Με ηλεκτρικά ποδήλατα η αστυνόμευση στην Μυτιλήνη- Έρχονται τα αστυνομικά ποδήλατα

Ποιες οι αρμοδιότητες των αστυνομικών με τα ποδήλατα;

Όλο ένα και περισσότερες πόλεις αρχίζουν να ''φρουρούνται'' από αστυνομικούς με ποδήλατα.

Συγκεκριμένα, με 64 καινούργια συμβατικά και ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, που αγοράστηκαν με κονδύλια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενισχύεται η συγκεκριμένη υπηρεσία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε περιοχές που το έχουν ζητήσει.Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο της αστυνόμευσης με ποδήλατα αναμένεται να καθιερωθεί και σε αρκετές ακόμη πόλεις της χώρας.

''Είναι μια άλλη όψη της Αστυνομίας σήμερα'' δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ενώ ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, υπογράμμισε ότι η πορεία της συγκεκριμένης δράσης και η αγάπη με την οποία την αποδέχτηκε η κοινωνία, παρά το γεγονός ότι αρχικά αμφισβητήθηκε απο κάποιους, αποδεικνύουν πως ''ήταν μια εξαιρετική επιλογή, μια εξαιρετική απόφαση'' και επιβεβαιώνει την επιτυχία της βασικής φιλοσοφίας και της συλλογικής αντίληψης της σύγχρονης αστυνομίας, που είναι η ήπια αστυνόμευση, η πρόληψη και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.

''Είναι αυτονόητο πως η συνεχής καθημερινή αστυνομική παρουσία και η αποτελεσματική προληπτική δράση της Ελληνικής Αστυνομίας μειώνει δραστικά τις πιθανότητες να καταστεί αναγκαία η κατασταλτική της παρέμβαση, καθώς η πρόληψη αποθαρρύνει - αποτρέπει την εκδήλωση εγκληματικών ενεργειών... Αν πετύχουμε στην πρόληψη, δεν θα είναι αναγκαίος ο μέγιστος βαθμός καταστολής. Αυτό επιδιώκουμε συνεχώς, αυτό σηματοδοτεί και η παρουσία μας σήμερα εδώ'' πρόσθεσε ο κ. Τσουβάλας.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός συμπλήρωσε:

''Η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής και αυτός είναι, μεταξύ άλλων, ο λόγος που την επιλέγουν όλο και περισσότεροι τουρίστες. Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση του υψηλού επιπέδου ασφάλειας όσο και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας τουριστών και πολιτών. Και σε αυτό το πλαίσιο η Αστυνομία καταβάλλει κάθε προσπάθεια, καταγράφει σημαντικές επιτυχίες και αναλαμβάνει νέες δράσεις και πρωτοβουλίες για τη διατήρησή του''.

Η αστυνόμευση με ποδήλατα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πιλοτικά στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2015.

Τώρα, με τα νέα 64 ποδήλατα το μέτρο επεκτείνεται σε Σπέτσες, Καστοριά, Χαλκίδα, Μυτιλήνη, Χίο, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Τρίκαλα, Λευκάδα και Ύδρα.

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες των ποδηλατών αστυνομικών είναι:

- Η εξυπηρέτηση επισκεπτών και τουριστών, παρέχοντας οδηγίες και πληροφορίες.

- Η συνεργασία και συνδρομή σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες ή φορείς για τη διευθέτηση προβλημάτων, κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος.

- Η επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματική διαχείριση ήπιων περιστατικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ