχή όλων είναι η διευθέτηση αυτού του ζητήματος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και νηφαλιότητα.

Οι μαθητές της Λέσβου δε διεκδικούν τίποτε παραπάνω από αυτά που δικαιούνται και προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Άλλωστε, είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη…!

Δημήτρης Κίνδερλης,
Μέλος της Κεντρικής Γραμματείας ΜΑΚΙ,

Φοιτητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών