Κερδίσαμε πατριώτες.. μια "μουτζα" …!!!-Οριστική ταφόπλακα στον νησιωτικό ΦΠΑ διά στόματος Αλέξη Τσίπρα- Στο 24% και 13% από 01/07

Επέμεινε στην αδιέξοδη πολιτική ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας ως αντάλλαγμα στα νησιά πιλοτική εφαρμογή μεταφορικού ισοδύναμου και αοριστίες για ρήτρα νησιωτικότητας.


Διαψεύστηκαν οι ελπίδες των νησιωτών ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοίνωνε την παραμονή των νησιών του Βορείου Αιγαίου στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. από το βήμα του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου στη Μυτιλήνη.

Ο Πρωθυπουργός παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των νησιωτών έκανε λόγο για μνημονιακή υποχρέωση της χώρας απέναντι στους θεσμούς προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση με την ψήφιση του μεταφορικού ισοδύναμου έρχεται να θεσπίσει ένα μέτρο που αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτών και που θα μειώσει την ανισότητα μεταξύ της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας.

Της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού προηγήθηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις σε Χίο και Λέσβο, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η καταστροφική πολιτική σε βάρος των νησιωτών την ώρα που τα νησιά σηκώνουν δυσανάλογα το φορτίο της διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Το προηγούμενο διήμερο σχεδόν στο σύνολό τους οι φορείς των νησιών της Περιφέρειας είχαν τοποθετηθεί υπέρ της διατήρησης των χαμηλών συντελεστών φορολόγησης, δηλώνοντας δύσπιστοι απέναντι στις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για πιλοτική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου που όπως ανέφεραν σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντισταθμίσει το πλήγμα της απώλειας του μειωμένου ΦΠΑ στις νησιωτικές οικονομίες.

«Μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας η φορολογική πολιτική»

Αναφερόμενος στη νησιωτικότητα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι εξετάζεται από την Κυβέρνηση τόσο η εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας σε ένα σύνολο νόμων. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει ξεκάθαρα για τον νησιωτικό ΦΠΑ χρησιμοποιώντας τη φράση "φορολογική πολιτική". 

«Ολοκληρώνουμε ταυτόχρονα  τη δημιουργία ερευνητικού ινστιτούτου στο Βόρειο Αιγαίο. Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος βρήκαμε δεσμεύσεις απέναντι στη φορολογική πολιτική, δεσμεύσεις από το mail Χαρδούβελη και από αυτούς που σήμερα μας κουνάνε το δάχτυλο. Μπορεί οι δεσμεύσεις που μας επέβαλαν να είναι επώδυνες όμως αυτό θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τον στόχο μας που δεν είναι άλλος από την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια χωρίς επιπλέον δεσμεύσεις», είπε ο Αλ. Τσίπρας κλείνοντας κάθε διάλογο για το μέλλον του νησιωτικού Φ.Π.Α..  


Πηγή politischios.gr